Sastojci:
- 500 g kesten pirea
- 2 luka
- 5 – 6 krumpira
- 2 mrkve
- 3 – 4 režnja češnjaka
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- malo muškatnog oraščića
- sol, papar, ulje ili malo maslaca
Priprema:
Luk narežite na sitno, a krumpir i mrkvu na kockice. Češnjak očistite i protisnite. Ako već nije propasiran, kesten pire izmrvite.
Zavrijte vodu u koju ste ubacili goveđu kocku (temeljac). U posebnom loncu pirjajte luk na malo ulja ili maslaca, pričekajte dok ne zažuti, pa dodajte mrkvu i krumpir izrezane na kockice. Posolite. Pirjajte nekoliko minuta dok ne zamiriši, pa dodajte protisnuti češnjak. Kad zamiriši zalijte temeljcem (malo iznad povrća) i kuhajte dok povrće ne omekša. Nakon što se mrkva i krumpir skuhaju i postanu mekani, dodajte kesten pire. Miješajte sve zajedno nekoliko minuta, dodajte muškatni oraščić i podlijte s ostatkom temeljca. Prokuhajte nekoliko minuta, maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Vratite na štednjak da još jednom zavrije, pa umiješajte vrhnje za kuhanje i papar.
Ukrasite po želji i poslužite s prepečenim kruhom.
Juhu možete pripremiti onako kako volite, više ili manje gustu. Prije posluživanja možete joj kao dekoraciju dodati komadiće pečenih ili kuhanih kestena.
Modificirane verzije u koje se također možete upustiti je da u juhu dodate malo popržene slanine ili da je pripremite u kombinaciji s vrganjima. Poigrajte se i pustite mašti na volju. Ne možete pogriješiti. Samo uživati!