Zdravlje crvene boje – crvena riža

Zahvaljujući povećanoj potrošnji riže tijekom posljednjih godina, ova je namirnica predmet brojnih rasprava. Između ostalog, raspravlja se o tome koje su od 45.000 sorti riže najbolje za zdravlje. Pojam riže mnogo je raznolikiji od onog što tipičan kupac zamišlja.

Ona koju nutricionisti jednoglasno smatraju zdravijom od uobičajene bijele, a po nekim svojstvima nadmoćnom smeđoj, je crvena riža. Ali ni ona nije jedinstvena. Ugled najboljeg nosi podtip Camargue iz istoimene francuske regije. Ostali podtipovi uključuju Thai cargo iz Tajlanda, Kerala Matta iz Indije i Colusari iz Kalifornije.

Popularnost crvene riže raste zbog posebne teksture, osebujnog okusa i moćnih nutritivnih sastojaka. Za razliku od rafinirane bijele, crvena je riža integralna i sadrži ljusku, klicu, mekinje i endosperm.

Crvena riža izvrstan je izvor prehrambenih vlakana, vitamina B2 i B6, željeza, cinka, magnezija, mangana, fosfora, selena, kalija i molibdena.

Crvena riža dobiva crvenu boju od antocijanina, prirodnog pigmenta topljivog u vodi. Sadrži deset puta više antioksidansa od smeđe riže, čime djeluje protiv štetnih slobodnih radikala i upalnih procesa. Antocijanin također sprečava rast kancerogenih stanica i obuzdava hipertenziju.

Dobrobiti crvene riže

Poboljšava probavu

Kao i druga cjelovita zrna, crvena riža ima visok sadržaj vlakana. Sto grama ove riže daje 13% preporučene dnevne doze vlakana. Prehrambena vlakna pružaju dugotrajniji osjećaj sitosti, čime pomažu kontroli apetita i težine. Svakodnevni unos vlakana ubrzava eliminaciju otpadnih tvari iz probavnog sustava, snizuje kolesterol tipa LDL i pruža zaštitu od hemoroida i divertikulitisa.

Sprječava konstipaciju

Crvena riža bogat je izvor magnezija tako da 100 grama sadrži 32% preporučenog dnevnog unosa. Magnezij pomaže u opuštanju mišića unutar probavnog takta, što je od velike važnosti za redovito pražnjenje crijeva.

Japanski su znanstvenici 2007. proučavali učinak magnezija u prehrani na uzorku od 4000 žena i povezali nizak unos magnezija sa značajnim povećanjem rizika od konstipacije. Nadalje, magnezij igra ključnu ulogu u više od 300 enzimskih reakcija u tijelu, uključujući sintezu proteina i masnih kiselina te razgradnju hrane.

Konstipacija – bolest današnjice

Pomaže u mršavljenju

Ova žitarica ima vrlo nizak postotak masnoća – samo 2.5 g na 100 g. Masti su esencijalni makronutrijenti, no njihov prevelik unos, osobito ako se radi o zasićenim i trans masnim kiselinama, štetan je za zdravlje. Masnoće su i iznimno bogate kalorijama, a unos previše kalorija uzrokuje gojaznost i nakupljanje kilograma. Pridržavanje dijete sa smanjenim unosom masnoća može pomoći u ublažavanju ozbiljnih bolesti, uključujući probleme s visokim kolesterolom LDL, srčane smetnje i dijabetes tipa 2.

Pogodna za dijabetičare

Crvena i smeđa riža bolji su izbor za dijabetičare od bijele riže budući da imaju niži glikemijski indeks. Glikemijski indeks crvene riže iznosi 55, a bijele 70. Bijela riža sadrži ugljikohidrate koji podižu razinu šećera u krvi, što je štetno za one koji boluju od dijabetesa.

Istraživanja su utvrdila da antocijanini u crvenoj riži mogu sniziti razinu glukoze u krvi i inzulinsku rezistenciju, dok istovremeno povećavaju izlučivanje inzulina. Prema američkom istraživanju provedenom 2012. odrasli koji su kroz hranu unosili velike doze antocijanina imali su 15% manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2.

Sprečava anemiju

Manjak željeza u krvi čest je problem u industrijskim zemljama. Manjak ovog elementa uzrokuje anemiju, čiji simptomi uključuju umor, slabost, nesvjesticu, glavobolju i osjetljivost na hladnoću. Sto grama crvene riže sadrži 21 posto preporučene dnevne doze željeza. Ovaj je element bitan za proizvodnju hemoglobina, koji sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, zaduženih za prenošenje kisika po krvožilnom sustavu.

Poboljšava zdravlje kostiju

Crvena riža obiluje manganom tako da 100 grama riže sadrži čak 130% preporučenog dnevnog unosa ovog elementa. Magnan je bitan za zdravlje kostiju, a u kombinaciji s prikladnim dozama cinka, kalcija i bakra, osigurava normalnu gustoću kostiju, osobito u nogama i kralješnici. Mangan posjeduje i antioksidativna svojstva, a osim toga pomaže u borbi protiv alopecije, artritisa, anemije i epileptičkih napada.

Blagotvorno utječe na kožu

Citrusno voće nisu jedina skupina namirnica bogata antioksidansima koja može usporiti starenje kože i stvaranje bora. Jednako djelovanje ima i crvena riža zahvaljujući antocijaninu. Istraživanja su pokazala da snažno antioksidativno djelovanje ovog pigmenta može odgoditi znakove starenja zaustavljajući boranje kože i štetu prouzrokovanu ultraljubičastim zračenjem. Isto je istraživanje pokazalo da konzumiranje hrane bogate antocijaninom može zaštititi kožu od raka i psorijaze.

Jača imunitet

Na 100 grama crvene riže, udio cinka je 14% preporučene dnevne doze. Cink se nalazi u tkivima, stanicama i organima te je iznimno značajan za zdravlje. Istraživanje provedeno 2013. u Indiji zaključilo je da je  ispitanicima koji su uzimali cink unutar 24 sata od pojave prvih simptoma prehlade bolest trajala znatno kraće.

Način pripreme crvene riže

Pripremite crvenu rižu i posoljenu vodu u omjeru jedan prema tri. Naspite sve u lonac i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite vatru, poklopite i pustite da lagano kuha dok riža ne postane mekana i ne upije svu tekućinu. Uklonite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta. Možete je jesti kao prilog pečenom ili sirovom povrću ili  grahu.

Višak kuhane riže pohranite u hladnjak, no ne dulje od pet dana jer vlažna riža s vremenom postaje idealna podloga za razvoj mikroorganizama čiji toksini uzrokuju povraćanje ili proljev.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads