Ja sam Hashimoto! – najčitaniji tekst o štitnjači

Zasigurno ste na društvenim mrežama proteklih godina puno puta naišli na tekst Ja sam Hashimoto!, koji na najbolji, svakodnevni i svima poznat način govori o životu s Hashimoto sindromom. Ponavljamo ga za sve: i one koji ga nekim slučajem još uvijek nisu pročitali i one koji ga već znaju napamet, ali ga uvijek s jednakom pažnjom i što je najvažnije, velikim razumijevanjem, ponovno čitaju.

Naš je prijedlog da ga proslijedite na čitanje članovima svoje obitelji, radnim kolegama, prijateljima i svima s kojima ste u svakodnevnom kontaktu. Možda će konačno shvatiti kako je to živjeti s oboljelom štitnjačom i koliko je ponekad napora potrebno za izgurati jedan sasvim običan dan.

Oboljele od bolesti štitnjače okolina često svrstava u kategoriju “umišljenih bolesnika” i nerijetko se čuje rečenica “Ma, nije ti ništa.” A mi znamo da nam je – sve…

Dakle, Hashimoto…

Moje ime je Hashimoto. Ja sam nevidljiva autoimuna bolest koja napada tvoju štitnu žlijezdu i uzrok je tvoje hipotireoze. Prilijepio sam se kao čičak za tvoj život. Ako imaš hipotireozu, vjerojatno imaš i mene. Ja sam uzrok broj jedan hipotireozi u mnogim državama širom svijeta.

Lukav sam i podmukao – ne pokazujem se uvijek na tvojim analizama krvi.

Ljudi oko tebe ne mogu me vidjeti niti čuti, ali tvoje tijelo me osjeća.

Mogu te napasti bilo gdje i na bilo koji način. Ako to želim.

Mogu uzrokovati jaku bol ili, ako sam dobro raspoložen, mogu ti uzrokovati sve boli u tijelu odjednom.

Sjećaš li se kada ste ti i tvoja energija trčali zajedno okolo i naokolo i zabavljali se? Uzeo sam ti tu energiju i dao ti iscrpljenost. Pokušaj se sada zabavljati.

Mogu ti oduzeti dobar san i umjesto njega dati ti zaboravnost i manjak koncentracije.

Mogu te natjerati da poželiš spavati 24h dnevno, ali mogu ti također uzrokovati i nesanicu.

Mogu učiniti da osjećaš unutrašnje drhtanje ili ti podariti osjećaj hladnoće ili vrućine, kada se svi drugi osjećaju normalno.

Mogu utjecati na to da ti otiču ruke i noge, lice i očni kapci, ukratko – mogu utjecati na to da ti otiče bukvalno sve.

Mogu učiniti da se osjećaš depresivno ili imaš napadaje panike. Također ti mogu uzrokovati sve ostale mentalne zdravstvene probleme.

Sve te lude promjene raspoloženja? To sam ja.

Plačeš bez razloga? Ljutiš se bez razloga? I to sam ja.

Dr. Meri Bura: Kako nastaje Hashimoto tireoiditis?

Ja sam Hashimoto i promijenio sam te

Mogu učiniti da ti opada kosa, da postane suha i lomljiva ili da jako sporo raste. Mogu uzrokovati akne, suhu kožu…ma samo nebo mi je granica.

Mogu učiniti da se udebljaš, i da, bez obzira koliko jedeš ili vježbaš, ne izgubiš niti grama. Također mogu učiniti da smršaviš. Ja ne volim diskriminaciju.

Često mi se pridruže i moje prijateljice, druge autoimune bolesti, pa tako imaš još više razloga za brigu.

Ako si nešto planirala ili se veseliš nekom posebnom danu, ja ti to mogu oduzeti. Nisi me tražila. Ja sam te odabrao iz različitih razloga: onaj virus ili virusi koje si imala i od kojih se nikada nisi oporavila ili ona automobilska nesreća ili, možda, godine zlostavljanja i trauma (ja jednostavno bujam i uživam u stresu.) Možda sam ti i genetski predodređen. Bez obzira na uzrok, ja sam ovdje i ne mislim nigdje otići.

