Kruh i lagano varivo s koprivom

Dolaskom toplih dana tržnice i vrtovi postali su zeleniji i bogatiji povrćem. To je u idealnom skladu s našim potrebama. Nakon dugih zimskih mjeseci potrebna nam je nutritivno bogata hrana koja je lagana za probavu. Svježe povrće je tako najbolji izbor, a dodatni plus je taj što će nam pomoći ukloniti višak kilograma nakupljen preko zime. Kombinirajte sezonsko povrće s drugim zdravim namirnicama i pripremite ovo lagano varivo s koprivom bez zaprške. Uz njega poslužite kruh s koprivom i dobit ćete savršeni proljetni ručak.

Toplo varivo poslužite uz kruh s koprivom i uživajte u okusima i mirisima proljeća!


Kruh s koprivom

Sastojci za kruh:

  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 čajna žlica praška za pecivo
  • ½ čajne žlice sode bikarbone
  • 1 čajna žlica himalajske soli
  • 3 žlice chia sjemenki
  • ½ šalice maslinovog ulja
  • 1 šalica jogurta
  • 1 šaka svježih kopriva
  • 1 jušna žlica sušenog ružmarina

Priprema kruha:

  1. Uberite listove svježe koprive, operite ih i prelijte 1 litrom kipuće vode. Ocijedite ih i ostavite ohladiti. Ohlađene koprive sitno nasjeckajte.
  2. Ostatak vode u kojoj su bile koprive ohladite i upotrijebite za pripremu veganskog jaja. Pomiješajte 3 jušne žlice chia sjemenki i 9 jušnih žlica vode. Povremeno promiješajte.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  4. Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi (heljdino i zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i himalajsku sol) te mokre sastojke u drugoj (namočene chia sjemenke, maslinovo ulje i jogurt). U mokre sastojke umiješajte sjeckanu koprivu i sušeni ružmarin.
  5. Pomiješajte zajedno sastojke iz jedne i druge posude.
  6. Manji pleh obložite papirom za pečenje i žlicom stavite smjesu u pleh te poravnajte.
  7. Pecite 50 – 60 minuta, odnosno dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju (provjerite čačkalicom nakon 45 minuta pečenja).
  8. Pečeni kruh ostavite da se potpuno ohladi.


Varivo s koprivom

Sastojci za varivo:

  • 1 mladi češnjak
  • 3 mrkve
  • 2 poriluka srednje veličine
  • 1 šalica smrznutog graška
  • 4 krumpira
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica kurkume u prahu
  • crni papar, himalajska sol
  • mlijeko od zobi

* šalica = 2,5 dcl

Priprema variva:

  1. Povrće (češnjak, mrkvu, krumpir i poriluk) očistite, operite i nasjeckajte – češnjak i poriluk na kolutiće, a mrkvu i krumpir na kockice.
  2. Nasjeckani mladi češnjak pirjajte na maslinovom ulju.
  3. Kada češnjak omekša, dodajte mrkvu i poriluk pa nakon nekoliko minuta pirjanja zalijte vodom. Dodajte krumpir.
  4. Kada zakuha dodajte grašak. Posolite i popaprite po želji. Kuhajte sve dok povrće ne bude kuhano.
  5. Na kraju dodajte 2 dl zobenog mlijeka i kurkumu te kratko prokuhajte. Po želji dodajte soli i papar.

Toplo varivo poslužite uz kruh s koprivom i uživajte u okusima i mirisima proljeća!

Autorica: Ivanka Brček

Kopriva je snažan i važan prirodni lijek

Kopriva – čudesna pomoć kod mnogih problema

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads