Šparoga blues

Šparoge su se nekada smatrale delicijom. Pronaći ste ih mogli samo na bogataškim stolovima. No, danas je ova super-namirnica dostupna svima – šparoge možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima. A najbolje je ako se možete uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija.

Naime, od davnina se vjerovalo da iz zemlje izvire čaroban potok koji će sačuvati dobro zdravlje i vječnu mladost, pa su ljudi nadaleko i naširoko putovali u potrazi za njime. Taj izvor mladosti nije mit , ali nije riječ o potoku već o šparogama, čudesnoj namirnici koja usporava proces starenja.

Kad jedemo mlade izdanke šparoga, njihova propulzivna energija prelazi u nas. Ne samo da nas održava mladima, nego nam pomaže u procesu oporavka i prevencije neuroloških poremećaja i simptoma.

Šparoge sadrže fitokemikalije kao što su klorofil i lutein koji imaju funkciju presudno važnih pročistača tijela. Oni prodiru duboko u organe kao što su jetra, slezena, gušterača i bubrezi, ispirući otrove na koje ondje naiđu. Klorofil vezan za aminokiseline (glutamin, treonin i serin) osiguravaju aveniju kojom se odvija proces detoksikacije od otrovnih teških metala.

Neke od fitokemikalija koje šparoge sadrže su inhibitori otrova, a to znači da u trenutku kad otrovi iziđu iz organa, te specijalizirane kemikalije ostaju iza njih i djeluju poput repelenata za nove otrove koji bi se htjeli nastaniti u tim organima. Zahvaljujući toj sposobnosti  šparoge su fantastično sredstvo borbe protiv doslovce svih vrsta raka. Pritom se preporučuje koristiti kuhane šparoge. Pretpostavlja se da se kuhanjem šparoga oslobađa asparaginaza – enzim koji pomaže uništavanju stanica raka. Šparoge također sadrže glutation – snažan antioksidans koji štiti stanice od kancerogenih promjena. Preporučena doza je 4 jušne žlice kuhanih šparoga dva puta dnevno – ujutro i navečer. Najbolje je koristiti šparoge istovremeno s drugim prirodnim metodama,  kao dio terapije protiv raka.

Zahvaljujući sposobnosti da inhibiraju otrove šparoge su fantastično sredstvo borbe protiv doslovce svih vrsta raka.

Šparoge i stres

Kad smo izloženi snažnom stresu gubimo puno vitamina B. Šparoge, koje su bogate lako probavljivim vitaminima B, pomažu nam da ponovno uspostavimo odgovarajuće razine tih ključnih hranjivih tvari.  Također, bogate silicijem i mineralima u tragovima – poput željeza, cinka, kroma, magnezija i selena – šparoge su namirnica koja snažno podržava funkciju nadbubrežne žlijezde, te su izvrstan način revitalizacije kada je ona gurnuta do samih granica potencijala. Budući da živimo u iznimno kiselom okružju, dragocjene su kad je riječ o stvaranju alkalnog okružja u tijelu, poticanjem izlučivanja neproduktivnih kiselina.

Superzdrave šparoge

Svakako uvrstite šparoge u vašu prehranu ako patite od:

– multiple skleroze, sepse, Parkinsonove bolesti,

– fibromialgije, sindroma kroničnog umora, raka mokraćnog mjehura,

– raka dojke, raka kostiju, tranzitornog ishemijskog ataka, gihta,

– bubrežnog kamenca, raka pluća, migrene, vrtoglavice, Meniereove bolesti,

– neuropatije, dijabetesa, hipoglikemije, iscrpljenosti nadbubrežnih žlijezda,

– herpes zostera, lajmske bolesti, anksioznosti, Epstein-Barrovog virusa/mononukleoze,

– osteomijelitisa, Hashimotove bolesti, Gravesove bolesti, raka štitne žlijezde,

– slabe baterije reproduktivnog sustava, neplodnosti, apneje u snu,

– upalne bolesti zdjelice, akne, burzitisa, celijakije, oštećenja vezivnog tkiva,

– sindroma policističnih jajnika, zatrovanosti teškim metalima, heepes simpleksa 1 i 2,

– hijatalne hernije, mioma i anemije.

Simptomi

Uvrstite šparoge u vašu prehranu ako patite od bilo kojeg od sljedećih simptoma:

– trzanje, spazmi, žmarci i trnci, zujanje i zvonjenje u ušima,

– poteškoće u govoru, neugodan tjelesni miris, umor,

hipotireoza, hipertireoza, neualgija, povećanje tjelesne težine,

– predmenstrualni simptomi, nedostatak motivacije, ravnodušnost,

– slabi libido, nedostatak energije, bolovi u abdomenu, simptomi menopauze,

– urinarna urgencija, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, bolovi u rebrima,

– adhezije, abdominalna distenzija, afte, kronična dijareja, konstipacija,

– povećana slezena, ciste na jajnicima, grčevi u nogama, grčevi u mišićima,

– krutost mišića, upale.

 

Savjeti:

1. Tražite deblje i mesnatije šparoge jer su one najhranjivije. Ali, ako vam se nude samo tanke šparoge, nemojte ih odbaciti, i one su hranjive.

