Galette s breskvama i marelicama – savršena ljetna poslastica

Galette, u prijevodu ravni kolač, termin je kojim se u francuskoj kuhinji označavaju različiti tipovi ravnih, okruglih kolača ili kolača ‘bez forme’. Ljepota galette leži u njezinoj rustikalnosti, slobodi izražaja i jednostavnosti. Svatko može zavrnuti tijesto i napraviti ovaj desert efektnog izgleda te zadiviti ukućane ili goste. Osim slobodne forme, kombinacije punjenja su bezgranične, bilo to slatke, voćne ili slane varijante. Tijesto je klasično, prhko, s maslacem i vodom.

U ovoj varijanti koristila sam uz pirovo i bademovo brašno, kako bih dobila na okusu i sočnosti, te veganski maslac. Možete napraviti prhko tijesto i s kokosovim uljem, no morate pripaziti da je hladno i raditi nešto brže negoli s klasičnim maslacem jer ima bržu tendenciju topljenja, posebice u ove ljetne, vruće dane. No, radite li s običnim maslacem, nećete pogriješiti.

Vrhunac teksture i okusa se dobiva sljubljivanjem tople galette s hladnim sladoledom neutralnog okusa (poput vanilije).

Za punjenje me inspiriralo sezonsko koštuničavo voće, breskve i marelice. Možete slobodno staviti voće po želji, bilo jedna vrsta ili više različitih. Ono što je bitno je ostaviti rubove praznima kako bi ovu pitu mogli zatvoriti.

Vrhunac teksture i okusa se dobiva sljubljivanjem tople galette s hladnim sladoledom neutralnog okusa (poput vanilije).

Galette s breskvama i marelicama

SASTOJCI:

*1 šalica = 250 ml*

Za tijesto:
  • 1 šalica pirovog bijelog brašna
  • 1 šalica bademovog brašna
  • 2 žlice eritrita (ili nekog drugog granulastog zaslađivača po želji)
  • 6 žlica (veganskog) maslaca
  • ¼ šalica ledene vode
Za punjenje:
  • 3 breskve
  • 4 marelice
  • ¼ šalice kokosovog šećera ili nekog drugog zaslađivača
  • 2 žlice tapioka škroba (ravno pune)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

PRIPREMA:

U multipraktik staviti brašno i šećer te kratko izmiksati. Dodati hladni maslac i pulsirati nekoliko trenutaka dok se maslac ne razmrvi, odnosno poveže s brašnom. Potom dodati vodu te još kratko izmiksati. Trebali biste dobiti mekano i pomalo ljepljivo tijesto. Takvo tijesto prebacite u plastičnu foliju te zamotajte i stavite u hladnjak na sat vremena.

Za to vrijeme možete narezati voće po dužini, staviti u zdjelu te dodati preostale sastojke i pomiješati. Pustiti da odstoji 10-ak minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, izvadite tijesto iz hladnjaka te ga na papiru za pečenje razvaljate u krug (možete si pomoći razvaljati tako što ćete staviti još jedan list papira za pečenje na vrh tijesta). Poslažite narezano voće s time da rub tijesta (otprilike 5 cm) morate pustiti slobodnim. Zavrnite rubove tijesta (uz pomoć papira za pečenje)  prema središnjem dijelu i posipati rubove listićima badema (po želji), lagano utiskujući. Stavite peći u zagrijanu pećnicu cca 40 minuta (gotovo je kada tijesto zazlati).

Pustite da se ohladi 5-10 minuta, zatim servirajte po želji, toplo ili ga pustite da se ohladi. Najbolje servirati sa sladoledom ili šlagom.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.