Bowen terapija – široka primjena i odlični rezultati

Bowen terapija spada u područje komplementarne medicine. Bazira se na ideji da je ljudsko tijelo sposobno za samoizlječenje i terapijski rad na cijelom tijelu. Uključuje nježne i precizne manipulacije mekog tkiva. Koristi se u cijelom svijetu zadnjih 40 godina s uspješnim rezultatima, što potvrđuju brojna provedena medicinska istraživanja.

Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja. Pokretima koji se provode u Bowen terapiji dolazi do piezoelektričnog efekta te slanja signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, boljom prokrvljenošću, a samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Tretman djeluje preko fascija. Riječ je o tankoj ovojnici koja prožima cijelo naše tijelo.

Terapija je vrlo nježna i nema ograničenja za dob pacijenta.


Kada se primjenjuje Bowen terapija?

Bowen terapija može se primjenjivati kod svih bolnih stanja kralježnice ili nekog drugog dijela tijela, problema s probavom i crijevima. Djelotvorna je kod glavobolja, migrena, simptoma PMS-a, problema s prostatom, sportskih ozljeda, a bilježi rezultate i kod neplodnosti. Bowen terapija može biti i prateća terapija kod primjene kemoterapije, zračenja, liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres. Može se provoditi i preventivno za poboljšanje imuniteta te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti, a samim time i boljih rezultata.

Bowen terapija ima holistički pristup, tako da omogućuje oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i kroničnih. Djeluje na uzrok poteškoće, a time se otklanja i sama poteškoća.

Terapija je vrlo nježna i nema ograničenja za dob pacijenta. Može se koristiti na novorođenčadi (kolike/grčevi) trudnicama ili na osobama poodmakle životne dobi. Trajanje tretmana je 30 do 45 minuta. Pri prvom tretmanu terapeut uzima anamnezu kako da bi dobio što bolji uvid u kompletno zdravstveno i opće stanje pacijenta.

Tretman se provodi u donjem rublju ili laganoj odjeći. Tijekom izvođenja tretmana važno je razgovor ograničiti eventualno na komentiranje senzacija koje pacijent osjeti. Ovdje nema snažnih manipulacija tkiva, nema brzopoteznih potisaka, nema masaže, ulja, nema dubokih i prolongiranih pritisaka i nikakva oprema nije potrebna. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom.

Također, terapeut napušta prostoriju nakon pojedinog seta pokreta kako bi se pacijent što bolje opustio, a tijelo kvalitetnije reagiralo na tretman. Nakon tretmana važno je piti dosta  tekućine (vode) te svakih pola sata  napraviti nekoliko koraka. Tretman se ponavlja nakon 5 – 10 dana, najčešće jednom tjedno.


Uobičajene reakcije na tretman:

  • Duboka opuštenost
  • Bolja pokretljivost
  • Djelomično ublažavanje ili potpuni nestanak boli
  • Različite senzacije u tijelu kao npr. mravinjanje, grčenje, trzanje mišića, osjećaj topline
  • Češće uriniranje (izlazi višak tekućine i toksina)
  • Moguće pogoršanje simptoma do 24/48 sati nakon kojeg slijedi poboljšanje
  • Bolje raspoloženje
  • Osjećaj olakšanja
  • Pospanost i umor ili osjećaj pojačane energije

Lista najčešćih indikacija:

Organski sustav Dijagnoza
KRALJEŽNICA Bolovi u leđima, išijas, uklještenja, trzajna ozljeda vrata, miogeloze, spondiloze, kompresivni sindromi, loša držanja
ČELJUSNI ZGLOB Bolovi u zglobu, uklještenja čeljusnog zgloba, bolovi i trnjenja lica, bruksizam, glavobolje
RAMENI ZGLOB Sindrom bolnog ramena, smrznuto rame, PHS, stanja nakon iščašenja i operacija
PROBAVA I CRIJEVA Otežana probava (zatvor), Chronova bolest, žgaravica, napuhnutost, Kolike (grčevi) kod dojenčadi, …
GLAVA Glavobolje, migrene, vrtoglavice, stress
LAKATNI I RUČNI ZGLOB Teniski lakat, golferski lakat, sindrom karpalnog tunela, stanja nakon prijeloma i ozljeda
KOLJENI I NOŽNI ZGLOB Stanja nakon prijeloma i ozljeda koljena i gležnja
SPORTSKE OZLJEDE Ozljede tetiva, mišića, zglobova, sindromi prenaprezanja; Preventivni tretmani za povećanje tjelesne spremnosti sportaša
DIŠNI PUTOVI Astma, sinusitis, alergije, bronhitis, emfizem, peludna groznica…
REPRODUKTIVNI ORGANI Neplodnost, tegobe s prostatom, ciste na dojkama, menstrualni poremećaji (PMS), tegobe u trudnoći
NEUROLOŠKE TEGOBE Multipla skleroza, distoni sindrom kod dojenčadi (CPK), cerebralna paraliza, stanja nakon moždanog udara ili ozljede živca (pareze/paralize)

Autorice: Mirjana Matijević, fizioterapeut i Maja Hranilović, fizioterapeut, Bowen terapeut, Emmet terapeut

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.