8 prirodnih i zdravih zamjena za šećer

Većina stručnjaka savjetuje izbjegavanje slatkiša i zaslađene hrane, ali za mnoge od nas to baš i nije u potpunosti moguće.

Srećom, postoji nekoliko odličnih prirodnih zamjena za šećer koje mogu uspješno zadovoljiti potrebu za slatkim i dati jelima i slasticama slatkoću, a ujedno imaju i brojne zdravstvene prednosti.

Uključite neke od ovih zaslađivača u svoju svakodnevnu prehranu i uživajte u mnogobrojnim prednostima neusporedivo zdravijih alternativa. Započeti možete odmah, uključujući ove zamjene za šećer u pripremu svojih blagdanskih kolača!

Med

Poklon od pčela i cvijeća, med je dostupan u mnogo različitih sorti, od kojih svaka sorta ima jedinstven okus temeljen na izvoru nektara. Med, osobito tamnije vrste, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala (oštećuju stanice), kao i jaka antibakterijska svojstva. Budući da ga tijelo može lako iskoristiti, neka istraživanja su pokazala kako konzumiranje meda može znatno pospješiti sportske aktivnosti, u odnosu na ostale izvore ugljikohidrata.

Kokosov šećer

Proizveden od soka kokosovog cvijeta, kokosov šećer stekao je mnogo pažnje proteklih godina zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koji pokazuju kako bi mogao imati manji glikemijski indeks u odnosu na rafinirani šećer, tako sprječavajući odstupanja u razini šećera u krvi koja mogu ugroziti savladavanje dijabetesa i igrati ključnu ulogu u kontroli težine. Za dobivanje šećera, od soka kokosovog cvijeta pravi se gust sirup, koji se potom suši i melje u prah okusa sličnog karameli. Dobiveni šećer sadrži mnoge zdravstvene prednosti kokosa, uključujući nutrijente kao što su željezo, cink, kalcij i kalij.

Melasa

Melasa je nusprodukt nastao pri proizvodnji šećera. Sadrži sve nutrijente uklonjene prilikom rafiniranja šećerne trske, uključujući visoke razine željeza, kalcija, kalija, magnezija i selena kao i mnogo vitamina B. Zbog toga bi se melasa mogla svrstati u broj jedan prirodni zaslađivač bogat nutrijentima. Melasa se godinama primarno koristila kao izvor stočne hrane, ali danas se sve više pažnje predaje njenoj upotrebi u ljudskoj prehrani. Postoji više vrsta, ali šećerna melasa sadrži najviše nutrijenata.

Javorov sirup

Napravljen od soka javorova stabla koji se svede na gustu, žućkastu tekućinu, ne samo slatki već i puni kalcija, kalija, mangana, fosfora, magnezija i željeza kao i vitaminima B2, B5, B6, niacina, biotina i folne kiselinom. Javorov sirup čini 70% šećera i sadrži oko 50 kalorija po žlici- manje od kukuruznog sirupa koji sadrži 60 kalorija po žlici. Kako biste maksimalno povećali unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu – tipa B, prije nego za laganiju A vrstu koja se pretežno koristi kao preljev za palačinke. Možete koristiti i javorov šećer koji se formira kada tekućina u javorovom sirupu ispari.

Agavin sirup

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz Južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blag okus i svjetlu boju. Rjeđi je od meda, ali slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glikemijski indeks i praktički ne utječe na razinu šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i osobe preosjetljive na šećer.

Stevija

Stevija je najvjerojatnije najbolja alternativa šećeru. Dokazano je kako stevija poboljšava rad štitnjače i cijelog organizma. Stevija ima lagano gorak okus, zbog čega je neki ne vole. Kod kuhanja je potrebna vrlo mala količina stevije – od ¼ do 1/32 od količine šećera (ovisi o vrste stevije koju koristite). Stevija je glavni neprijatelj karijesa i ima skoro 0 kalorija.

Goji bobice

Crveni dijamanti Himalaje sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava tumorske stanice, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u tijelu, jača jetru i gušteraču.
Polisaharidi, koje sadrže goji bobice djelotvorni su kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamjenjuje šećer.

Šećer od datulja

Dok kokosov šećer dobivamo iz soka, šećer od datulje dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer, ustvari je, prvo osušen, a zatim i samljeven plod, što znači da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente kao što su vitamin B6, željezo i magnezij. Budući da je to ustvari fino usitnjeno voće, ne otapa se dobro u tekućinama kao što su kava ili čaj, ali je odličan kao dodatak drugoj hrani i može biti zamjena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u svim receptima koji zahtijevaju korištenje smeđeg šećera.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads