Nedostatak nutrijenata primjećuje se i na licu

Oči su vam natečene, iako dobro spavate? Kosa vam je suha, iako koristite kvalitetan šampon? Mjesecima ste blijedi i to pokušavate ublažiti rumenilom?

Negativne promjene na licu nisu samo estetski problem. Njihov uzrok krije se duboko u organizmu, stoga vanjska primjena kozmetičkih proizvoda tu baš i nije od pomoći. Naime, ako su nepravilnosti na licu dugotrajne, one ukazuju na to da se u našem organizmu događaju ozbiljnije promjene i to zbog manjka važnih nutrijenata.

Magnezij i sve što trebate znati o njemu

Iako mnogi na sam spomen manjka vitamina odmahnu rukom, treba znati da ozbiljniji i dugotrajniji nedostatak nutrijenata vodi do poremećaja i bolesti. Zbog načina uzgoja hrane i modernih prehrambenih navika, manjak vitamina i minerala danas poprima razmjere epidemije. Krajnje je vrijeme da ozbiljno shvatite tjelesne signale koje primjećujete čim se ujutro pogledate u ogledalo.

Znakovi nedostatka vitamina i minerala u organizmu

Ako na licu stalno primjećujete neke od ovih znakova, svakako provjerite krvnu sliku kako biste bili sigurni da se radi o manjku određenog vitamina.

Žudite za hranom? Možda patite od nedostatka nutrijenata!

Nakon toga, jelovnik obogatite namirnicama koje obiluju nutrijentom kojega u vašem organizmu nedostaje.

Najčešći signali manjka nutrijenata koje možete vidjeti na svom licu

1. Krvarenje desni

Ako vaše desni nakon čišćenja zubnim koncem malo prokrvare, nema razloga za paniku. No, imate li učestalo i obilnije krvarenje desni, vašem organizmu vjerojatno nedostaje važnog antioksidansa – vitamina C.

Bolesti desni općenito upućuju na nedostatak vitamina C u organizmu. Na manjak ovog vitamina mogu ukazivati i natečeni zglobovi te krvarenje iz nosa.

Što trebate jesti: naranče, grejp, kivi, jagode, kelj, prokulice, crvene paprike, brokulu.

2. Blijede usne

Velik broj osoba pati od nedostatka željeza u krvi, a jedan od simptoma upravo je bljedoća usana. Problem anemije, odnosno kroničnog nedostatka željeza, najčešće pogađa žene zbog poroda, obilnih krvarenja tijekom menstruacije i loše prehrane. Zbog manjka ovog iznimno važnog minerala možete osjećati konstantan umor. Budući da je oslabljen imunosni sustav, skloniji ste i prehladama i virozama.

Što trebate jesti: ciklu, datulje, grožđice, špinat, leću, tamnozeleno lisnato povrće, tamnu čokoladu.

3. Blijedo lice

Već dugo ste blijedi? Ujedno osjećate umor i imate druge kožne probleme? To bi moglo značiti da vašem organizmu nedostaje vitamina B12.Drugi znak nedostatka ovog vitamina je i potpuno gladak jezik na kojem nema malih bijelih izbočina – papila. Budući da se vitamin B12 najčešće nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, za vegane je iznimno bitno da ga unose u obliku dodataka prehrani ili konzumacijom obogaćene hrane.

Što trebate jesti: švicarski sir, biljna mlijeka i sojine proizvode obogaćene ovim vitaminom.

4. Natečene oči

Natečenost, odnosno podbuhlost oko očiju javlja se zbog zadržavanja tekućine i slabe cirkulacije, posljedica manjka minerala joda u organizmu. Natečene oči mogu biti i rezultat neprospavanih noći. No, ako je taj problem dugotrajan, vjerojatno ipak patite od manjka joda. Riječ je o mineralu prijeko potrebnom za zdravlje štitnjače. Problemi sa štitnjačom očituju se umorom te iscrpljenošću, a znakovi nedostatka joda su, osim natečenih očiju, suhoća kože, debljanje te lomljivi nokti.

Što trebate jesti: morske alge, grah, jagode, brusnice, banane, tikvice, krumpir, češnjak, bučine i sezamove sjemenke.

5. Suha kosa

Suha i stanjena kosa te lomljivi nokti mogu ukazivati na manjak biotina ili vitamina B7. Kao i ostali vitamini B-skupine, i ovaj ima važnu ulogu u metabolizmu i proizvodnji energije. Problem nedostatka biotina može se pojaviti i ako ste dugo vremena pili antibiotike. Ostali simptomi manjka ovog vitamina su: pospanost, depresija, sklonost upalama, grčevi u mišićima. Konzumacijom hrane bogate biotinom te dodataka prehrani s tim vitaminom unaprijedit ćete zdravlje, a usto i poboljšati izgled kose i noktiju.

Što trebate jesti: šljive, jabuke, banane, avokado, orašasto voće, kikiriki, kvasac, grašak, suncokretove sjemenke, bademe, rižu, gljive, mahunarke, cvjetaču, mrkvu.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads