Ljekovita strana odlaska na skijanje

Vrijeme je zimskih praznika, hladniji su dani i više vremena provodimo u kućama i zatvorenim prostorima. No, jeste li znali da zima zapravo može biti i jako ljekovita. Predlažemo vam da se toplo obučete i iskoristite sve blagodati boravka na svježem planinskom zraku, šetnje, penjanja ili nekih drugih zimskih radosti.

Izliječite se zrakom – kvalitetan svježi zrak nužan je za dobro zdravlje. Preporuča se da bi se svatko od nas trebao izlagati čistom zraku barem 30 minuta dnevno. To potiče cirkulaciju krvi i čišćenje organizma. Zato iskoristite svježi zrak zimskih šuma za šetnje kako biste potakli metabolizam i poboljšali zdravlje i vitalnost.

Izlaganje svježem zraku se posebice preporučuje kod:

  • reumatizma
  • bolesti živčanog sustava
  • srčanih tegoba
  • kožnih bolesti
  • respiratornih problema
  • psihičkih bolesti

“Šetnja djeluje. Ljude čini sretnijima i zdravijima, a čak vam može i spasiti život”.

U Engleskoj je provedeno znanstveno istraživanje o utjecaju šetnje na ljudsko  zdravlje. Ovim su istraživanjem autori željeli ukazati na opasnosti od “pandemije neaktivnosti” u svojoj zemlji, a rezultati njihove studije univerzalni su i primjenjivi svugdje u svijetu. Autori su u zaključili kako neaktivnost ili nedovoljno kretanje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i u prosjeku skraćuju ljudski život za 10% do 20%. Šetnja i boravak u prirodi su, tako, od izuzetne važnosti za cjelokupno zdravlje čovjeka. Tjelesna neaktivnost povećava rizik od srčanih i malignih bolesti, moždanog udara, visokog tlaka, dijabetesa, a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih ljudi u razvijenim zemljama. Tjelesna neaktivnost izrazito loše djeluje i na psihičko zdravlje. Iskoristite vrijeme na sniježnim padinama i šetajte udišući svježi planinski zrak najmanje 30 minuta dnevno.

Ako vam je šetanje prespora tjelesna aktivnost probajte s planinskim penjanjem jer ono koristi brojne grupe mišića. Razvijaju se vaši leđni, trbušni i nožni mišići, a također se razgibavaju i prsti, ramena, ruke. Takva tjelesna aktivnost povećava izdržljivost i jača organizam. Iskustva pokazuju da penjanje pomaže u suočavanju s depresijom, razvijanju pozitivnih socijalnih vještina i obogaćuje cjelokupni društveni život.

Planinski zrak povoljno utječe na imunitet, a u gorju su ljekoviti čak i vjetrovi. Planinski zrak je čistiji od onog u gradovima i manje je vlažan. Zato što je suh, lakši je za disanje pa ga brže možete osjetiti u plućima. Njegovo udisanje pomaže tijelu izbaciti toksine i blagotvorno djeluje na poboljšanje imuniteta. Ako na planinu odlazite kako bi poboljšali krvnu sliku, što je jedna od dokazanih koristi boravka na višim nadmorskim visinama, trebate znati da se takav učinak može očekivati tek nakon 14 dana zimovanja. Nakon ovog razdoblja, osim što se povećava hemoglobin, u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utiče na zdravlje jer se poboljšava prijenos kisika u krvi. Boravak na velikim nadmorskim visinama se ne preporučuje djeci mlađoj od jedne godine i starijim osobama.

Planine su dokazan odličan odabir za obiteljsku rekreaciju ili godišnji odmor u zimskom periodu. Hladni zrak i zimski sportovi natjerat će vas na pojačanu fizičku aktivnost i tako djelovati na poboljšanje vaše kondicije, ali i zdravlja. Skijanje, snowbordanje ili sanjkanje ovih dana mogu postati vaša nova zimska zanimacija, a planine su u tom slučaju najbolji izbor za ove aktivnosti.

Zabavljajte se vježbajući i  vježbajte zabavljajući se, jer zima jest hladna, ali je i izuzetno ljekovita. Iskoristite to!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads