UZV štitnjače

Uređaj za UZV štitnjače postao je nezamjenjiv dio pregleda štitnjače. Njime je moguće iznimno dobro pogledati štitnjaču, izmjeriti njenu veličina i volumen, provjeriti strukturu (homogena je uredna, tj. ujednačena, a nehomogena je neujednačena, tj. promijenjena), vidjeti postoje li žarišne tvorbe u samoj strukturi štitnjače, poput čvorova ili cisti.

UZV štitnjače

Ujedno se može i vidjeti je li cijela štitnjača promijenjene strukture (difuzna) ili je struktura mjestimično promijenjena. Ti će se dijelovi prikazati na UZV-u kao hiper ili hipoehogeni.
Difuzne promjene u štitnjači, s čvorovima ili bez njih, najčešće će uzrokovati i poremećaj hormonalnog statusa. A samo postojanje čvorova, ali bez promijenjene strukture cijelog tkiva štitnjače u pravilu će davati hormonalne pretrage unutar referentnih vrijednosti.

Naprednijim UZV uređajem, tzv. color dopplerom moći će se razabrati i prokrvljenost štitnjače. To, uz potvrdu krvnih nalaza hormona, može upućivati i na poremećaj rada štitne žlijezde. Slabije prokrvljena žlijezda s povišenim TSH obično pokazuje da je pacijent u hipotireozi. A jače prokrvljena uz potvrdu niskog TSH u krvi pokazuje da je pacijent u hipertireozi.

Čvorovi štitnjače

Na UZV nalazu najmanje su zanimljive cistične tvorbe (ciste) koje pacijentu najčešće ne predstavljaju nikakvu tegobu. Svaki čvor za koji liječnik nije siguran je li cistična tvorba ili tumor, potrebno je, pod kontrolom UZV-a ili punktirati.

Mnogo je posve bezazlenih čvorova u strukturi štitnjače koji ne uzrokuju nikakve poteškoće. U takvom slučaju preporučuju se samo godišnje kontrole kako bi se vidjelo što se s njima događa.

Ukoliko imate čvor ili čvorove, na nalazu će vam pisati “nodozna struma”.

Međutim, ukoliko su čvorovi funkcionalni, tj. izazivaju hipertireozu ili su zloćudne tvorevine, a što će se pokazati na nalazu punkcije, potrebno je pristupiti liječenju.

Treba napomenuti kako postoji mogućnost da su hormonalni nalazi posve uredni, u referentnim vrijednostima, da čvorovi mogu na UZV-u djelovati posve mirni, ali da pacijent ima tegobe te da se nerijetko otkrije, tek nakon operativnog zahvata, da je imao dobroćudan, pa čak i zloćudan tumor koji mu je te tegobe stvarao.

Upravo zato nije dovoljno učiniti samo provjeru hormonalnog statusa iz krvi, već je potrebno učiniti i daljnju obradu UZV-om, a prema potrebi i daljnjim liječenjem i pretragama.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.