Ljekovita tinktura od kajenskog papra

Znate li da u svojoj smočnici već imate prirodni lijek za glavobolju, lošu probavu i artritis koji je ujedno i efektna prva pomoć kod prvih simptoma srčanog udara? Radi se o kajenskom papru. Ovaj se papar dobiva od kajenskih papričica, koje spadaju u rod ljutih papričica (lat. Capsicum annum).

Tisućama godina kajenski papar primjenjuje se kao lijek u tradicionalnoj kineskoj i ayurvedskoj medicini. Budući da je izuzetno ljekovit i zdrav, svakako bi trebao pronaći mjesto i u vašoj kuhinji i kućnoj apoteci.

Kajenski papar sadrži ljekoviti sastojak kapsaicin, koji djeluje tako da otvara sinuse, potiče metabolizam, snaži imunitet, djeluje protuupalno te čak ima antikancerogena svojstva. U kulturama u kojima se kajenski papar konzumira na dnevnoj bazi puno je manji rizik od moždanog ili srčanog udara, i to zahvaljujući pojačanoj fibrinolitičkoj aktivnosti – procesu koji smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Osim što njime možete podići okus svakog jela i ostvariti zdravstvene dobrobiti, od tog moćnog praha lako i jednostavno možete izraditi i ljekovitu tinkturu. Sve što vam treba za tinkturu su sušene kajenske papričice, votka (za alkoholnu varijantu) ili jabučni ocat (za bezalkoholnu varijantu) te staklenka od 1 litre. Premda je priprema tinkture brza, imajte na umu to da ona do prve primjene treba odstajati otprilike 5 tjedana.

Tinktura od kajenskog papra – recept

Sastojci:
  • sušene kajenske papričice ili kajenski papar u prahu
  • 50%-tna votka (ili jabučni ocat za bezalkoholnu varijantu)
  • staklenka s poklopcem od 1 l
Izrada:

1. Koristite li sušene kajenske papričice, njima napunite staklenku (pritom koristite rukavice).

Koristite li kajenski papar u prahu, njime napunite staklenku do pola. Papričice ili kajenski papar prelijte votkom ili jabučnim octom tako da ostane malo slobodnog prostora do poklopca.

Poklopite staklenku pa je prebacite na tamno hladno mjesto.

2. Ostavite tinkturu da odstoji 4-6 tjedana. Protresite staklenku 2-3 puta tjedno ili, još bolje, svaki dan.

3. Nakon 4-6 tjedana procijedite tinkturu u staklenu bocu ili tamne bočice s kapaljkom (za lakše doziranje).

Koristite li kajenski papar, procijedite kroz gustu gazu.

Alkoholna tinktura može vam trajati od 2 do 5 godina, čak i dulje. Čuvajte je na hladnome mjestu. Ako ste pripremili bezalkoholnu tinkturu od jabučnog octa, trebali biste je potrošiti u roku od 6 mjeseci.

Napomena: važno je da za tinkturu koristite baš kajensku čili papriku ili kvalitetni kajenski papar. Što je papričica ljuća, to sadrži više ljekovitog sastojka kapsaicina.

Dobrobiti tinkture od kajenskog papra

Kajenski papar djeluje kao adstringent (zateže kožu) i antispazmodik (ublažava grčeve), usto ima antibakterijski učinak te potiče cirkulaciju, zbog čega je odličan za srce i krvne žile.

Evo kako vam sve tinktura može pomoći:

1. Pomaže kod glavobolje

Ova tinktura može ublažiti glavobolju i migrenu. Nekoliko kapi tinkture dodajte u običnu vodu pa popijte.

2. Poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu

Tinktura od kajenskog papra pročišćava krv, uklanja krvne ugruške i blokade u arterijama, venama i limfnom sustavu te poboljšava elastičnost krvnih žila.

3. Snižava krvni tlak

U slučaju povišenog krvnog tlaka uzmite malo tinkture pomiješane s češnjakom.

4. Pomaže kod aritmije te ubrzava oporavak nakon srčanog udara

Uzimanjem tinkture možete uravnotežiti srčani ritam, spriječiti nastanak ugrušaka te pomoći srcu da se brže oporavi nakon srčanog udara.

5. Ublažava grlobolju

Malo tinkture pomoći će vam i kod prvih simptoma upale grla.

6. Pomaže kod artritisa, varikoznih vena i hemoroida

Osim primjene same tinkture, malo kajenskog papra u prahu možete dodati u prirodne balzame i masti ili kokosovo ulje, pa time mazati kožu u slučaju varikoznih vena, artritisa ili neugodnih hemoroida.

7. Poboljšava probavu i ublažava čir na želucu

Kod loše probave i čira popijte nekoliko kapi tinkture s vodom.

8. Povećava razine energije

Tinkturu kombinirajte s ginsengom kako biste doskočili umoru i povećali razine energije.

9. Može zaustaviti krvarenje

Ako ste zadobili ozljedu i krvarite, isperite ranu tinkturom (1-5 punih kapaljki). Imate li čir na želucu koji krvari, pomoći vam može oralna primjena ove tinkture.

Primjena tinkture

Kod svake od navedenih tegoba kapnite nekoliko kapi tinkture u čašu vode pa popijte. Ovisno o intenzitetu bolova, možete malo povećati ili pak smanjiti dozu tinkture. Po potrebi, ponovite konzumaciju.

Ovu tinkturu možete dodavati i u druge ljekovite biljne tinkture kako biste povećali njihovu ljekovitost i djelotvornost.

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.