Dr. Lejla Kažinić Kreho: Štitnjača – prirodna terapija hranom

Umor, debljanje, depresija, osjet hladnoće, gušavost, lošija kvaliteta kose… Ovi i brojni drugi simptomi povezani su s bolestima štitnjače koja je, nakon dijabetesa, najraširenija bolest endokrinog sustava na svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 2 milijarde ljudi bori se s problemima vezanima uz nepravilan rad ove male žlijezde. Samo u Hrvatskoj, svake godine dijagnosticira se 500 novih slučajeva, a obolijevaju najčešće žene. No, problem je to s kojim se bori i sve više muškaraca.

Simptomi koji se isprva mogu pripisati menopauzi ili nekoj od kroničnih bolesti, u biti su znaci nepravilnog rada štitnjače, hipertireoze (pojačanog lučenja hormona) ili hipotireoze (slabijeg lučenja hormona). Jedan od razloga je nedostatak joda u organizmu, slijede stres, stil života, geni… No, na rad šitnjače utječu i brojni drugi faktori koje valja uzeti u obzir. Postoji li uopće rješenje za ovaj ozbiljan problem i kako mu kvalitetno pristupiti?

Kod bolesti štitnjače važno je vježbati do maksimalno 70 posto pune snage!


Hrana kao prirodan lijek za štitnjaču

Da, rješenje za probleme štitnjače leži u – prehrani.

U svojim knjigama (serijal Prehrana 21. stoljeća) uvijek zagovaram samo jedan stil prehrane za koji smatram da je i najzdraviji, a to je mediteranska prehrana. I to ona koja uključuje namirnice niskog glikemijskog indeksa i niskog glikemijskog punjenja.

Mediteranska prehrana rješenje je i za štitnjaču – sami joj možete pomoći da ojača i to u samo 2 mjeseca.

Eliminacijski program hranom koji sam kreirala donosi plan odabira pravih namirnica i dodataka prehrani te eliminaciju one hrane koja štitnjači otežava rad. Riječ je o vegetarijanskom pristupu koji se i u sve više istraživanja pokazuje kao kvalitetan stil prehrane za zdravlje štitnjače.

Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće.

I novije istraživanje sa Sveučilišta Loma (SAD) sugerira da vegetarijanski stil prehrane zapravo može imati i zaštitnu funkciju za zdravlje štitnjače.

Eliminacijom crvenog mesa (osobito junetine i svinjetine) umanjuje se rizik od visokih krvnih razina C reaktivnog proteina – CRP-a, pokazuje studija. Visoka razina tog proteina u direktnoj je vezi s upalnim procesima u tijelu, a upravo problemi vezani uz rad štitne žlijezde involviraju upalne procese. Zato je, uz meso, nužno da kroz 2 mjeseca “reprogramiranja” svoje štitnjače eliminirate i sve one namirnice koje potiču i održavaju upalu u tijelu.

Dobre i loše namirnice

Za početak svoje terapije hranom obavezno isključite svu hranu koja sadrži gluten i uvedite u prehranu bezglutenske varijante tjestenine i kruha.

Preporučeno je izbjegavati namirnice koje sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice, budući da utječu na razinu hormona u tijelu i time remete rad štitnjače. Zato nisu pogodne namirnice iz porodice kupusnjača (brokula, prokulice…), soja i sojini proizvodi te sva hrana koja sadrži rafinirani šećer.

Izbjegavajte:

 • soju i sve sojine proizvode
 • gluten
 • kikiriki
 • pinjole
 • proso
 • jagode
 • breskve
 • batat
 • brokulu, cvjetaču, prokulice
 • kupus, kelj
 • rotkvice
 • pastrnjak

Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće.

Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim tvarima, a koje se moraju naći na vašem jelovniku za zdraviju štitnjaču.

Na raspolaganju su vam kelp, kombu, hiijiki, nori, wakame i brojne druge…prave riznice zdravlja.

Uvedite u prehranu svako jutro prije doručka hranjivi sok od brusnica s jodom – pravi eliksir za štitnjaču,

Dodaci prehrani

Štitnjači, osim hranom, možete pomoći i kvalitetnim dodacima prehrani u obliku vitamina i minerala.

No, nisu svi dodaci prehrani dobri za štitnjaču. Mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lijekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju. Zato je bitno znati koje je vitamine i minerale nužno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez.

Preporučeni su: jod, vitamini B skupine, cink i selen te hrana bogata L-tirozinom.

Osim hranom – i vježbanjem do zdravije štitnjače

Ne pokrenete li se, neće se pokrenuti ni vaša štitnjača. Tjelovježba je važan čimbenik u brizi za cjelokupno zdravlje, a kod štitnjače je presudna.

Bolujete li od poremećenog rada štitnjače, morate znati da za vas nisu naporni treninzi koji od vas očekuju da prelazite granice svoje izdržljivosti.

Kod bolesti štitnjače važno je vježbati do maksimalno 70 posto pune snage! Sve iznad toga, odnosno prevelik napor, izazvat će u vašem tijelu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnjaču.

Za tijelo će to biti dodatni šok koji će vas ostaviti u začaranom krugu gomilanja kilograma, umora, loše probave i nekvalitetnog tena i kose. Zato krenite s laganim vježbama, šetnjom, aerobikom, vožnjom bicikla, a onda povećavajte vlastitu izdržljivost i snagu.

Budite uporni, rezultate ćete vrlo brzo primijetiti.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.