Izložba Secret Cats People – mačji centar svijeta Sanje RedCat Baljkas

View Gallery 12 Photos

Kad se udruže dvije umjetnice, nastaje nešto vrijedno pažnje. Upravo je takva izložba Secret CATS people, koje je u tijeku u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. Pod umjetničkom – fotografskom – palicom Sanje Baljkas i umjetničkom – modnom – palicom Loredane Bahorić, nastale se mačkaste vizije ovih dviju šibenčanki sa zagrebačkim adresama.

Svatko od nas ima svoju mačku, samo neki nisu imali tu sreću da je upoznaju. Loredana Bahorić

Fotografkinja i grafička dizajnerica Sanja Baljkas, poznata pod umjetničkim imenom RedCat, već nekoliko godina plijeni pažnju javnosti svojim nekonvencionalnim i nadrealističkim fotografijama. Voli se igrati već snimljenim fotografijama, mijenjati i izobličavati realnost fizičkog svijeta i dodavati im novu dimenziju.

Jedna od inspiracija za ovu izložbu fotografija bio joj je njen osmogodišnji perzijski mačak Elfy, a druga, svijet mode i dizajnerica Loredana Bahorić, s kojom je surađivala na ovom projektu. Na izložbi je predstavila 16 fotografija na kojima je savršeno spojila karaktere  mačaka s osobama iz svijeta mode odnosno umjetnosti. Svi su modeli ljubitelji mačaka, neki od njih i vlasnici, a svi imaju veze s modnim svijetom ili umjetnošću.

Karakteri mačaka i ljudi

Komunikacija koju je na fotografijama postigla Sanja Baljkas između mačaka i modela koje je fotografirala, govori o neizmjernoj ljubavi između ove dvije vrste bića. Svaka mačka ima svoj osebujan karakter, baš kao i portretirani modeli. Idealno se nadopunjuju i ruše mit o tome da samo vlasnici pasa vremenom počinju sličiti na svoje ljubimce.

Obje umjetnice, i Sanja i Loredana imaju perzijske mačke iz istog legla. Siena je mačji centar svijeta Loredane Bahorić, a Elfi Sanje Baljkas.

Inspiraciju nalazim u svojoj podsvijesti i neiscrpnoj mašti. Sanja RedCat Baljkas

Sanja je, između ostalog, izlagala i u Soho Digital Gallery u New Yorku, iza sebe ima tri samostalne izložbe i 30 skupnih, diljem svijeta. O svom radu kaže: “Volim raditi nešto neobično i pokazati da se stvarnost može gledati na drukčiji način te izazvati reakciju kod gledatelja – od iskonskog straha do senzualnih osjećaja.”

Snažni motivi očima žene

Već i letimičan pogled na njen fotografski opus otkriva kontinuiranu sklonost motivima snažnih, ali i tajanstvenih žena, arhetipu žene-heroine i ratnice. Također, i svega onoga što je predstavljeno kroz simboliku drevnih ženskih božanstava. U njezinim ranijim ciklusima fotografija prepoznaju se suvremene interpretacije žena-boginja. Od staroegipatskih, grčkih, rimskih, keltskih, nordijskih, hindu ili havajskih… Fotografski pristup ženama u Sanjinoj perspektivi je priznanje i pozornost koju zaslužuju već ionako jake i iskonski moćne žene snažnih osobnosti.

Sanja je do sada ostvarila suradnju s brojnim domaćim i stranim dizajnerima, slavnima i ljudima iz svakodnevnog života. Sudjelovala je i u projektima kao što je Fotosofia – Damira Hoyke.

Većinom radim po intuiciji i puštam da me ona vodi. Sanja RedCat Baljkas

Otvorenje izložbe nisu propustile brojne osobe iz javnog života poput Zdenke Kovačiček, Mirana Kurspahića, Mare Milin, Dženise Pecotić, Zvone Vučković i brojnih drugih. Izložbu koja je otvorena do 27.02.2018. (ulaz je slobodan!) otvorili su Nenad Korkut i Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti.

 

FOTO: press

WordPress Ads