2. U svoj omiljeni povrtni sok, primjerice od celera i krastavca, dodajte nekoliko sirovih šparoga. Konzumacija šparoga u ovom obliku ima posebno snažan učinak.

3. Za nevjerojatnu proljetnu detoksikaciju organa jedite vezicu šparoga na dan tijekom cijelog travnja i svibnja.

Dobrobiti šparoga za bubrege i urinarni trakt

Mnogo je razloga zbog kojih bi se samonikle šparoge svakog proljeća trebale naći na vašem tanjuru. Šparoge imaju zvjezdani status kad je riječ o dobrobitima za urinarni trakt.

Prirodni su diuretik

Osobe koje boluju od bolesti bubrega sklone su visokom krvnom tlaku. Osim toga, njihovi bubrezi ne uspijevaju eliminirati suvišnu tekućinu pa je javlja i natečenost. Budući da šparoge djeluju kao diuretik, potiču izlučivanje viška tekućine iz organizma, smanjuju natečenost te snižavanju krvni tlak.

Umiruju cijeli urinarni sustav

Šparoge umiruju mokraćni sustav te mogu spriječiti nastanak infekcija i upala u ovom sustavu. To je osobito važno jer infekcije urinarnog trakta mogu oštetiti bubrege i dodatno ugroziti njihovu funkciju.

Čiste bubrege i mjehur

Kod oštećenja bubrega narušena je njihova funkcija pa se toksini nakupljaju u krvi te mogu izazvati razna oboljenja. Upravo će šparoge pomoći u čišćenju vaših bubrega i mjehura, a samim time spriječiti nove bolesti. One također sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa i antikarcinogena koji izvrsno čisti organizam od toksina, a usto štiti vašu kožu od UV zraka.

Sprečavaju nastanak kamenaca

Visoke razine mokraćne kiseline u organizmu dovode do stvaranja bubrežnih i žučnih kamenaca te do drugih oboljenja. Šparoge pomažu u razgradnji te kiseline i tako sprečavaju nastanak kamenaca.

Ostala ljekovita svojstva šparoga:

snižavaju krvni tlak

čuvaju zdravlje srca

potiču rad probave

pročišćavaju krv

snižavaju kolesterol

sprečavaju nastanak dijabetesa

imaju antireumatsko djelovanje

potiču rad jetre i žuči

sprečavaju rast gljivica

povećavaju plodnost

čuvaju zdravlje ženskog i muškog reproduktivnog sustava

ublažavaju depresiju

ubrzavaju oporavak nakon bolesti

izvrsno čiste kožu (tekućina od kuhanih šparoga je odličan tonik za kožu).

 

Recept za detoks bubrega

Sastojci:

1-2 zelene jabuke (ako više volite sladak okus, uzmite crvene jabuke)

1 krastavac srednje veličine

5 šparoga

 

Priprema:

Sastojke iscijedite u sokovniku. Sok se preporučuje konzumirati jednom tjedno.

 

Djelovanje:

Krastavac sadrži minerale koji pridonose alkalnosti organizma te opskrbljuje tijelo potrebnim elektrolitima. U kombinaciji sa šparogama i jabukama sprečava zadržavanje viška tekućine u organizmu, filtrira toksine te ih eliminira iz bubrega. Nakon što počnete piti ovaj sok, primijetit ćete snažan i neugodan miris urina. Ne brinite, to je samo znak da se vaši bubrezi čiste od toksina.

 

Proljetna salata od šparoga

Sastojci

šalica aceta balsamica

3 žličice maslinovog ulja

1 žličica senfa

1 žličica svježeg sjeckanog mažurana

1 žličica češnjaka u prahu

1 kilogram šparoga

1 veća paprika, sitno narezana

1/3 šalice sjeckanih oraha

 

Priprema

Kuhajte ocat na umjerenoj vatri dok ne ispari polovina tekućine. Ulijte ga u zdjelu i promiješajte sa senfom, mažuranom, maslinovim uljem i češnjakom. Dodajte papar i sol. Kuhajte šparoge u kipućoj slanoj vodi oko 4 minute. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom dva puta. Prelijte šparoge i papriku dresingom koji ste napravili i pospite orasima.

 

Juha od šparoga

Ova kremasta juha savršena je za proljetne večeri koje su još mrvicu prohladne, ali tijekom kojih se u zraku osjeća sve ono što novo godišnje doba nudi. Čim osjetite miris koji se širi iz kuhinje nećete joj moći odoliti.

Sastojci:

5 šalica nasjeckanih šparoga

½ nasjeckanog žutog luka

2 režnja češnjaka

½ žličice začinske mješavine (mažurana, majčine dušice, kadulje i ružmarina)

¼ žličice morske soli

1 žlica maslinova ulja

½ šalice badema

crni papar (po želji)

 

Priprema:

U tavu stavite šparoge, luk i češnjak. Dodajte 2 šalice vode. Poklopite i pustite da zakipi. Kuhajte 5 do 7 minuta ili dok šparoge malo ne omekšaju. Maknite s vatre. Procijedite višak tekućine i prebacite u blender, ili miksajte u loncu štapnim mikserom. Dodajte sve preostale sastojke i miksajte u glatku mješavinu. Pritom ostavite paru da izlazi iz gornjeg poklopca.

Fina krem juha je gotova i želimo vam dobar tek!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads