Light, bez glutena, organsko… Kako pravilno čitati oznake na proizvodima?

Čitanje specifikacija na proizvodima je vrlo zahtjevno. Današnji potrošači sve više misle o zdravlju tako da proizvođači hrane koriste trikove kako bi nas doveli u zabludu i uvjerili da kupite njihov proizvod. Često to rade, čak i u slučajevima kada je hrana visoko prerađena i nezdrava. Odredbe kojima se regulira označavanje hrane vrlo su složene, tako da ne čudi što ih prosječan korisnik teško razumije. Saznajte kako čitati natpise na pakiranjima i kako prepoznati lošu od uistinu zdrave hrane.


Ne vjerujte prednjim etiketama

Najbolji savjet je da potpuno zanemarite etikete koje su na prednjem dijelu pakiranja. Ove etikete pokušavaju vas zavarati time što tvrde da je riječ o zdravom proizvodu. Proizvođači vas žele uvjeriti kako je njihov proizvod bolji od ostalih na tržištu. O tome je provedeno nekoliko studija. Istraživanja su pokazala da ono što je naglašeno na proizvodu stvarno utječe na odabir ljudi. Prednje etikete su često mamac za kupce. Istovremeno, većina tih etiketa je vrlo obmanjujuća ili potpuno neistinita.

Provjerite listu sastojaka

Sastojci proizvoda rangirani su prema količinama koje on sadrži. Od najveće prema najmanjoj. To znači da je uvijek prvo naveden onaj sastojak koji je najviše zastupljen. Dobar način provjere proizvoda je da pogledate koja su prva tri sastojka. Ti sastojci čine većinu onoga što se nalazi u proizvodu. Ako se među prvim sastojcima nalaze prerađene žitarice, neki od šećera ili hidrogeniziranih ulja, možete biti sigurni da je taj proizvod nezdrav. Umjesto njega probajte pronaći artikal koji sadrži nerafinirane sastojke. Također, budite oprezni prema proizvodima koji imaju dugačak popis sastojaka.

Pazite na veličinu pakiranja

Na pozadini etikete nalazi se nutritivna vrijednost proizvoda. Na njoj se navodi koliko kalorija i nutrijenata sadrži jedna porcija proizvoda. Takva predviđena porcija često je puno manja od stvarne i onog što ljudi uzimaju kao jedan obrok. Na primjer, količina koja se preporučuje može biti pola limenke soka, četvrtina keksa, pola čokoladne štanglice ili jedan mali biskvit. Ovako proizvođači nastoje obmanuti potrošače da misle kako hrana ima manje kalorija ili manje šećera. Puno ljudi je nesvjesno količine koju serviraju. Najčešće se smatra da je cijelo pakiranje jedan obrok, dok je ono u stvarnosti sastavljeno od dva, tri ili više obroka. Ako želite saznati pravu nutritivnu vrijednost nekog proizvoda, tada ponuđene iznose pomnožite s brojem obroka koje ste konzumirali.


Zdrave oznake – što one točno znače?

Zdrave oznake na ambalaži napravljene su da privuku vašu pažnju i uvjere vas kako je proizvod zdrav.

Donosimo popis najčešćih takvih oznaka i objašnjenja što one zapravo znače:

Light ili lagano – proizvodi koji su tvornički obrađeni da bi se u njima smanjio udio masnoća i broj kalorija. Neki su jednostavno razrijeđeni vodom. Pažljivo provjerite da nije nešto dodano, poput šećera.

Multi cjeloviti proizvod – ovo zvuči vrlo zdravo, no vjerojatno to znači kako proizvod sadrži više od jedne vrste žitarica. Ako na proizvodu nije jasno napisano da sadrži samo integralne žitarice, velika je vjerojatnost da su sastojci tvornički prerađeni.

Prirodno –  ne treba nužno značiti kako se u proizvodu nalazi išta prirodno. To samo znači kako je upotrebljen prirodan izvor (na primjer, jabuke ili riža) kao jedna od sirovina.

Organsko – oznaka koja jako malo govori o tome je li proizvod zdrav. Na primjer, organski šećer je i dalje šećer. Samo sastojci čiji je uzgoj potvrđen kao organski uistinu jesu organski.

