The Žene – razbijaju predrasude i žive punim plućima

Obilježavanje 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, idealna je prilika da se upoznamo s odvažnim ženama koje nas vlastitim primjerom podsjećaju na to da potpun i ispunjen život žene ne ovisi o njenim godinama.

Neovisno o tome jesmo li ostvarile karijeru i majčinstvo, u svim našim godinama možemo živjeti radosno, ispunjeno, entuzijastično, energično. Ukratko, možemo ostvarivati svoje snove, za njih nikada nije kasno!

Zahvaljujući ovim izuzetnim ženama, koje su odlučile do posljednjeg daha živjeti punim plućima, naslućujemo vlastite potencijale. Shvaćamo da je dobno ograničenje zapravo obična izmišljotina jer ne postoji trenutak kada bismo zapravo trebale stati i odustati. One nas uče da prigrlimo svoje godine, jer smo zahvaljujući njima bogatije za brojna iskustva i snažnije i otpornije na životne izazove.

One razbijaju predrasude o ženama

Zrele žene koje ne odustaju od svojih snova dokazuju da čak i nakon 80-e možemo disati punim plućima i ostvariti se na brojnim životnim područjima: od umjetnosti, preko aktivizma za spas životinja i planeta do, primjerice, podučavanja joge. Takve snažne i nezaustavljive žene kod mnogih izazivaju čuđenje i nevjericu, jer izlaze iz društvenih okvira i razbijaju predrasude o tome kako bi trebale živjeti žene „u godinama“.  No, mnogima su upravo one velika inspiracija.

Upoznajte nove izuzetne žene koje nikada nisu odustale od životnih snova. Njihova su imena Alice Herz- Sommer, Jane Goodall, Tao Porchon- Lynch. A evo u čemu je tajna njihova beskrajnog povjerenja u život i Univerzum.

„Život je lijep!“ Alice Herz-Sommer

1. Alice Herz-Sommer (pijanistica)

O ovoj izuzetnoj ženi i pijanistici prepunoj životnog optimizma i radosti snimljen je nagrađivani dokumentarac „Gospođa iz stana broj 6“.

Alice Herz-Sommer židovskog je porijekla, rođena u Pragu, a tijekom Drugog svjetskog rata prošla je iskustvo koncentracijskog logora. No, to iskustvo, vjerovali ili ne, u njoj nije ostavilo ni traga gorčini, nego upravo suprotno – samo ogromnu zahvalnost na životu koji joj je darovan.

„Život je lijep!“ rečenica je kojom se cijeli život vodila ova žena, koja je svojim optimizmom podizala moral mnogih ljudi koji su upoznali. Čak i u koncentracijskom logoru Theresienstadtu, u okruženju smrti, gdje je svirala nacističkim vojnicima.

Tajna ove izuzetne žene možda se krije u tome što, kako je sama govorila, voli sve ljude. A glazba je bila njezin život i od glazbe nikada nije odustala. Glazba joj je, kaže, spasila život! Alice je, naime, najstarija pijanistica koja je i u svojoj 109. godini još uvijek s radošću svirala, a usto je i najstarija osoba koja je preživjela holokaust. Umrla je 2014. godine u dobi od 110. godina.

“Ako nešto jako želiš, moraš biti spreman za to mukotrpno raditi.“ Jane Goodall

2. Jane Goodall (aktivistica za prava životinja)

Jane Goodall, 84-godišnja engleska primatologinja te aktivistica za prava životinja i očuvanje planeta Zemlje. Oduvijek je obožavala prirodu i životinje.

Ova iznimna žena kaže kako je izuzetno zahvalna svojoj majci, koja ju je uvijek podupirala u njenim željama i strastima, čak i kad je s 10 godina htjela otputovati u Afriku.

Jane je oduvijek vjerovala u trud i rad: „Ako nešto jako želiš, moraš biti spreman za to mukotrpno raditi“. Isto tako naglašava da uvijek trebamo iskoristiti životne prilike i baš nikad ne odustajati od svojih snova!

Jane smatra da svaki dan donosi novo nezaboravno iskustvo, svaki dan je avantura koja nas uči novim lekcijama.

Iako voli ljude, kaže da je izuzetno sretna kada je sama u prirodi, okružena samo životinjama. Šetnje s psom za nju su izvor golemog zadovoljstva.

Bila bi, kaže, najsretnija kada bi mogla potaknuti ljude na promjenu životnog stila jer je zbog pohlepe mnogih naša predivna planeta ugrožena.

Njezina su inspiracija riječi Mahatme Gandhija: „Ova planeta može osigurati dovoljno za ljudske potrebe, ali ne i za ljudsku pohlepu“.

I nakon što je prešla osamdesetu, ova žena izuzetne snage ne posustaje. Čak 300 dana u godini putuje svijetom zalažući se za prava životinja. Kaže kako ima još toliko toga što bi u životu htjela učiniti.

„Ne postoji nešto što ne možeš učiniti.“ Tao Porchon-Lynch

3. Tao Porchon- Lynch (majstorica joge i nagrađivana plesačica)

Nakon što poslušate i pogledate TED govor ove 99-godišnje žene i učiteljice joge, ostat ćete bez teksta.

Osim što zrači vedrinom i radošću, ova iznimna žena tijekom govora sjedi u jogijskom položaju lotusa. Riječ je, naime, o asani koja predstavlja izazov i za mnoge žene puno mlađe dobi.

Iako je slomila zapešće i prošla tri operacije kuka i iako joj je liječnik rekao da više neće moći izvoditi asane, ona u to nikada nije vjerovala – jednostavno je znala da može sve što hoće.

U svibnju 2015., u svojoj 93. godini, Tao Porchon uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija učiteljica joge.

Sudjelovala je i u američkoj verziji Supertalenta, a u ranoj mladosti družila se s brojnim poznatim osobama, između ostalih i s Mahatmom Gandhijem.  Sudjelovala je u francuskom pokretu otpora spašavajući ljude od nacističkog terora tijekom Drugog svjetskog rata

Njezin je životni moto: „Ne postoji nešto što ne možeš učiniti“. Kaže da je oduvijek osjećala kako se u dubini njezina bića krije sva moć Univerzuma. Oduvijek je osjećala da i u prirodi i travi kuca isto srce kao što je njezino te da dijele istu energiju.

„Ne dopustite da vam vaša dob diktira što možete, a što ne možete učiniti. I nikada nemojte misliti negativno jer zaista sve možete ostvariti“, kaže ova vrsna majstorica joge i plesačica, koja živi upravo onako kako je to oduvijek željela – bez ograničenja.

„U svojoj glavi još uvijek imam 20 godina i nemam namjeru odrasti“, kaže ova žena izuzetne energije i optimizma.

Zanimljiva je anegdota vezana uz jednu 6-godišnju djevojčicu. Pitala je Tao što će raditi kada ode u mirovinu. Tao joj je na to odgovorila da ne planira ići u mirovinu, nego će „otplesati svojim putem do idućeg planeta“.

Tao Porchon još uvijek podučava jogu, pleše, vozi automobil i putuje svijetom.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads