Salata s kruškama i šparogama

Ova salata je inspirirana ljetom 🙂 I Berlinom, jer već neko vrijeme pokušavam odgonetnuti zašto moje salate (ne samo sa šparogama i kruškama) ne izgledaju tako domišljato kao u restorančićima kraj kuće koje rado posjećujem. I onda sam ih ugledala u dućanu… Klice! To je to! To oni stavljaju u salate po restoranima 🙂 Pronašla sam klice brokule…

Klice inače možete uzgojiti kod kuće, a klijati može sve što vam padne na pamet! Skoro… Orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, povrće i žitarice. Naime, sadržaj nutrijenata se klijanjem višestruko povećava. Pune su vitamina i minerala. I divno funkcioniraju u salatama!

Kako je sezona najljepšeg voća i povrća, povrtno – voćna salata imala je najviše smisla. U biti, u salatu možete staviti što god volite, od voća do mesa. I ne mora biti dosadna, nikako! Improvizirajte, kombinirajte, slažite najdraže vam okuse, teško ćete pogriješiti.

Ispala je odlično! Probajte, u svakom slučaju poslužit će kao ideja!

SALATA S KRUŠKAMA I ŠPAROGAMA

Sastojci: (za dvije porcije)

70 g matovilca
100 g feta sira
10 g klica brokule (ili nekih drugih klica)
500 g šparoga (prije čišćenja)
2 kruške
2 žlice tostiranih pistachija
1 limun
sol i papar
maslinovo ulje

Umak za salatu:

2 žličice senfa
2 žličice meda
4 žlice jabučnog octa
5 žlica maslinovog ulja

 

 

Priprema umaka:

U maloj zdjelici umutite senf, med i ocat. Zatim polagano dodajite žlicu po žlicu maslinovog ulja dok smjesa ne postane kompaktna. Umak čuvajte u hladnjaku i do nekoliko dana.

Priprema salate:

Očistite i operate matovilac i šparoge. Šparoge popaprite, prelijte sa žlicom maslinovog ulja i neznatno posolite. Stavite da se peku na 200 stupnjeva, otprilike 15 minuta. Kruške nasijecite na ploške i prelijte limunovim sokom kako ne bi potamnile. Nakon što su šparoge gotove složite salatu sljedećim redoslijedom: na matovilac položite šparoge, stavite red krušaka, zatim naribajte malo feta sira, ponovite red krušaka, zatim ponovo sir, na sam vrh stavite klice, pospite krupnim paprom i pistacijama te prelijte s 3 žlice umaka.

Dobar tek!

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads