Prirodna vina i povratak prirodi

Udobna fotelja pored kamina, fina večera ili jednostavna želja za uživanjem uvijek su dobar povod za čašu omiljenog vina. Osim toga, vino ima ljekovitu vrijednost pa ćete čuti kako je čaša crnog vina dobra za vaše zdravlje. U dobro ohlađenom rose’ vinu uživat ćete u toplim ljetnim večerima, a bijela vina odlično pašu nakon laganog ručka. A narančasta? Što su to narančasta vina?

To su bijela vina dobivena tehnološkim postupkom proizvodnje crvenih vina. Osnovna razlika je u maceraciji, tj.namakanju u moštu kožica i koštica bobica grožđa u kojima se nalazi većina vrijednih sastojaka, od pigmenta do tanina.

Narančasta je postala četvrta boja vina.

Pri proizvodnji bijelih vina maceracija se u pravilu izbjegava ili je vrlo kratka (par sati), uz strogo kontroliranu temperaturu, kako bi se dobila meka i svježa vina. Kod proizvodnje narančastih vina maceracija traje danima, tjednima pa i mjesecima, a uz maceraciju odvija se alkoholna fermentacija, što doprinosi da se puno materijala iz kožice i koštice grožđa izluči u mošt. Maceracija se odvija na temperaturi podruma, bez posebnog utjecaja sa strane. Neki vinari maceriraju u amforama ukopanima u zemlju, neki u otvorenim kacama, neki u barriqueu. Poslije maceracije i kompletirane alkoholne fermentacije pa i malolaktike (jabučno-mliječno vrenje pri kojemu se jabučna kiselina pretvara u mliječnu), vino se stavlja na dozrijevanje na finom talogu u amforu ili u drvo, na period od dvije ili više godina. Kakvoća i stilistika vina ovisni su o obliku i dužini maceracije i načinu i dužini dozrijevanja. Nakon dozrijevanja vino bojom bude unutar spektra od nijanse ružičaste, preko rumene, živopisne narančaste do bakrene.

 

Wine station Trapan

Epicentar proizvodnje ovakvih vina smatra se talijanska pokrajina Friuli – Venezia Giulia odnosno okolica Gorizije (Collio, tj. talijanski dio Goriških brda), Goriška brda, Kras, Vipavska dolina, Slovenska Istra (Blažič, Cigoj, Čotar, Gordia, Keltis, Klabjan, Klinec, Mlečnik, Rodica, Svetlik) i Istra (Markežić Kabola, Clai, Roxanich…). Narančasta vina proizvode se i u drugim dijelovima Slovenije i Italije (Sicilija) i Hrvatske (Tomac, Šember, Krauthaker…), a ima ih i u Francuskoj i SAD (Kalifornija).

 

Središnja osoba i kultna ličnost za ovakav tip vinarenja smatra se vinar Joško Gravner.

 

Jedna nova narančasta ljepotica dolazi nam iz Istre, sa samog juga, i zove se Istraditional. Bruno Trapan odlučio se napraviti pravo prirodno vino i upravo je na tržište plasirao svoju novu vinsku kraljicu među malvazijama. Spoj Istre i tradicije ujedinjen je u nazivu etikete, a veza s njegovim imenjakom, kantautorom Brunom Krajcarom i njegovim glazbenim CD-om nije uopće slučajna. Njih su dvoje vjerni istarskoj tradiciji – glazbenoj i vinskoj, pa je produkt njihova prijateljstva i ljubavi prema tradiciji ovaj zajednički naziv. Glazba u vinu i vino u glazbi, no, što je zapravo Istraditional? Riječ je o malvaziji istarskoj koja je macerirala devet dana, nakon čega je godinu dana odležavala u korištenim barrique bačvama od francuske akacije (80%) i hrasta (20%). Duže maceriranje malvazije u podrumu nastavak je prirodnog pristupa u vinogradu. Za ovakvu proizvodnju grožđe mora biti potpuno zdravo, jer priča o narančastim vinima počinje upravo u vinogradu. Postupak s maceracijom, kao i strpljivost vinara da pričeka da njegovo vino polagano dozrijeva na finom talogu omogućilo je dobivanje stabilnog i zdravstveno podobnog konačnog proizvoda uz minimum dodavanog sumpora, bez kojekakvih enoloških aditiva i bez filtracije koja osiromašuje vino. Ovo je vino u potpunosti ekološki proizvedeno.

Da je vino prirodno osjeća se i na okusu i u mirisu. Toplo, elegantno, nježno, punog tijela uz savršen balans i prisutnost finih tanina i iznimno dugačak after. Traje i reflektira kompletan aromatski profil percipiran na nosu – miris soka od grožđa, med, notu zrele dunje te začina poput klinčića ili muškatnog oraščića.. Ima veliki potencijal odležavanja.

Etiketa: Ana Tevšić Nauković (Love, Ana.) i Dario Dević

Orange wine, Natural wine, biodinamička vina… sve su to sinonimi za vina narančaste boje koja ili volite ili ne volite, ali doslovno. Zbog svoje aromatike vrlo su specifična pa dok će neki istinski uživati, drugima će i čaša ovog vina biti previše za njihova nježna nepca. Ali jedno je sigurno, kada ste istinski zaljubljenik i kada probate ova vina željet ćete još jer ‘Once you go orange, you don’t go back!’. 

 

U kombinaciji s hranom savršeno će se sljubiti s telećom koljenicom pod pekom ili, ako ste više riblji tip, onda je hobotnica pod pekom savršen izbor za ovo intenzivno narančasto vino. Također se dobro sljubljuje uz paštu s tartufima, a posebno je dobro u kombinaciji s raguom od sipe, vrganja, bisqueom od škampa i noklicama od buče.

 

Hobotnica pod pekom

 

Prekrasne sipice za još finiji ragu

 

Pašta s tartufima

 

Što god izabrali uživajte!

 

Foto: Mateja Vrčković, Aleksandar Trifunović

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads