Slatka veljača uz krafne za prste polizat’

Volite li karneval, fašnik ili maskenbal? Jeste li ikada bili na Samoborskom fašniku ili Riječkom karnevalu? Ja sam i dalje lokal patriot, iako već 15 godina ne živim u svojoj Velikoj Gorici, pa ću uvijek glasati za Turopoljski fašnik ❤️

Ako netko voli Fašnik, to su moje dvije djevojčice. Budim se toga jutra puno ranije, jer im pripremam kostime, a usput razmišljam kako da iznenadim svoje kolege na poslu. Jer, maškare su postale događaj za cijelu obitelj, ne samo za djecu. Nije loše na jedan dan postati netko drugi, izludirati se, a potom spaliti glavnog krivca za svo zlo i sve nedaće. Nakon toga stiže nam proljeće – novo doba.

Otkad imam djecu i otkad smo se preselili u naše malo selo, priznajem da potpuno drugačije gledam na maškare. Sjećam se nas kako smo kao klinci obilazili stanove u potrazi za blagom, a pogotovo onih koji nam nisu otvorili vrata. To razočaranje u dječjim glavama teško je i danas potisnuti. Za naše seoske maškare uvijek smo pripremljeni – naoružani slatkišima, voćem, kolačima, krafnama, a uleti i koja kuna. Dobro ih isprepadam na samom početku uvijek maskirana u neku vješticu, a onda oni pokažu što znaju i umiju.

Otvorite i vi vrata maškarama ali i sami sebi, maskirajte se i stvorite svoje doživljaje. ‘Norite’ do jutra odjeveni u zeca, supermena, političara. Jer kako kaže poznata: ‘norci noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik’.

U svakom slučaju, voljeli se maskirati ili ne, prilika je to da se okušate u izradi krafni, a meni da, uz klasične, spravljene po ovom starom receptu, napravim i neke nove, lude šarene.

Jedan stari recept za odlične krafne glasi ovako…

– 1 kg glatkog brašna
– 2 jaja
– 2 žumanjka
– prstohvat soli
– 8 g suhog kvasca
– 3 žlice šećera
– 6 dcl mlijeka
– 4 žlice ulja
– 2 žlice rastopljenog maslaca
– limunova korica jednog limuna
– 5 kapi ruma

Postupak:

Kvasac zajedno s 1 žlicom šećera i žlicom brašna umutiti u ugrijano mlijeko i pustiti da se digne. Potom razmutiti jaja i žumanjke, dodati ulje i maslac, a zatim brašno, šećer, sol, naribanu koricu limuna i (po želji) 5 kapi ekstrakta ruma. Ako ne volite miris ruma, onda može samo limun. Pustiti da odstoji dok se tijesto ne udvostruči. To može potrajati – moje se dizalo oko dva sata, a poželjno je što duže. Kada se tijesto udvostručilo, premijesiti ga i razvući valjkom na debljinu kažiprsta. Čašom ili modlama vaditi krugove i pustiti da se ponovno dignu – negdje 15-20 min, a potom ih sve okrenuti na drugu stranu i pustiti još malo.

Ugrijati ulje. E sad, ovo je jako važno – bitno je da nije ni prevruće ni prehladno i tu je ta glavna caka: ako vam je prevruće odmah će izgoriti, ako je prehladno, neće se dići. Neka srednja vatrica. Kada se ugrije ulje ubaciti krafne i poklopiti. Pustiti 20 – 30 sekundi dok ne porumene s jedne strane i potom okrenuti na drugu.

Kada ih izvadite, pospite šećerom u prahu. Ako ih želite napunjene, sa špricom u koju ste stavili pekmez ili nutelu, izbušiti rupu i nafilajte krafne. A možete ih umakati u čokoladu i posuti šarenim mrvicama kao što sam ja odlučila napraviti ove godine. Ostale su mi samo ove fotografije kao podsjetnik, jer su krafne nestale… Baš se pitam zašto ?

Mirišljavi tart od badema i krušaka

Foto: Željka Gulan

 

Željka Gulan

Politička novinarka, autorica gastro bloga Recepti Gulan / https://cookfrommybook.blogspot.hr

WordPress Ads