Uključite kokosovu mast u jela koja pripremate za Božić

Blagdani su pokucali na vrata i mnogima misli već lutaju raskošnom božićnom trpezom. Grad miriši divnim zimskim aromama i tradicionalnim mirisima vanilije, cimeta i kakaa. Praznici su i vrijeme darivanja i uživanja, a okupljanja ne mogu proći bez finih recepata. U razmacima između shoppingiranja i zadnjih ovogodišnjih poslovnih obaveza, važno je da su obroci nutritivno bogati i jednostavni za pripremu.

Bez obzira na to volite li kuhati satima ili pak više naginjete brzinskim rješenjima, kokosova mast olakšat će vam pripremanje obroka. Ona s mirisom idealna je za ubacivanje u kolače kojima će podariti slatke note. No, u glavnim jelima kokosova mast bez mirisa obogatit će teksturu i obrok učiniti zdravijim i kvalitetnijim od onog pripremljenog na običnom ulju. Popularnost zdravih recepata i općenito holističkog pristupa življenju iz dana u dan sve više raste. Na društvenim mrežama poput Pinteresta i Instagrama, koji služe kao izvor kreativnih ideja, pronašli smo inspiraciju za dva fina recepta u kojima će kokosova mast biti glavna zvijezda.

Kokosova mast ima brojne kvalitete i već je postala sastavni dio mnogih domaćinstava.

Kokosova mast sadrži savršeni omjer masnih kiselina. One imaju blagotvoran utjecaj na probavni
sustav i ubrzavaju metabolizam. Čak je i najpoznatiji supermodeli svijeta svakodnevno ističu kao moćnog saveznika u njezi kože i kose. Jedno je sigurno, kokosova mast ima brojne kvalitete i ubrzo će postati sastavni dio mnogih kućanstava. Pri temperaturi većoj od 25 stupnjeva kokosova mast se topi i, za razliku od većine drugih ulja, sigurna je za prženje, pečenje i pirjanje. Kako bi svoje božićne recepte ove godine učinili hranjivijima i nutritivno bogatijima, ubacite je u kolače umjesto maslaca ili u glavna jela umjesto običnog ulja. Osim toga, izvrsna je i u vrućim čokoladama i toplim napicima.

SLOŽENAC OD LOSOSA I ŠPINATA

Sastojci:

  • 6 fileta lososa
  • prstohvat soli i papra
  • 5 žlica kokosove masti
  • 3 žlice naribanog češnjaka
  • 1 mali žuti luk
  • 50ml vrhnja za kuhanje
  • 300g svježeg špinata
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 300g mladog krumpira

** kriške limuna po želji

Priprema:
Na tavici s 2 žlice kokosove masti prepecite posoljen i paprom posipan losos sve dok se ne zarumeni. Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi. U istoj tavici propirjajte češnjak i luk 10ak minuta, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje. Nakon par minuta dodajte špinat i parmezan i poklopite dok se sve ne zgusne. Maknite s vatre, pa na pladanj ili keramički kalup na dno poslažite ploške krumpira, prelijte umakom i na vrh posložite komadiće lososa. Začinite svježe sjeckanim peršinom i kriškama limuna sa strane.
~

ČOKOLADNI BROWNIE

Sastojci:

  •  200g tamne čokolade
  • 200g kokosove masti
  • 4 žlice meda
  • 3 jaja + 1 žutanjak
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 120g brašna
  • 1/2 šalice badema
  • 90g kakaa za kolače
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U kalup za pečenje stavite papir. Na laganoj vatri otopite čokoladu i kokosovu mast. Ohladite i sipajte u zdjelu u koju ćete dodati i sve ostale sastojke. Miješajte pjenjačom kako bi izbjegli nastajanje grudica. Smjesu ulijte u kalup, na vrh utisnute bademe i pecite 35 minuta. Brownie će imati hrskavu koricu, a iznutra će zadržati sočnost. U hladnjaku ih možete čuvati do 5 dana.

 

POVEZANI ČLANCI:

Kokosovo ulje i 100 njegovih dobrobiti

Kokosovo ulje smanjuje apetit i masne naslage na trbuhu

Kokosovim uljem riješite se ekcema

Napravite sami prirodni gel za čišćenje lica od kokosovog ulja

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads