Mlada, perspektivna, vesela, uvijek nasmijana, pozitivna i pomalo otkačena, jednostavna i skromna, samozatajna i vrhunska profesionalka – ukratko, Priska Thuring, chefica kuhinje u poznatom zagrebačkom restoranu Dubravkin put. Kao jedna od glavnih predstavnica ženskih snaga hrvatskog kulinarstva, zaslužna je za stvaranje nove dimenzije restoranske slike Zagreba. Čvrsta u vodstvu kuhinje, stroga u kombiniranju okusa i namirnica u tanjuru, vratila je restoran koji vodi na vrh gastronomske karte Hrvatske. Tehnički napredna, okusima istančana, s notom ženske rafiniranosti, u njezinim će jelima uživaju svi posjetitelji.
Razgovarali smo s Priskom, otkrili što je inspirira, u čemu uživa te kako joj je najranija ljubav prema kuhanju postala životni poziv.
Prošle su dvije godine od tvog dolaska u Dubravkin put, što se sve do danas promijenilo?
Uffff… uveli smo lagani ručak koji pokušavamo mijenjati što je češće moguće. Koncept restorana sada je isključivo mediteranski gdje koristimo što više lokalnih proizvoda i neke tehnike i začine iz Libanona, Grčke, Španjolske, Maroka i drugih mediteranskih zemalja. U ponudi imamo degustacijske menue od 7 ili 12 sljedova gdje osobno dolazim do stola i zajedno s gostom dogovaram sljedove ovisno o dodatnim sastojcima koje sam bila u mogućnosti pronaći za taj dan. Odradili smo mnoge evente: Večera u valu, Girls Night, Priska and the boys, različite vinske večere… Također imamo novog člana tima, fantastičnog barmena koji priprema otkačene koktele pa je cijela atmosfera u našem baru drugačija. Spremamo još noviteta, radimo naporno da uspješno nastavimo u smjeru kojim smo krenuli.
Što te inspirira kad kreiraš neko novo jelo?
Najviše me inspiriraju sastojci, a to mogu zahvaliti odličnim dobavljačima koje svakodnevno susrećem na glavnoj gradskoj tržnici. A da budem iskrena, ogromna inspiracija i velika potpora zapravo je moj tim u kuhinji.
Koliko je važno sljubljivanje hrane i vina? Koja je tvoja omiljena kombinacija (koje jelo uz koje vino)?
O ovome bih mogla pričati satima. Nisam neki vinski stručnjak, ali mogu reći da znam što mi se sviđa i svaki put me oduševi kako vino može potpuno poboljšati jelo i obrnuto. Budući da nemam neko omiljeno vino, teško je odgovoriti na to pitanje jer sam svaki dan u potrazi za nečim novim.
Kulinarski trendovi – postoje li uopće i da li ih ti osobno pratiš?
Kulinarski trendovi… Vjerujem da postoje, kao i svugdje, i vjerujem da su oni vrlo važni kako bi mogli napredovati, i potrošači i kuhari. Svi mi kuhari u jednom trenutku odaberemo svoj stil, iako smatram da je važno stalno stalno se usavršavati kako bi se izbjegla monotonost, što znači pokušavati nove stvari, kombinirati, čak i vratiti stare klasike i nadograditi ih na svoj način. Razlog zašto sam izabrala ovu profesiju je taj što mogu stvoriti nešto novo kad kod poželim, inače bi život bio previše dosadan. Do sada, većina kuhara koje sam upoznala imaju isti “problem” – svi imamo ogromnu količinu energije i želimo je podijeliti sa svima vama!
Koji je tip svjetske kuhinje tebi najzanimljiviji, u kojem posebno uživaš?
Volim učiti o novim kulturama jer to je kao da jedem hranu iz cijelog svijeta! Kod kuće u zadnje vrijeme jedem uglavnom tajlandsku ili korejsku kuhinju, ponekad poludim za dim sum-om, ponekad uživam u velikim količinama tjestenine… Valjda to ovisi o raspoloženju. (smijeh)
Tvoje su tajne večere jedna posebna priča. Kako je nastala ideja Večere u valu? Kako smišljaš menu i tko je sve zaslužan za konačni izgled stola i cjelokupne atmosfere?
Večera u valu je produkt moje kreativnosti, mali odmak od mediteranske kuhinje kakvu svakodnevno spremamo u restoranu, nešto gdje se mogu opustiti i jednostavno stvarati. Uživam u novim izazovima, svaki dan. I zabavno je! Gostima je to zanimljivo i svakako jedno novo iskustvo jer ne znaju temu dok se ne pojave na večeri. Upoznaju nove ljude, a svi imamo zajedničku poveznicu – volimo jesti i piti u dobrom društvu, zaboraviti na svakodnevicu, i samo nekoliko sati ući u neki drugi svijet.
Što najviše voliš spremati za svoje prijatelje, kada nisi u restoranu, kada si doma, okružena svojom ekipom?
Ovisi, odem na tržnicu pa biram što mi je taj dan najinteresantnije. Nikad ne planiram unaprijed i neprestano mijenjam jelovnik dok gosti ne dođu. Trudim se da jela budu šarolika, i uvijek napravim malo više da svatko može ponijeti doma i jesti još barem tri dana. (smijeh)
Razlog zašto sam izabrala ovu profesiju je što mogu stvoriti nešto novo kad god poželim, inače bi život bio previše dosadan.
Koja je najčudnija kombinacija koju si ikada spremala?
Nisam sigurna da je čudna prava riječ. Da budem iskrena, nemam pojma, puno se ideja javlja u trenutku, ne planiram puno unaprijed. Ako se dobro sljubljuju sastojci, ja to poslužim. Možda moji gosti misle da je čudno ili neobično, ali ja mislim da je baš takva kombinacija ona prava.
Podijeli s nama najomiljeniji recept brzog ručka, koji svaka žena može napraviti nakon napornog dana na poslu…
Hhahahaaha… ja sam najljeniji kuhar kad kuham za sebe. Ali, na primjer ovako: pržiti luk i pancetu, dodati divlje šparoge ili one iz uzgoja, ubaciti tri jaja, dodati sol i papar po želji i napraviti fritaju. Tostirati kruh i preliti ga maslinovim uljem, i na kraju ubaciti ono što imate u hladnjaku. Ja stavljam motar, kapare, marinirane inćune i narezani proljetni luk. To je moja verzija brzog, zdravog, ali ukusnog ručka! Dobar tek!