Ima još

Čujem da planiraš ići  liječniku kako bi me se probala riješiti. Nasmijavaš me. Samo probaj. Morat ćeš ići kod mnogo, mnogo liječnika, dok ne pronađeš onoga koji će ti stvarno pomoći.

Dobit ćeš pogrešne lijekove: tablete protiv bolova, tablete za spavanje, tablete za podizanje energije, reći će ti da patiš od depresije i da imaš napade panike, prepisat će ti antidepresive i slično.

Postoji još toliko puno različitih načina kako te mogu učiniti bolesnom i jadnom, popis je beskonačan: taj visoki kolesterol, problem sa žučnim mjehurom i žučnim kamencem, problem s tlakom, šećerom ili srcem? To sam vjerojatno ja.

Ne možeš ostati trudna ili si imala spontani pobačaj? I to sam vjerojatno ja.

Ostaješ bez daha ili osjećaš neizdrživu glad? Da, vjerojatno sam i to ja.

Jetreni enzimi su ti povišeni? Da, vjerojatno ja.

Problemi sa zubima i desnima? Osipi? Da, vjerojatno sam to opet ja.

Rekao sam ti da je popis beskonačan.

Nismo gotovi

Mogu ti prepisati lijekove protiv kroničnih bolova, možeš ići na masaže, mogu ti reći da će sve biti u redu ako budeš redovno spavala i vježbala.

Reći će ti da pozitivno razmišljaš, gurat će te, forsirat će te, a najviše od svega, neće te shvatati ozbiljno kada im budeš pokušavala objasniti beskonačan broj liječnika kod kojih si bila, kada im budeš pričala koliko sam ja iscrpljujuća bolest i kako se ti bolesno i nemoćno, ustvari, osjećaš. Velika je vjerojatnost da ćeš od svih tih liječnika, punih razumijevanja, dobiti uputnicu za psihijatra.

Tvoja obitelj, prijatelji i kolege slušat će te sve dok se i sami ne umore od uvijek iste priče, kako sam težak i kako te činim slabom, iscrpljenom i bolesnom.

Neki od njih će ti reći nešto poput: “Oh, ma samo imaš loš dan” ili “Pa, sjeti se, ne možeš još uvijek raditi ono što si radila i  prije 10 godina”, ne shvaćajući da si ti, ustvari, rekla prije 10 dana!

Također će ti govoriti nešto poput ” Kad bi samo ustala i pokrenula se, izašla van i bavila se ovim i onim, osjećala bi se puno bolje.” Oni ne shvaćaju da sam ti oduzeo ”gorivo” koje daje snagu tvome tijelu i umu i koje omogućuje da se takve aktivnosti provedu u djelo.

Hashimoto ne donosi, on odnosi

Počet će ti govoriti iza leđa, govorit će da si hipohondar, dok ti polako osjećaš kako gubiš dostojanstvo, pokušavajući pronaći razumijevanje, pogotovo ako si usred razgovora s “normalnom” osobom, a ne možeš se sjetiti što si sljedeće htjela reći.

Govorit će ti stvari poput: “Ma, moja baka je to imala i puno joj je bolje otkada uzima terapiju,” dok ti očajnički želiš objasniti da ja ne utječem na svakoga podjednako i da činjenica da je baka s određenom terapijom dobro, ne znači da će ta ista terapija djelovati tako i na tebe.

Neće shvatiti da to što imaš ovu bolest utječe na tvoje tijelo od glave do pete, i da svaka stanica i svaki organ tvoga tijela zahtijevaju odgovarajuću količinu i pravu vrstu lijeka hormona štitne žlijezde samo za TEBE. A ne onog lijeka koji djeluje kod nekog drugog.

Jedino mjesto gdje ćeš dobiti podršku i razumijevanje u vezi problema sa mnom je s drugim ljudima koji me imaju. Oni su stvarno jedini koji te zaista mogu razumjeti.

Ja sam Hashimoto.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.