Sindrom karpalnog kanala i kako ublažiti bol na prirodan način

Sindrom karpalnog kanala (ili tunela) bolno je, upalno stanje koje može zahvatiti jednu ili obje šake. Manifestira se bolovima u prstima, trncima, pulsiranjem, slabošću ili ukočenošću ruke. Iako najčešće pogađa odrasle osobe i to najviše žene srednjih godina, sve je prisutniji i među tinejdžerima i mladima.

Ovome sindromu su, zbog ponavljajućih pokreta, najizloženije osobe koje puno vremena provode za računalom, zatim stolari, svirači, mehaničari, tenisači te igrači golfa. Veći rizik od sindroma prijeti i onima koji boluju od autoimunih ili kroničnih bolesti poput dijabetesa, reumatoidnog artritisa, lupusa ili imaju određene hormonske poremećaje.

Kako nastaje upala

U našim dlanovima blizu zapešća nalazi se tzv. karpalni tunel, koji čine kosti, tetive i ligamenti. Kroz taj uski „tunel“ prolazi i medijalni živac, zaslužan za to što osjećamo svoje prste. Zbog ponavljajućih pokreta i ekstremnog pregibanja zapešća (fleksije i ekstenzije), može doći do kompresije, odnosno uklještenja medijalnog živca, što se naziva sindrom karpalnog kanala.

Budući da medijalni živac kreće od vrata, spušta se niz ruku i završava u dlanu, rizik od  ovoga sindroma povećava se i ako prakticirate nepravilno držanje (osobito ramena i vrata).

Sindrom karpalnog kanala prepoznaje se po ovim simptomima:

 • gubitak osjeta ili trnci u prstima, osobito u palcu i kažiprstu
 • utrnulost šake
 • pulsiranje u dlanu, prstima ili podlaktici
 • nemogućnost hvatanja predmeta
 • slab stisak šake
 • teškoće s pomicanjem ruke
 • natečenost palca ili drugih prstiju

Ako već osjećate prve simptome, djelujte na vrijeme kako biste spriječili daljnji razvoj sindroma koji može dovesti i do paraliziranosti šake.

Savjeti za ublažavanje sindroma

Osoba koja ima ovaj sindrom najveću bol osjeća kada nosi teške predmete, kada pokušava uhvatiti neki težak predmet ili kada dugo radi za računalom ili tipka na mobitelu. Stoga pomicanje, istezanje i trešnja ruke može trenutačno ublažiti bol koju osjećate.

Evo što još možete učiniti kako biste ublažili bolove i upalu.

1. Izvodite vježbe za šake i zapešća

Nakon što vam je dijagnosticiran ovaj bolni sindrom, barem dva-tri tjedna odmarajte ruke i nemojte izvoditi pokrete koji su u startu i doveli do samog sindroma. Nakon dva tjedna počnite izvoditi vježbe za zapešća i dlanove.

Primjeri vježbi: 

 1. Polako ispružite dlan i prste te istegnite zapešća dok ne izbrojite do 5, zatim opet stisnite dlan u šaku dok ne izbrojite do pet. Dok držite stisnutu šaku, brojite do pet, a zatim opet otvorite dlan. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta na dan.
 2. Također, možete spojiti vrhove prstiju tako da su vam dlanovi okrenuti prema dolje pa približavati prste jedne drugima (vježba se šaljivo naziva „pauk koji radi sklekove na zrcalu“.

2. Konzumirajte laneno ulje

Svaki dan uzmite po 1 žlicu lanenog ulja, koje obiluje omega-3 masnim kiselinama i ima protuupalni učinak. Nakon dva tjedna trebali biste osjetiti olakšanje. Za bolju apsorpciju dodajte ga nekom jelu, primjerice salati ili ga umiješajte u svježe iscijeđeni sok od naranče.

3. Koristite eterična ulja

Kod sindroma karpalnog kanala mogu vam pomoći i ova eterična ulja:

 • ulje čempresa
 • ulje smilja
 • ulje metvice
 • ulje tamjana

Ova eterična ulja djelovat će protuupalno i smanjiti natečenost i osjećaj bola. Možete koristiti  jedno od ovih ulja ili mješavinu. Tri-četiri kapi mješavine ovih ulja pomiješajte s malo kokosova ulja pa utrljajte u bolno i natečeno područje na dlanu. Nanesite na kožu nekoliko puta dnevno.

Možete koristiti i ulje gospine trave ili kantarionovo ulje, koje također djeluje protuupalno.

3. Stavljajte hladne obloge

Kako biste trenutačno ublažili bolove i upalu, upotrijebite ledeni oblog. Uzmite vrećicu s ledom, položite je na bolno područje dlana i zamotajte ručnikom. Ostavite da djeluje 15-ak minuta. Postupak ponovite dvaput ili više puta dnevno.

4. Koristite toplu kupku

Topla ili vruća kupka pomaže kod sindroma karpalnog kanala tako što opušta mišiće. Svake večeri prije spavanja potopite dlanove i zapešća u toplu ili vruću kupku na 15-ak minuta.

5. Nosite steznike za zapešća

Kod sindroma karpalnog kanala pomoći će vam i nošenje steznika za zapešća koji će smanjiti pritisak i kompresiju na medijalni živac. Budući da su simptomi izraženiji noću (osobe koje imaju ovaj sindrom često se probude zbog boli), steznik možete nositi u večernjim satima. Ako i dalje morate izvoditi ponavljajuće pokrete rukama, steznik svakako nosite i danju.

Kako spriječiti sindrom karpalnog kanala

Istežite i rotirajte šake i zapešća kako biste opustili pritisak uzrokovan ponavljajućim pokretima (izvodite i vježbe za istezanje vrata i ramena).

Nemojte prečvrsto hvatati predmete s kojima radite, primjerice, ako koristite miš tipkovnice, nemojte ga snažno pritiskati.

Prakticirajte pravilnu tjelesnu posturu:  dok sjedite, pazite da su vam stopala čvrsto na podu, otvorite prsni koš i ramena, izdužite vrat i ne približavajte glavu ekranu. Pazite da vam ekran bude u visini očiju.

Jedite hranu s protuupalnim svojstvima, primjerice đumbir, kurkumu i ananas, koji sadrže protuupalni sastojak bromelain.

Prehranu obogatite svježim voćem i povrćem bogatim kalijem i magnezijem (ovaj mineral važan je za funkciju živaca i relaksaciju mišića). U prehranu uvrstite orašasto voće, lanene i chia sjemenke te hranu koja sadrži vitamin B, poput graha i zelenog lisnatog povrća.

Vježbajte jogu – to će dodatno osnažiti vaše ruke i zapešća pa ćete čak i unatoč višesatnom radu na računalu biti sigurni od sindroma karpalnog kanala.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads