Cikla – kraljica zime i zdravlja

Cikla se ubraja u najzdravije povrće dostupno u zimskim mjesecima. Prema ayurvedi, to je povrće sa zagrijavajućim svojstvima, zbog čega je idealna hrana tijekom zimskih mjeseci.

Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida i odličan izvor folne kiseline. Prepuna je antioksidansa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Betacijanin je pigment koji se, osim što cikli daje crvenu boju, apsorbira u krvi i povećava njenu sposobnost prenošenja kisika i do 400%.

Cikla se, zbog visokog sadržaja folne kiseline, posebno preporučuje trudnicama.

Nemojte bacati niti lišće cikle. Bogato je beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom, a od njega možete napraviti zeleni kašasti sok ili ga pripremiti na način kao što pripremate špinat.


Ljekovita svojstva cikle

Cikla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, s antikancerogenim svojstvima. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno konzumiranje soka ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak protiv leukemije i mnogih drugih vrsta raka.

Redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%. Poznato je da cikla normalizira i krvni tlak. Isto tako, pomaže u očuvanju elastičnosti arterija,a redovito konzumiranje cikle može spriječiti proširene vene.

Iako količina željeza koju sadrži cikla nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je snažno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga, cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti uzrokovanih toksinima.

Cikla se posebno preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline koji može spriječiti mnoge bolesti novorođenčadi.

Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom mrkve odličan je lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura. Poznato je da cikla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.

Terapija sokom cikle

Sok cikle posjeduje snažna ljekovita svojstva. Ovaj sok je dio mnogih alternativnih metoda, posebice poznate terapije protiv raka Rudolfa Breussa, alternativnog liječnika iz Austrije koji je cijeli svoj život posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog lijeka protiv raka. Napravio je poseban sok, koji je davao odlične rezultate u liječenju ove bolesti. Uz pomoć svoje metode izliječio je više od 45.000 ljudi od raka i drugih teških bolesti.

Prema Breussu, rak može preživjeti samo uz pomoć bjelančevina, koje sadrži kruta hrana. Stoga je razradio poseban post u trajanju od 42 dana, tijekom kojeg se piju samo čajevi i poseban sok od povrća čiji je glavni sastojak cikla. Tijekom 42 dana, stanice raka gladuju i umiru, dok se zdravlje kompletnog organizma poboljšava.

Breussov sok se pravi samo od ekološki uzgojenog povrća. Sok se može pripremiti kod kuće od domaćeg povrća ili od sokova koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Sastav soka:

  • cikla (55%)
    mrkva (20%)
    celerov korijen (20%)
    krumpir (3%)
    rotkva (2%)

Terapija protiv raka prema Rudolfu Breussu ne uključuje samo 42-dnevni post, nego i mnoštvo drugih čimbenika, kao što su: eliminacija svih otrova iz kuće, izbacivanje šećera iz prehrane, regulacija probave, fizička aktivnost itd.

Odlučite li uzimati sok cikle, nikada nemojte započeti s velikom količinom. Toliko je jak da tijekom čišćenja možete osjetiti vrtoglavicu, ali ne brinite, to je normalan znak eliminacije toksina iz organizma. Pijte više vode kako bi pomogli procesu čišćenja i postepeno povećavajte unos soka.

Kako konzumirati ciklu?

Ciklu možete konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku. Tijekom kuhanja, cikla na žalost gubi neke vrijedne sastojke, stoga u sirovom obliku ima najveća terapeutska svojstva.

Tijekom zimskih mjeseci popularna je kisela cikla, skuhana na salatu, ali i sirovu ciklu također možete naribati i dodati u svoju omiljenu salatu.

Isprobajte ove ukusne i neobične recepte s ciklom, kako biste unijeli raznovrsnost u svoju zimsku prehranu i poboljšali zdravlje!

Ciklu možete pripremiti i kao prilog jelu: jednostavno je ispecite u pećnici: cijelu, neoguljenu (ali, dobro opranu) ili oguljenu, u foliji.

Možete pripremiti i zdravu juhu od cikle.

Interesantno je i tijesto za zdravu pizzu od integralnog ili heljdinog brašna, obojano sokom od cikle.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.