Dr. Meri Bura: Nesanica u praksi (5. dio)

Iz mojeg iskustva, holističko liječenje, a to znači promjena prehrane, nadoknada vitamina i minerala, regulacija procesa s prirodnim preparatima, promjena stila života, osvještavanje pogrešnih stavova, najčešće rješava nesanicu. A usput rješavajući i niz drugih simptoma.
Holističkim liječenjem liječimo niz uzroka koji su doveli do skupa simptoma. Dijagnostika i terapija su kompleksne i dio su dugogodišnjeg iskustva liječnika. Detoksikacija jetre je najpametniji prvi korak, a zatim slijedi plan prehrane. Nemate li ozbiljnih kroničnih bolesti, ovo je dovoljno da izbriše 90% vaših simptoma (umora, nesanice, PMS-a, nadutosti, bolova u zglobovima…) i bez lijekova.

Evo nekoliko primjera nesanice iz moje prakse u kojima se nesanica povukla nakon holističke terapije, bez ciljanog lijeka za nesanicu. Obratite pažnju na to da se nesanica ne javlja izolirano, već se uvijek javlja uz niz kroničnih simptoma koji pokazuju narušeno zdravlje na svim nivoima.

Svim pacijenticama nesanica se znatno poboljšala ili nestala nakon holističkog liječenja. 


PRIMJER 1

Ženska osoba, 46 godina, plinovi, žgaravica, noćno mokrenje, kronični umor, lupanje srca, glavobolje, slaba koncentracija, nadutost, lomljivi nokti, vrtoglavice, debljanje u struku, žudnja za slatkim i slanim, nesanica, alergije, PMS, hipotireoza, visok i nizak estrogen istovremeno, anemija, adrenalni umor, visoka antitijela na štitnjaču, intolerancije na hranu ….

Što ovdje vidimo? Najveći dio simptoma potječe od adrenalnog umora (s istovremeno visokim i niskim kortizoloma adrenalni umor izaziva nesanicu (visoki kortizol noću).
Predmenopauza se počinje očitovati istovremeno niskim i visokim estrogenom, što dodatno pogoršava nesanicu.
Niz simptoma smanjenog rada štitnjače pogoršan je zbog nesanice. Svi gore navedeni simptomi izazivaju nesanicu, a nesanica podržava sva gore navedena stanja. Plinovi, žgaravica, noćno mokrenje, glavobolje, žudnja za slatkim i slanim…sve to pogoršava nesanicu. Ako prepišem lijek za nesanicu, doći će do nuspojava koje će pogoršati druga stanja, prekriti simtome koje treba liječiti. 

Ovdje je cilj liječiti adrenalni umori i to prvenstveno putem prehrane (nadoknada elektrolita, nadoknada esencijalnih aminokiselina, smanjenje upale kroz posebne obroke i kroz pravilno kombiniranje namirnica…).
Nakon 5 mjeseci holističke terapije pacijentica navodi:

Kroz 1,5 mjesec skinula sam 7 kg, nema više nadimanja. Kada se držim propisane prehrane nemam nikakvih problema sa slabošću, Lako zaspim. Ponekad se budim sat dva nakon spavanja, no to je sada rijetko. Posebno ako sam na suncu kako ste propisali i ako idem ranije na počinak. Sada se osjećam odmorno nakon spavanja.

PRIMJER 2

Pacijentica se žali na natečenost, žudi za slanim, osjeća slabost u mišićima, ima niski tlak, SLE, modrice po tijelu, hemoroide, nesanicu, nemirne noge… Deblja se, osjeća depresijU zbog bolesti, suhoću posvuda u tijelu (oči, vagina, koža, kosa, usna šupljina) i smanjen libido.

Ovdje je očito da se razvija jaki autoimuni proces i da je potrebna promjena navika što prije i to ciljana nadoknada nutrijenata uz puno odmora. To će pomoći izliječiti upalu koja podržava autoimuni proces, a on kroz niz simptoma utječe na san.


PRIMJER 3

Uz česte upale mjehura, već dugo je prisutna nesanica, dijabetes tipa 2, natečeni zglobovi, stalni podočnjaci, česta konstipacija, stres na poslu… Pacijentica se budi u 2 ujutro, ima bubrežne kamence, paradontozu, ciste na štitnjači, živčana je, nemirna, osjeća težinu na prsima, zimogrozna… Ovdje je očito da je ova osoba “zagušena”, intoksicirana, da treba detoksikaciju jetre, crijeva i vezivnog tkiva te alkalnu prehranu. To će pomoći da se jetra što prije očisti i regenerira te, između ostalog, očisti tijelo od starih hormona, toksina i da se popravi cirkulacija. 

PRIMJER 4 

Hipotireoza, Hashimotoinsulinska rezistencija, bolovi u stopalima, discushernija, zatvor, nadutost, otečenost, zadržavanje vode, oticanje, vrtoglavice, nesanica, strahovi, debljina, loša cirkulacija, bolne grudi,  zimogroznost, stres, inkontinencija… Sve ove simptome navodi pacijentica.

Ovdje je očito, između ostalog, da je jedan od glavnih pokretača bolesti hormonski disbalans i to primarno niski progesteron. Regulacijom progesterona i estrogena, uz liječenje crijeva, doći će do balansa koji će eliminirati i nesanicu.

PRIMJER 5

Pacijentica navodi stalni stres zbog trauma iz djetinjstva, kožne probleme, Hashimoto, suhoću kože, svrbež kože, nesanicu, umor, bezvoljnost, gubitak kose, često rijetke stolice, ponekad napuhanost, ponekad vjetrove, ponekad bolove u trbuhu, žudi za masnom, suhomesnatom i ljutom hranom, umorna je i zimogrozna.

Ovdje je, između ostalog, potrebna analiza i test na teške metale. Uz detoksikaciju jetre potrebna je eliminacija svih toksina, uključujući teške metale kroz duži vremenski period. 

Poboljšanja nakon holističkom liječenja

Svim navedenim pacijenticama se nesanica znatno poboljšala ili nestala nakon holističkog liječenja. No, nije uvijek tako. Ima slučajeva kada je potrebno duže holističko liječenje ili promjena životnih okolnosti. No, važno je znati da je moguće i da to treba biti prvi način liječenja.

Kada netko želi brzo rješenje kod liječenja nesanice, kada želi lijek, rezultati su nepredvidivi. I potrebno je, barem neko vrijeme, pronaći i stabilizirati terapiju (osim ako se odmah ne ide s najjačim opcijama – što nosi i svoje rizike).

To je ujedno zadnja opcija liječenja – uzimanje lijekova za nesanicu koji za razliku od prethodnih načina imaju nuspojave. – kratkoročne i dugoročne. No, uvijek najprije pokušajte s higijenskim mjerama i holističkim liječenjem. A za terapiju nesanice lijekovima javite se svom liječniku.

Dr. Meri Bura: Zašto i kako dolazi do nesanice? (1. dio)

Dr. Meri Bura: Higijenske mjere i terapija protiv nesanice (2. dio)

Dr. Meri Bura: Posljedice nesanice i hormoni kao njen uzrok (3. dio)

Dr. Meri Bura: Identifikacija najčešćih uzroka nesanice (4. dio)

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Meri Bura, dr.med

Doktorica sam koja se bavi prirodnim načinima liječenja i koja je svoju štitnjaču izliječila na prirodan način, vratila svoje zdravlje i svoj život u svoje ruke. www.mulier.hr