Cink jača imunitet i sprječava prehladu

Na tržištu postoji bezbroj preparata za ublažavanje simptoma prehlade i viroza, ali virusi koji nas napadaju zahtijevaju drugačiji pristup. Izgradnja imuniteta kontinuiran je proces, a započinje upravo u našem tanjuru.

Mineral cink neophodan je za izgradnju imuniteta.

Jesen je doba kada nam je tijelo izloženije i osjetljivije, neumorno radi i balansira sa svakodnevnim stresovima i napadima na organizam. Imunitet je na udaru, a različiti preparati koriste se za ublažavanje simptoma kada je viroza već nastupila. Važno je preventivno djelovati i opskrbiti tijelo vitaminima i mineralima te ga tako osnažiti kako bi se moglo lakše obraniti.

Uz vitamine C, B i A, mineral cink ima važnu ulogu u normalnom funkcioniranju imunološkog sustava. Uz navedene vitamine, cink je neophodan za pravilan rast i razmnožavanje stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama. Važno je unositi dovoljno cinka u organizam, a najlakši način je prehrana.

U kojim se namirnicama krije cink?

Jedan od najboljih izvora cinka u prehrani jest crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka, kao što su mahunarke i povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa. Raznovrsna prehrana je imperativ za osnaživanje imuniteta, a uz lagano dinstano povrće, komad crvenog mesa dat će organizmu potrebnu snagu za borbu u hladnim jesenskim danima.

Sve što je potrebno nalazi se u vašem omiljenom ručku.

Mamin kuhinju svi volimo, stoga zavirite u njezinu bilježnicu s receptima i priuštite si obrok na žlicu kad god stignete. U prehranu uvrstite variva od graha ili graška, a kao prilog mesu birajte kuhano povrće bogato cinkom. Za jačanje imuniteta nije nužno posezati za posebnim preparatima, sve što nam je potrebno nalazi se u omiljenom ručku. Iskoristite početak sezone sarme i uživajte u tradicionalnim domaćim jelima, crvenom mesu bogatim cinkom i kiselom zelju bogatim vitaminom C.

Kombinacijom raznovrsnih namirnica, obroka i međuobroka, uz kretanje i boravak u prirodi možete ojačati svoj organizam. Budite važni sami sebi, obratite pozornost koje namirnice birate i neka prehrana bogata crvenim mesom bude vaš saveznik u borbi protiv prehlada i viroza.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads