Rižoto s kremom od muškatne bundeve i rikulom

Muškatna ili butternut bundeva potječe s područja Sjeverne Amerike. Njezini plodovi su izduženog, kruškolikog oblika, težine do 2 kg. Žućkasta kora ove bundeve je tanka, zbog čega se lako guli. Kod nje čak guljenje nije potrebno, budući da je i kora jestiva.  Njezino tamno-narančasto meso je slatko i kremasto, pa je pogodno za pripremu kolača, pita, štrudli, muffina, pekmeza, marmelada, džemova, kompota. Osim toga može se pripremati na žaru, pržiti, pasirati za juhe ili pire te koristiti za obogaćivanje variva, umaka, namaza.Ova bundeva se može održati i do godinu dana. Što je stupanj njezine zrelosti veći, to je boja mesa intenzivnija, a okus slađi i bogatiji. Muškatna ili butternut bundeva je odličan izvor vitamina A,  C te minerala kalcija i željeza. Sadrži i omega 3 masti, ugljikohidrate te vlakna koja su vrlo korisna jer doprinose boljoj probavi. Danas predlažemo rižoto u kojem je glavna zvijezda upravo ova bundeva.

*

Sastojci

  • 1 muškatna bundeva (mala do srednja)
  • ljubičasti luk
  • riža 
  • bijelo vino
  • pileći temeljac
  • 200 g rikule (čvršće i pikantnije sorte)
  • parmezan
  • maslac i maslinovo ulje
  • muškatni oraščić


Priprema

Muškatnu tikvu prerežite napola, izvadite joj sjemenke, lagano je nauljite, posolite i popaprite. Pecite je u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta, odnosno dok ne omekša tako da vilica lako prolazi kroz meso, a kora se lagano odvaja. Pečenu tikvu štapnim mikserom miksajte dok ne postane kremasta te začinite muškatnim oraščićem.

Zagrijte maslac s malo maslinova ulja i dodajte nasitno nasjeckani luk. Kad omekša, dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta da se obloži lukom i lagano tostira. Ulijte 2 dl bijelog vina. pa kad ga riža upije, a alkohol ispari, počnite dolijevati temeljac uz neprestano miješanje. Kad je riža gotovo kuhana (2/3), dodajte kremu od muškatne tikve i nastavite postupno dodavati temeljac. Na kraju, kad je riža al dente, dodajte rikulu, komadić maslaca i šaku naribanog parmezana. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Pospite naribanim parmezanom i bučinim sjemenkama tostiranima na laganoj vatri i poslužite.

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads