Pripremite kožu za ljeto

Ono pravo ljeto je pred vratima, pa je potrebno i kožu, naš  najveći organ, pripremiti kako bi lakše izdržala udare UV zraka, visokih temperatura i djelovanje različitih kozmetičkih proizvoda.

Pregled kože

Otkrivanjem kože i nošenjem laganije odjeće i obuće uočavaju se promjene na koži koje su možda tijekom zime bile skrivene. Stoga je sada potrebno liječiti svaki nedostatak što prije. Vrlo često su promjene na madežima ili novonastale izrasline na koži razlog pregleda pred ljeto. Ponekad se primijeti novi madež koji je taman, nepravilan pa je potreban pregled i eventualno uklanjanje. Ako je na koži veći broj madeža, pogotovo ako madeži nisu nikada bili pregledani, potreban je dermatološki pregled prije ljeta. Osobe koje su već operirale madeže i ako su oni bili displastični ili ako su imale neki od oblika malignih tumora kože, svakako moraju biti dermatološki i dermatoskopski redovito kontrolirane.

Gljivične infekcije i alergije

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije kože i noktiju čest su razlog dolaska dermatologu prije ljeta. One na koži mogu biti poput svijetlijeg osipa koji ne prolazi, najčešće na ramenima i leđima. Nokti su zadebljani, lomljivi, bez sjaja pa je nakon mikološke obrade potrebno ciljano liječenje antimikoticima u obliku kreme, losiona ili u tabletama.

Prije odlaska na more preporučuje se tretman čišćenja kože lica i leđa, kako bi se otvorile pore i smanjilo izbijanje prištića.

Alergije

Alergijske reakcije česte su tijekom ljeta. Mogu nastati iznenada nakon uzimanja određene hrane, lijekova i dr. te u obliku urtikarije trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Svakako je potrebno obratiti pozornost ako nastane otok usana, dlanova ili tabana te promuklost. Česte su alergije i na kozmetičke proizvode za njegu kože, mirise kao i na dekorativnu kozmetiku. Vrlo su česte i alergije na sunce koje mogu početi prilikom i kraćeg izlaganja suncu, pa nastaje osip koji jako svrbi.

U liječenju se preporučuje izbjegavanje sunčanja, uzimanje antihistaminka u tabletama, nanošenja kortikosteroidnih krema, ili pak uzimanje steroida oralnim putem. Priprema obično počinje mjesec dana prije izlaganja suncu. Mogu se uzimati karotinoidi u tabletama (beta karoten, astaksantin).

Drugi tip osipa na sunce je Polimorfna erupcija na sunce (PMLE) koja je vrlo česta, a nastaje u obliku osipa, crvenila na otkrivenim dijelovima tijela. Mogu nastati i mjehurići, najčešće na licu, rukama i dekolteu uz sitne prištiće. Osip izrazito svrbi i može nastati već i kod kraćeg sunčanja. Kako bi se donekle ublažilo ili izbijanje ovog osipa potrebno je kožu pripremiti za ljeto.

Pripreme

Priprema počinje mjesec do dva prije izlaganja suncu uzimanjem beta karotena ili astaksantina, zatim pripravaka s kalcijem i s C vitaminom. Kožu je potrebno zaštititi kvalitetnim kremama ili losionima s visokim zaštitnim faktorom ( SPF) 50. Već nastali osip može se liječiti blagim kortikosteroidnim losionima ili kremama protiv svrbeža kože uz uzimanje antihistaminika i kalcija.

Pravilna njega lica i terapija

Koža lica sklona crvenilu ili rozacei teže podnosi djelovanje sunca, pa je prije ljeta potrebno odrediti pravilnu njegu lica i terapiju već prema nalazu na koži. Dermokozmetičke kreme namijenjene koži sklonoj crvenilu sadrže tvari koje sprečavaju nastajanje crvenila lica jer ciljano djeluju na malene krvne žile u koži. Nikako se ne preporučuje primjena kortikosteroidnih krema, jer će nakon kratkog poboljšanja doći do pogoršanja. Dugotrajnom primjenom ovakvih krema nastaje oštećenje kože u obliku crvenila, stanjenja kože i kapilara.

Akne na licu kod pojedinih su osoba manje izražene tijekom ljeta, pogotovo tijekom boravka na moru jer morska voda djeluje protuupalno. Ali, akne na leđima često izbijaju i pogoršavaju se tijekom ljeta kada se koža jače znoji i masnija je. To sve pogoršava i uska odjeća, pogotovo ona od umjetnih materijala, jer se pod njima koža jače znoji. Kod sportaša, uslijed jakog znojenja, stanje može biti i izražajnije. Ako osoba grebe i isitiskuje prištiće na leđima ostaju tamnije pigmentacije ili ožiljci koji se kasnije teško liječe.

Tijekom ljeta kod osoba s aknama ne preporučuju se masne kreme s fotozaštitom, već proizvodi u obliku fluida ii gela koji ne zatvaraju pore. Prije odlaska na more preporučuje se tretman čišćenja kože lica i leđa, kako bi se pore otvorile i smanjilo izbijanje prištića.

Ljeto ne mora biti uvijek idealno vrijeme za kožu, pa je potrebno obratiti pažnju na sve promjene.

Autor: mr. Klaudija Šebetić dr.med.

Dr Lejla Kažinić Kreho: Hranom do blistavog tena

Korisni savjeti za lijepa stopala do ljeta

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads