Jeste li za – trdelnik?

Posebno ukusna i omiljena poslastica idealna za duge šetnje gradom svakako je trdelnik, odnosno chimney cake. Prva asocijacija na ovaj kolač od poludizanog tijesta je čarobna energija Budimpešte i Praga. Jednostavno je nemoguće prošetati ovim raskošnim gradovima bez ukusnog trdelnika u rukama.

No, priča o nastanku i prošlosti ovog kolača jednako je uzbudljiva kao i njegov okus. Naime, postoje teorije kako je njegova povijest tolika duga da vuče svoje korijene čak u doba neolitika. Ali i da je bio posve uobičajena hrana kod mnogih plemena i naroda diljem Europe, od Grčke pa sve do Slovačke. Bilo je potrebno smisliti kako pripremiti poslasticu na otvorenom zbog bavljenja stočarstvom. Stoga su pastiri namotali slojeve tijesta na štap i zagrijavali ga iznad vatre. Čini se kako je upravo to preteča današnjeg trdelnika.

TRDELNIK NA ČEŠKOM DVORU

Ovo mirisno tijesto, u današnje vrijeme omotano oko metalnog valjka, potječe iz slovačkog mjesta Skalica, koji se nalazi u blizini češke granice. Originalni recept krajem 18. stoljeća donio je u Mađarsku umirovljeni mađarski general Jozsef Gvadany. Tamo je trdelnik i populariziran. No, nisu ga samo prigrlili Mađari. Njime su potpuno bili oduševljeni i Česi. Tako je postao vrlo popularna poslastica na češkim dvorovima. Ovaj tako jednostavno pripremljeni obrok vremenom je postao prava atrakcija.

View this post on Instagram

🇨🇿 🐻

A post shared by @ sta.ff.ani on

Danas, gotovo u svim buticima trdelnika možemo promatrati kako nastaje ova poslastica. Vješte ruke kuharica pretvaraju trakice tijesta u kolač koji poprima oblik dimnjaka (chimney = dimnjak). Tako je i dobio svoje sve popularnije internacionalno ime. Taj smotuljak tijesta potom se uvalja u šećer, cimet, vaniliju, kokos, pistaciju, lješnjak ili neke druge dodatke.

Mogućnosti su ogromne, a sve ovisi o idejama i maštovitosti kuhara, ponudi i zanimljivim željama sladokusaca. Također, u unutrašnjost ovog kolača ubacuju se različiti dodaci, kreme i namazi koji mu daju sočnost i punoću okusa čemu nije jednostavno odoljeti. Ponekad se čak ubacuju i kuglice sladoleda što mu daje poseban šarm. Bilo da više volite prozračne, lagane kreme poput bijele čokolade ili teške, guste mousseve od čokolade, ova poslastica se odlično slaže sa svim okusima i varijantama.

Osim što je trdelnik preukusan, odličan je slatki snack koji vraća energiju tijekom gradskih razgledavanja, a i vrlo je fotogeničan. Možete si priuštiti fine zalogaje trdelnika u samom središtu Zagreba, u Masarykoboj ulici u slastičarnici simboličnog naziva – Trdelnik. Uživajte u svojoj verziji trdelnika s omiljenim dodacima, jer svaka je šetnja ljepša uz ove slatke zalogaje.

https://www.instagram.com/p/BkTXpGUhWSy/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1bap905lsptbh

https://www.instagram.com/p/BkSMu09hCwS/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=dh8u2n3y9cv7

https://www.instagram.com/p/BkSNES9hbZa/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=9gsibjo5foqq

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads