Neodoljivi bakalar na Vlastin način

Prva asocijacija na Badnjak je post, a na post – bakalar. Pripremljen jušno ili na bijelo, neizostavan je dio Badnjeg dana u mnogim domovima. No, kako je ta riba porijeklom iz Norveške i ne baš ugodnog mirisa, završila među našim običajima i na našim tanjurima?

 

Poznata je činjenica kako je davne 1432. godine gospodin po imenu Pietro Querini, a po funkciji mletački vlastelin, doživio brodolom na dalekim obalama Norveške. I tamo je, u domovini raznih riba, među potomcima slavih Vikinga, naučio kako se suši bakalar. Ne samo da ga je naučio soliti i sušiti, već i uživati u jelima kojih je bakalar glavni sastojak. I tako je, nakon nekog vremena, krenuo prema svojoj domovini, ali ne praznih ruku.

Natovario je svoj brod zavidnim količinama usoljenog bakalara, jer tako dugo putovanje brodom ni jedna svježa riba iz norveškog mora ne bi mogla izdržati. I tako je u svoju Veneciju signor Pietro donio prvi bakalar, baš u predbožićno vrijeme. Njegovi su sugrađani već uvelike pripremali riblje specijalitete za dane posta i, daleko od svoga doma, Pietrov se bakalar nije baš proslavio. Jaka konkurencija bila mu je domaća, nadaleko poznata riba iz Jadrana.

No, moreplovac se ponovno vratio u Norvešku i ovaj je put, na povratku, sa sobom ponio velike količine bakalara, ali onog sušenog. Već prvog sljedećeg Badnjaka, miris bakalara proširio se Venecijom, a kasnije i cijelom Italijom, pa preko nje došao i u naše krajeve.

Dolaskom bakalara signora Pietra, polako su nestajali običaji pripremanja domaće sušene ribe. Sve se više kuharica i kuhara odlučivalo na ovu ribu čudnog mirisa, ali finog okusa. Kako se za kuhanje pripremao tada, priprema se i danas – namakanjem nekoliko dana u vodi, koju obavezno treba mijenjati.

Ako ste već namočili bakalar, ali još niste odlučili kako ćete ga pripremiti, predlažemo odličan Vlastin recept kojim ćete riješiti vječitu dilemu: jušno ili na bijelo. Naoko jednak kao i ostali, ali posebno finog okusa koji mu daje – med! Probajte, stvarno je i odličan i poseban!

Bakalar na Vlastin način

Sastojci:
  • 60 – 70 dkg omekšanog bakalara
  • cca 2 kg krumpira
  • cca 6 velikih glavica luka
  • 20 dkg lista peršina
  • češnjak
  • maslinovo ulje, sol, papar, malo vegete
  • bijelo vino
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica rajčice iz konzerve
Priprema:

Bakalar nekoliko dana namakati u hladnoj vodi (koju mijenjajte svaki dan). Kada omekša, dobro ga istucite i odvojite komadiće mesa od kože. Sačuvajte zadnju vodu u kojoj se bakalar namakao.

Na maslinovom ulju pirjajte luk izrezan na kolutove, dodajte češnjak i peršin. Kada luk omekša dodajte bakalar, sve dobro promiješajte, dodajte maslinovog ulja i još malo sve zajedno propirjajte.

Ogulite krumpir i narežite ga na kolutove. Na dno velike ovalne (6 l) ili velike široke posude stavite maslinovo ulje i slažite: red krumpira, na njega bakalar, pa opet red krumpira, bakalar i tako dok ne potrošite svu količinu krumpira i pripremljenog bakalara; završite s krumpirom. Zalijte vinom, vodom u kojoj se namakao bakalar, dodajte vegetu, papar, sol i još malo maslinovog ulja. stavite kuhati i kada zavrije dodajte žlicu rajčice iz konzerve i žlicu meda. Nastavite kuhati dok sve zajedno ne omekša.

Gotovo! I finoooo!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads