Chia puding s kokosom – sjajna ideja za međuobrok

Jeste li znali da chia sjemenke imaju više antioksidansa nego borovnice te da su bogatije kalcijem nego mlijeko? Ove male sjemenke, koje nam dolaze iz Srednje i Južne Amerike, obiluju i superzdravim omega-3 masnim kiselinama i proteinima, zbog čega su vrlo korisne za vegane i vegetarijance. Kada ih ostavite u tekućini da malo nabubre, one poprimaju gelastu strukturu. Stoga su izvrstan sastojak upravo za vaš novi puding, kojim ćete razveseliti i sebe i svoje ukućane.

Pripremite jednostavan puding s chia sjemenkama, kokosovim mlijekom i cimetom koji će vas osvojiti na prvo kušanje.

Zašto baš chia puding?  

Ako se pitate zašto baš chia puding, evo odgovora. To je jednostavan i efektan način da uživate u svim dobrobitima chia sjemenki, a da pritom počastite i svoje nepce. Za njegovu pripremu potrebno vam je svega nekoliko minuta. A možete ga nositi sa sobom, primjerice, na posao ili na izlet u prirodu.

Chia sjemenke možete upotrijebiti cijele ili mljevene za još finiju strukturu pudinga. Upotrebljavate li cijele sjemenke, stavite u blender sve sastojke i izmiksajte. Dodajete li određene okuse poput jagoda, čokolade ili nekih začina, prvo njih stavite u tekućinu i izmiksajte, pa tek onda ubacite i chia sjemenke. Tako ćete postići ujednačeniji okus.

Ako puding radite s mljevenim chia sjemenkama, samo ubacite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte.

RECEPT

Puding s chia sjemenkama

Sastojci:

Priprema:

Ako radite s mljevenim sjemenkama, stavite sve sastojke u blender i miksajte na najvećoj brzini 1-2 minute.

Pripremate li puding s cijelim chia sjemenkama, stavite u blender sastojke osim njih, pa dobro izmiksajte. Tek nakon toga dodajte i chiju i izmiksajte.

Prebacite puding u staklenu posudu s poklopcem i stavite u hladnjak na 4 sata ili ostavite tijekom noći kako bi se stvorila fina, gelasta struktura.

Napomena: tijekom prvog sata malo protresite puding ili ga još jednom izmiksajte kako bi se stvorila ujednačena tekstura.

Ideje za malo drugačiji chia puding 

Slatko ili ne: umjesto javorova sirupa, u ovaj puding možete dodati steviju ili neki drugi prirodni zaslađivač po želji. Ako baš i ne volite slatko, slobodno izostavite zaslađivač.

S okusom čokolade: volite li čokoladu, u verziju s mljevenim chia sjemenkama dodajte ¼ šalice kvalitetnog kakaa.

S kardamomom ili klinčićem: ako ste ljubitelj egzotičnih začina, u puding dodajte prstohvat kardamoma i(li) klinčića.

S jagodama ili nekim drugim voćem: dodajte pola šalice svježih jagoda u mljevenu varijantu chia pudinga. Ili jagode izmiksajte, pa dobiveni sok umiješajte u verziju pudinga s cijelim chia sjemenkama.

Puding možete posuti i komadićima voća po želji, primjerice, borovnicama ili nekim drugim bobičastim voćem.

S domaćim džemom, voćnim želeom ili maslacem od kikirikija: u chia puding možete umiješati i neki domaći džem ili voćni žele koji volite. Dodajete li maslac od kikirikija, prvo ga izmiksajte s kokosovim mlijekom, pa tek onda u puding dodajte cijele chia sjemenke.

Rok trajanja chia pudinga  

Ovaj ukusni chia puding zadržava svoju svježinu i zdrava svojstva oko dva dana.

Najbolje je da ga pripremite noć prije, pa ga ujutro konzumirate za doručak. Ili ga pripremite ujutro i uživajte u njegovu okusu u popodnevnim ili večernjim satima.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads