Svi ste čuli za kvinoju! Bezglutenska žitarica, izuzetno bogata željezom i idealna za regulaciju probave. Neizostavna je namirnica zdrave prehrane, pogotovo kad govorimo o bezglutenskoj prehrani. Možete je koristiti u salatama ili od nje raditi burgere i muffine. Možete je koristiti i umjesto zobene kaše za doručak. Idejama nema kraja!
Evo malog trika. U hladnjaku uvijek imajte skuhanu kvinoju (bit će OK i do tjedan dana) tako da u svakom trenutku i za vrlo malo vremena možete pripremiti zdravi obrok. Pretpostavljaći da ste savjet poslušali, donosimo prijedlog kako od ostataka kvinoje napraviti zanimljivo jelo. Kuglice možete poslužiti kao predjelo, ponijeti ih na posao da ne dođete u iskušenje kupiti sendvič ili jednostavno pozovite prijateljice i poslužite ih uz čašu dobrog vina.
KUGLICE OD KVINOJE
Sastojci (za 12 kuglica):
Priprema:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Na 4 žlice maslinovog ulja (po potrebi dodajte više) pirjajte češnjak i mladi špinat, svega minutu ili dvije dok špinat ne uvene. Zatim dodajte ostatke kvinoje. Promiješajte nekoliko puta na laganoj vatri pazeći da vam se kvinoja ne počne lijepiti. Pričekajte da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu dodajte chili, preostale 2 žlice maslinovog ulja, senf, chia jaja, brašno, posolite i popaprite.
Formirajte manje kuglice i stavite ih da se peku 15-20 minuta dok ne poprime zlatno smećkastu boju.
Za to vrijeme pripremite umak. Sve sastojke dobro promiješajte, probajte, po potrebi dodajte više limunovog soka ili meda, ovisno želite li da umak bude ljući ili slađi.
U male posudice dodajte po 2 žličice umaka i 1 kuglicu kvinoje. Vaše kvinoja kuglice su spremne. Uživajte!
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!