Bez dodanog šećera – neki su proizvodi sami po sebi bogati šećerom. To ne znači automatski da su zdravi. Moguće je da su u njima dodane nezdrave zamjene za šećer poput aspartama.

Niskokalorično – proizvodi koji sadrže manje kalorija od originalnog proizvoda istog proizvođača. Moguće je da imaju istu količinu kalorija kao regularni proizvod nekog drugog proizvođača.

Malo masnoća – ova oznaka gotovo uvijek znači da je masnoća u proizvodu smanjena pod cijenu dodanog šećera. Budite vrlo oprezni i pročitajte popis sastojaka na poleđini.

Malo ugljikohidrata – dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata u posljednje se vrijeme često spominje kao zdrava. U većini slučajeva ovi proizvodi sadrže prerađene i nekvalitetne sastojke.

Proizvedeno od integralnih žitarica – u proizvodu se vjerojatno nalazi malo integralnih žitarica. Provjerite popis sastojaka i pogledajte na kojem mjestu su žitarice. Ako nisu među prva tri sastojka, tada je njihov udio zanemariv.

Poboljšano i obogaćeno – u osnovi to znači kako su neki nutrijenti dodani proizvodu. Obično se radi o sintetičkim vitaminima. Vitamin D se često dodaje mlijeku.

Bez glutena –  ne znači da je zdravo. To jednostavno znači kako proizvod ne sadrži pšenicu, spelt, raž ili ječam. Mnogi prehrambeni proizvodi su bez glutena, ali mogu biti znatno prerađeni i puni nezdravih masnoća i šećera.

S prirodnom aromom voća – prerađena hrana često ima ime po prirodnim sastojcima, poput jogurta od jagoda. Moguće je da u proizvodu nema nimalo voća, već je samo dodan njegov okus.

Nula nezasićenih masnoća – u stvarnosti to znači “manje od 0.5 g nezasićenih masnoća po porciji”. Ako su predviđene porcije vrlo male, proizvod može sadržavati puno nezasićenih masnoća.


Različiti nazivi za šećer

Šećer ima bezbroj raznih imena, a mnoga od njih sigurno nećete prepoznati. Proizvođači hrane to koriste kao svoju prednost. Namjerno u proizvode stavljaju različite vrste šećera kako bi mogli prikriti njihovu stvarnu količinu. Na proizvodu tako mogu navesti “zdraviji” sastojak, dok će šećer spomenuti tek pri dnu liste sastojaka. Iako proizvod može obilovati šećerom, on se neće pojaviti među prva tri sastojka.

Da biste izbjegli slučajno konzumiranje velikih količina šećera, dobro bi bilo na popisu sastojaka provjeriti sljedeće nazive koji se koriste za šećer:

Vrste šećera: šećer od repe, smeđi šećer, karameliziran šećer, mljeveni šećer, zlatni šećer, invertni šećer, muscovado mješavina, sok od trske i slastičarski šećer.

Vrste sirupa: sirup od rogača, zlatni sirup, kukuruzni fruktozni sirup, sirup od sladi, glukozno-fruktozni sirup, sirup od rižinih mekinja i sirup od riže.

Drugi dodani šećeri: slad ječma, melasa, laktoza, zaslađivač od kukuruza, kristalna fruktoza, dekstrana, slad u prahu, etilni slad, fruktoza, koncentrirani voćni sok, galaktoza, glukoza, disaharidi, maltodekstrin i maltoza.

Postoje još i mnoga druga imena za šećer, ali ova su najčešća. Ako vidite neka od ovih pri vrhu liste sastojaka, ili nekoliko njih kroz cijelu listu, možete biti sigurni kako je proizvod pun dodanih šećera.

Nemojte da vas ovaj popis obeshrabri. Na tržištu ima i puno uistinu zdravih proizvoda koji jesu organski i prirodni. Međutim, oznake na pakiranju nisu garancija da je proizvod zaista zdrav. Najbolji način kako možete izbjeći da vas etikete zavedu i prevare jest da potpuno izbjegavate prerađene prehrambene proizvode. A ako se ipak odlučite kupiti ambalažirani proizvod, pažljivo proučite etiketu na njegovoj poleđini.

Nezdrave pahuljice nisu zdrav doručak

5 zdravih zamjena za šećer

Ovisnost o hrani – kompulzivno prejedanje

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads