Kako ublažiti nesanicu koja je ovih dana puno češća

Uz nesretne događaje koji su zadesili Hrvatsku u proteklom tjednu, nije neobično da ne možete spavati, da sanjate čudne snove ili da se često budite umišljajući da ste osjetili potres (ili jer ste ga zaista osjetili!). Osjećaji tjeskobe i anksioznosti mogu odgoditi san ili ga učiniti tako laganim da ćete kasnije teško prolaziti kroz dan.

Kako bi se što prije pokušali vratiti u svoju svakodnevicu, ove osjećaje ne treba negirati – štoviše treba se s njima pozabaviti i pokušati ih razriješiti.

BIJELI ŠUM I DRUGI UMIRUJUĆI ZVUKOVI

Stručnjaci kažu kako su mašine za bijeli šum idealan potez kada trebate uspavati bebu, pa zašto onda sami ne bi iskoristili taj trik. Bijeli šum maskira sve ostale zvukove koje možda čujete u spavaćoj sobi – poput buke na ulici ili bučnih susjeda te tako eliminira uzročnike koji možda remete vaš san. Možda vam paše zvuk vodopada ili kišnih kapljica na prozoru – brojne aplikacije mogu emitirati ove sekvence i pomoći vam da zaspite.

DIFUZOR

Koristan uređaj u svakoj sobi, ne samo zimi i ne samo u doba pandemije, svakako je difuzor. Uz pomoć njega zrak će biti vlažniji i lakši za udisanje što može spriječiti hrkanje i ometanje sna, a ako dodate koju kap eteričnih ulja s umirujućim svojstvima mogli bi dobiti dobitnu kombinaciju. Preporučuju se eterična ulja lavande, bergamota, ylang-ylanga ili kamilice.

TEŠKA DEKA

Antistres ili teške deke, odnosno weighted blanket, deke su koje zbog svoje veće težine od uobičajene mogu pomoći u umanjivanju osjećaja anksioznosti. Mogu biti pletene ili punjene različitim punjenjima, najčešće plastičnim peletima koji se rasporede po površini i daju osjećaj laganog pritiska na tijelo koji umiruje, a težina se određuje u odnosu na vašu.

UMIRUJUĆI NAPITCI

Čaj od kamilice ili toplo mlijeko s medom već se stotinama godina koriste protiv nesanice, a možete isprobati i druge varijante – bademovo mlijeko, čaj od valerijane, smoothie od banane, koji svojim svojstvima umiruju i olakšavaju san.

SPREJEVI ZA JASTUČNICU

Svi koji su ih isprobali se kunu u umirujuće mirisne sprejeve za jastučnicu. Najčešće je glavni sastojak lavanda, no i druga eterična ulja uz koja je lakše zaspati.

Biljke protiv nesanice i anksioznosti

Ljekovite biljke za san, opuštanje i ublažavanje stresa

Ulje jasmina – ublažava bol, nesanicu i strahove 

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.