Ljekovita svojstva ljubičastog luka

Crveni (ljubičasti) luk samo povremeno dodate u salate, sendviče ili neka druga hladna jela? No, jeste li znali da je ta biljka iz roda Allium iznimno ljekovita i zdrava? Ovaj luk, koji originalno potječe iz Rumunjske, Italije i iz SAD-a, svojim antioksidativnim vrijednostima obogaćuje brojna jela. Zahvaljujući njegovu blagom okusu, najčešće se dodaje sirov u salate ili sendviče, dok se, primjerice, žuti luk češće koristi za pirjanje i prženje.

Crveni luk sadrži dvaput više antioksidansa od drugih vrsta luka.Može se pohvaliti obiljem antocijanina, koji mu daju prepoznatljivu crvenkastu do zagasito ljubičastu boju. Također, bogat je i sumpornim spojevima, poput dialil sulfida, koji pomažu proizvodnji aminokiseline cisteina. Upravo cistein može pomoći gubitku kilograma, čišćenju organizma i prevenciji karcinoma.

Od vitamina, crveni luk sadrži vitamin K, B6 i C. Kad je riječ o mineralima, u njemu su prisutni kalcij, kalij, magnezij, mangan i krom. Najviše antocijanina (više od 75 posto) i kvercetina (oko 20 posto) sadržano je u gornja 2 sloja crvenog luka, stoga prilikom pripreme vrlo tanko gulite ovu vrstu luka. Najzdravije je konzumirati sirovi crveni luk.

Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, svakodnevnom konzumacijom crvenog luka možete osnažiti imunitet i znatno smanjiti rizik od karcinoma.


Dobrobiti crvenog luka koje će vas iznenaditi

1. Štiti od krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja

Konzumacijom crvenog luka zaštitit ćete i osnažiti svoje srce i krvne žile. Naime, njegovi moćni sumporni spojevi djeluju tako da snižavaju trigliceride u krvi.

Flavonoidi poput kvercetina iz crvenog luka pomažu razrjeđivanju krvi te sprječavaju stvaranje plaka na stijenkama arterija, kao i formiranje krvnih ugrušaka. Poznato je da kvercetin snižava i krvni tlak te smanjuje rizik od srčanog udara i koronarne srčane bolesti.

2. Ima snažno protuupalno i antikancerogeno djelovanje

Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, svakodnevnom konzumacijom crvenog luka možete osnažiti imunitet i znatno smanjiti rizik od karcinoma. Neki od tih antioksidansa su zasigurno vitamin C i flavonoidi, koji se također mogu naći, primjerice, u bobičastom voću. Flavonoidi poput kvercetina i polifenoli poput antocijanina prisutni u crvenom luku snažno suzbijaju štetno djelovanje slobodnih radikala te na taj način sprečavaju nastanak i širenje karcinoma  u organizmu.

Koliko je crveni luk moćan kad je riječ o karcinomu, otkrila je i jedna studija, koja je pokazala da se konzumacijom svega pola luka na dan rizik od raka želuca može smanjiti za čak 50 posto. Istraživanja su potvrdila da u zemljama gdje se uzgaja i jede puno crvenog luka, prisutnost raka želuca upola je manja.

Kvercetin iz crvenog luka ima i protualergijsko djelovanje, a pomaže i u prevenciji napadaja astme. Zahvaljujući njegovom moćnom protuupalnom djelovanju, crveni luk odličan je i za sve one koji boluju od artritisa i reume. Kvercetin smanjuje natečenost i zakočenost zglobova, stoga nije nikakvo čudo što je upravo ova vrsta luka neizostavan sastojak protuupalnih dijeta.

3. Uravnotežuje razine šećera u krvi

Crveni luk odličan je saveznik zdravlja i kada je u pitanju dijabetes. On, naime, obiluje ključnim sastojkom – kromom – koji djeluje tako da snižava razine šećera u krvi te povećava staničnu osjetljivost na inzulin. Upravo je manjak kroma u prehrani jedan od mogućih okidača za pojavu srčanih oboljenja i dijabetesa.


4. Pomaže oralnom zdravlju, ublažava grlobolju i kašalj

Jeste li znali da žvakanjem sirovog luka tijekom 2-3 minute možete uništiti gotovo sve mikrobe u usnoj šupljini? Konzumiranjem sirovog luka možete spriječiti pojavu karijesa i druga oboljenja zuba i desni. Pomiješate li u jednakom omjeru svježe iscijeđeni sok od crvenog luka s medom, dobit ćete odlično prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja i neugodne grlobolje.

5. Ublažava urinarne tegobe

Osjećate li neugodno žarenje i pečenje dok mokrite, pijte vodu koju ste prokuhali zajedno s lukom. Upravo se taj prirodni lijek pokazao učinkovitim za ublažavanje neugodnih simptoma infekcija mokraćnih kanala.

6. Smanjuje bol u uhu i tinitus

Kod neugodne boli u uhu i tinitusa, od pomoći može biti crveni luk. Preporučuje se zagrijati luk na 230 Celzijevih stupnjeva tijekom 15 minuta, pa ga ostaviti da se ohladi. Zatim ga prepolovite, istisnute sok i kapnite nekoliko kapi u bolno uho.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads