Dijeta 10 posto – uspješna 100 posto

Dijeta u kojoj u prva tri tjedna skinete 10% svoje težine zvuči odlično, zar ne? Nije riječ o nekom novom ultra hitu i novoj vrsti prehrane, već o dobro poznatoj dijeti, već godinama omiljenoj svim ekspertima za dijete. A najviše je vole i podržavaju oni koji su upravo zahvaljujući njoj uspjeli reducirati svoju kilažu. Svima njima, upravo je ova dijeta postala sigurna slamka spasa kada god pretjeraju.

Dakle, dijeta tijekom koje možete jesti kada god želite, ali ne i što želite, sasvim je korektna. Nema vaganja i odvajanja 3 i pol listića zelene salate i pola tankog krastavca poškropljenih s par kapi limunovog soka. Iako je striktna što se tiče dozvoljenih namirnica za određeni dan, ova je dijeta idealna za vječite gladuše, hedoniste i sve koji teško kontroliraju svoj nagon za hranom. Bez obzira ima li to veze sa štitnjačom i hipotireozom ili ne.

No, nije baš sve tako idealno. Prvo je pitanje koliko je uopće zdravo u tako kratko vrijeme skinuti toliko puno kila. A sigurno ih nije malo, jer da imate npr. 55 kg sigurno ovaj tekst ne bi niti čitali. Dakle, imate li i samo 60 kg (što je mnogima san nedosanjani) u 3 biste tjedna trebali skinuti 6 kg. To zaista nije malo. Dakle, nije baš niti najzdravije. Općeprihvaćeno je to razmišljanje liječnika i nutricionista. Da ne govorimo o famoznom jo-jo efektu koji se javlja nakon drastičnih dijeta i brzog gubitka kilograma. Tijelu jednostavno treba ostaviti dovoljno vremena kako bi se priviknulo na novu težinu (lakoću!), ali ne na način da se tijekom tog razdoblja prilagodbe nagrađujemo za svakih izgubljenih 20 dkg, već laganijim tempom započetog načina prehrane, s nešto većim količinama, pa samim time i malo većim unosom kalorija. Samo ćemo tako tijelu dati prostora da se navikne na novu i održava tu postignutu, željenu težinu.

Ova se dijeta može provoditi kroz nekoliko 3-tjednih ciklusa, ali uz obavezno razdoblje od 20ak dana između svakog od ciklusa. Samo tako rezultati će biti dugotrajni i zadovoljavajući. A broj ciklusa ovisi, prije svega, o trenutačnoj, kao i o željenoj kilaži.

Dijeta 10 posto zamišljena je tako da na svaki kilogram tjelesne mase smijete unijeti samo 25 kalorija. To znači da imate li, npr. 70 kg smijete unijeti do 1750 kalorija, a ako imate 80 kg smijete unijeti 2000 kalorija. A upravo ono što i sami nutricionisti savjetuju: unos do max 2000 kalorija dnevno, što u odnosu na trenutačan broj kalorija predstavlja određeno smanjenje, jer da nije tako, dijeta i ne bi bila potrebna. Ali, za razliku od ostalih dijeta koje dozvoljavaju tek 1000 do 12000 kalorija dnevno, ova nikako nije agresivna, što joj je već u startu velika prednost.

Ovo je koncepcijska dijeta koja u svojoj provedbi i određenom planu prehrane može koristiti elemente Atkinsonove, Mesne ili Dukan dijete. Tijekom svog 3-tjednog režimskog razdoblja pripazite na to da pijete dovoljno tekućine. Preporučljive su 3 šalice zelenog čaja dnevno, limunada od svježe iscijeđenog limuna (bez šećera, naravno!) i one nezaobilazne 2 litre vode.

A u fazi prilagodbe na novu težinu, kada malo popusti koncentracija na dijetu, niti ne pomišljajte na kasne i obilnije večere. Uvjerite sami sebe da vam je jedan jogurt (ne voćni) sasvim dovoljan.

l TJEDAN

 1. dan – POVRĆE: kuhano, sirovo, kuhane i sirove salate, dozvoljena je i krumpir salata ili grah salata, variva, može se koristiti sol i ostali začini te maslinovo ulje
 2. dan – MESO: najbolje kuhano, ništa pečeno na ulju
 3. dan – RIŽA I PALENTA (ŽGANCI): s vegetom i začinjen s malo maslinovog ulja
 4. dan – SIR I JOGURT: sve vrste sireva, ali preporuka su posni, zrnati, svježi kravlji
 5. dan – JAJA: pečena, kuhana, svi začini i maslinovo ulje dozvoljeni
 6. dan – VOĆE: svježe i kuhano voće, kompoti bez šećera (sušeno i orašasto voće u malim količinama)
 7. dan – MESO ILI RIBA: pripremljeno na različite načine (osim pohanja)

ll TJEDAN

 1. dan – MESO I POVRĆE: sve osim kombinacije mesa i mahunarki, riže i krumpira (umjesto mesa može i riba); meso najbolje kuhano, ako beš morate, pečeno bez ulja
 2. dan – MESO/RIBA I POVRĆE: kao i prvi dan, dajte mašti i kombinacijama na volju
 3. dan – RIŽA I POVRĆE: ovdje vam se pružaju zaista brojne mogućnosti i kombinacije
 4. dan – MLIJEČNI PROIZVODI S POVRĆEM
 5. dan – JAJA S POVRĆEM I JOGURTOM
 6. dan – VOĆE: pravila su ista kao i u prvom tjednu
 7. dan – MESO/RIBA I POVRĆE: sve osim kombinacije mesa i mahunarki, riže i krumpira (umjesto mesa može i riba), sve samo ne pohano

lll TJEDAN

U ovom tjednu ponovite kombinaciju namirnica iz prethodnog tjedna, ali možete povećati količine. I dalje koristite isključivo maslinovo ulje, začine po želji i ne miješajte meso s mahunarkama, rižom i krumpirom. Na kruh niti ne pomišljajte… Ali sad ste već vidno mršaviji i nećete niti imati potrebe to pokvariti!

Sretno i javite nam svoja iskustva!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads