Specijaliteti egzotičnog Libanona

Egzotični, daleki krajevi oduvijek su u sebi imali dozu mistike koja je putnike ‘vukla’ da spakiraju kofere i krenu istraživati čari orijentalnih destinacija. Gastronomija s Istoka postaje sve popularnija u našem podneblju, no da biste je upoznali ne morate kupiti avionsku kartu. Sigurno ste čuli za rečenicu da je drugu kulturu najbolje upoznati kroz njenu kuhinju. Libanonska kuhinja sa svim raskošnim okusima arapskih specijaliteta naš je gastro trend mjeseca.

Tradicionalna libanonska ‘meza’ bogata je divnim okusima, a kvalitetu jela određuje svježina začina.

LIBANONSKA KUHINJA: SVE ČARI ARAPSKIH SPECIJALITETA

Zahvaljujući sve dostupnijim i pristupačnijim paketima putovanja, mnoge kulture donijele su dašak svoje tradicije i okuse gastronomije u naše krajeve. Libanon je zemlja bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa, a libanonska kuhinja glasi za jednu od najukusnijih i najraširenijih na svijetu. Egzotični obroci nezamislivi su bez svježeg, ali i suhog začinskog bilja poput kumina, korijandera, kurkume i cimeta te namirnica dostupnih na lokalnim tržnicama koje na arapskom zovu souq. No, tajni sastojci i ključan dio ipak su ljubav i strpljenje koje vrijedi uložiti u pripremu specijaliteta.

KULINARSKA TRADICIJA DALEKOG ISTOKA

Libanonska kuhinja spaja najbolje od mediteranske i arapske kuhinje kroz zdrave namirnice i jednostavnu pripremu koja, međutim, zahtjeva da u kuhanje uložite ljubav. Kuhanje zbližava ljude, a Arapi su poznati po velikodušnosti i gostoprimstvu. Stoga ne čudi da strastveni ‘foodieji’ iz cijelog svijeta žele isprobati specijalitete zemalja Bliskog Istoka. Tradicionalna libanonska ‘meza’ bogata je divnim okusima, a kvalitetu jela određuje svježina začina. Povijesne okolnosti uvelike su utjecale na kulinarske tradicije, a u recepturama postoje manje varijacije u omjeru začina i načinu pripreme hrane najčešće sa sirijskim, jordanskim i palestinskim ‘twistom’.

NAJPOZNATIJA LIBANONSKA JELA

Bez sumnje, jednom kada ih probate rado ćete ih spremati ponovno. Libanonska kuhinja ubrzo će raspiriti maštu i inspirirati vas da eksperimentirate s novim okusima, sezonskim namirnicama i pronađete zadovoljstvo u svakom zalogaju. Raznovrsnost namirnica čini jela izuzetno bogatim i zdravim te uravnoteženim obrocima. Povrtne okruglice- Falafel i povrtni namazi najčešće se poslužuju kao zakuska i lagano predjelo. Baba ganoush (namaz od patlidžana), Muhammara (namaz od paprike) i Hummus (namaz od slanutka) apsolutni su favoriti. Poslužuju se uz arapski kruh, svježe sjeckano povrće i posudice s maslinovim uljem. Salata Fattoush najčešće se jede kao prilog uz glavno jelo. U osvježavajućim salatama ćete često naići na svježe sjeckanu mentu, korijander te pržene bademe, pinjole i indijske oraščiće.

Superžitarica koju i sami često koristimo je leća. U Libanonu od nje pripremaju juhu poznatiju kao Shorabat adas te u njoj uživaju tijekom cijele godine. Teletina i janjetina nezaobilazan su sastojak u receptima koji se spremaju za obiteljska okupljanja, proslave rođenja prinove, vjenčanja i drugim prigodama. Piletina je pak najpraktičnija za svakodnevne, jednostavne obroke poput tradicionalnog specijaliteta Fatteh dejajLibanonska kuhinja poznata je i po slatkim delicijama od kojih su najpoznatije dvije: Qatayef (palačinke s pistacijom) i Halawet al Jibn (slatko tijesto sa sirom).
~

Salata Fattoush

Sastojci:

  • 3 rajčice srednje veličine
  • 1 krastavac
  • 1 paprika
  • 1 zelena salata
  • 50g peršina
  • Arapski kruh – prženi
  • 1 češnjak
  • Mladi luk
  • Suha menta
  • Sol i papar po ukusu

**Dressing: maslinovo ulje, ocat, limunov sok

Priprema:

Isjeckati povrće na kockice i pomiješati sa začinima. Arapski kruh narezati na kockice i popržiti na ulju ili maslacu te umiješati u povrće dok se malo ohladi. Dodati dressing te sve posoliti i popapriti po ukusu.

Fatteh dejaj

Sastojci:

  • 0,75 kg piletine
  • 200g riže dugog zrna (basmati)
  • 100g maslaca (50 riža / 50 piletina)
  • 100g badema
  • Arapski kruh

**Dressing: 200g jogurta, 1 češanj češnjaka, sol, limunov sok, tahini 75g

**Za kuhanje piletine: listovi lovora, đumbir, manji luk, cimet, sol

** Svježi peršin za posipavanje

Priprema:

Rižu lagano popržite na maslacu, pa dodajte 2 : 1 temeljca (od pileta) i pustite da se kuha. Bademe blanširajte i odstranite im kožu. Skuhajte piletinu s lovorom, đumbirom, lukom, cimetom i soli. Kad je piletina gotova ostavite da se ohladi, odvojite od kosti i nasjeckjate na komadiće. Popržite je na maslacu s lukom, solju i cimetom te zalijte s malo temeljca. Napravite dressing i popržite arapski kruh na ulju. Servirajte u staklenoj plitkoj posudi tako da slažete u slojevima: kruh zaliven s malo temeljca, rižu i piletinu. Sve prelijte dressingom i ukrasite bademima i svježe sjeckanim peršinom.

 

Falafel – jedan recept za dva zdrava “go to” obroka

Kurkuma – kako i što kuhati s njom (RECEPT ZA FALAFEL)

Ako volite humus, BABAGANOUSH ćete obožavati

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.