Dvije odlične krem juhe: od rajčice i od cvjetače

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Juha od pečene cvjetače je sjajna, veganska juha bez vrhnja za kuhanje. Upravo to što se cvjetača peče daje joj intezivan okus.

Krem juha od pečene cvjetače

SASTOJCI:

  • 1 velika glavica cvjetače  (oko 1,5kg ) ili dvije manje
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol
  • 1 srednje veliki  luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 40 g maslaca (oko 2 žlice)
  • 1 žlica svježeg limunovog soka
  • ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • svježi vlasac i cvjetovi pečenog karfiola za garniranje

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na papir za pečenje stavite cvjetaču koja je narezana na cvjetove, bez srednjeg korjena, te ju posipajte s grubom morskom soli i maslinovim uljem.

Cvjetaču rasporedite u jednom sloju. Pecite dok ne omekša i karamelizira po rubovima, 25 do 35 minuta.

U veću posudu dodajte luk nasjeckan na kockice, ¼ žličice soli i maslinovo ulje. Kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i ne postane proziran, 5 do 7 minuta. Nakon toga dodajte češnjak.

Odvojite 4 najljepše pečena cvijeta cvjetače, a preostalu prebacite u lonac. Kuhajte povremeno miješajući 20 minuta, kako bi se okusi povezali, a zatim dodajte polovinu povrtnog temeljca.

Nakon što je juha gotova, maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Zatim vruću juhu pažljivo prebacite u blender, možete i u nekoliko punjenja ako je potrebno.

Dodajte maslac i miješajte dok ne postane glatko. Dodajte limunov sok i muškatni oraščić te ponovo izmiješajte. Dodajte dodatnu sol, ako treba.

Odvojene pečene cvjetove koristimo za garniranje juhe, sa svježim vlascom, nasjeckanim peršinom, zelenim lukom i/ili vlascem

Ova se juha dobro drži u hladnjaku: pokrivena oko četiri dana ili nekoliko mjeseci u zamrzivaču.


Juha od rajčice

Juha od rajčica je najjednostavnija i najfinija juha, a poseban okus i kremoznost joj daje bijeli grah. Ovo je bezglutenska veganska juha, a ako joj dodajete svježe listove bosiljka, postat će krem juha od rajčica i bosiljka. Priprema traje 15 minuta, kuhanje 30, a količina je dovoljna za 4 osobe.

SASTOJCI:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk srednje veličine, nasjeckan
  • pola žličice soli
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 1 limenka cijelih rajčica (450  g)
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 1 limenka bijelog graha
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • sol i papar
  • 15 listova svježeg bosiljka

PRIPREMA:

Na maslinovom ulju dinstajte luk pa dodajte rajčice i kuhajte 30 minuta.

Dodajte kuhani grah, šećer i papar.

Sve sastojke stavite u blender.

Juhi se može dodati dodati svježi bosiljak, ali je odlična i bez njega.

Juha se drži ohlađena 4 dana u frižderu, a u zamrzivaču može stajati i do 3 mjeseca.

Juha od kestena

Zimska juha od rajčice – glavno jelo u hladnim danima

Kad se kuha kesten juha

Foto: Đurđa Protić

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads