10 razloga zašto posjetiti Beč

Beč je simbol profinjenosti, uživanja i moći u isto vrijeme. Povijesna previranja i centralistička filozofija Habsburgovaca utkana je u svaku poru ovog grada koja se tako uspješno stopila s modernim vremenima i globalizacijskim tokovima. Zbog svega toga austrijska prijestolnica danas predstavlja jednu od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija, ali i jedno od najpoželjnijih mjesta za život.

Koračajući ulicama Beča čut ćete miješanje različitih jezika i na koži osjetiti urbanu energiju koja teče ovim gradom. Ovdje su svi dobrodošli i svatko za sebe može pronaći kutak u kojemu je samoostvarenje dostižan cilj, a ne samo težnja. To je djelomično posljedica pokušaja iskupljenja Austrijanaca za događaje iz prošlosti na koje nisu ponosni. Stoga ćete u samom središtu grada, nasuprost slavne galerije Albertine, naići na spomenike koji osuđuju Holokaust i odaju počast mučenim, prognanim i ubijanim Židovima, odnosno spomenike koji naglašavaju demokratičnost i veličaju vladavinu prava i ljudskih sloboda.

Iako će čak i Austrijanci reći kako je Sacher torta ukusna, ali je teška, suha i u nju je umiješano previše čokolade pa se teško konzumira bez slatkog vrhnja, vode i kave, ona je ipak najslavnija torta na svijetu.

BEČ – GRAD GLAZBE

Beč je stoljećima poznat kao grad glazbe. U njemu ćete pronaći impresivne operne kuće i klasične glazbene prostore, a lokalno stanovništvo će vam reći kako su u njega dolazili ugledni glazbenici iz cijelog svijeta. I to ne samo zbog inspiracije i priznanja, već i zbog vrlo unosnih angažmana koji su u Beču bili izdašniji nego bilo gdje u Europi.

Danas se u Beču može naići na mjesta vrlo angažirane umjetnosti, društvene kritike, konceptualnosti i izričaja koji će vas uvući u vrtloge umjetničke opojnosti. Oko 300 muzeja i stotinjak galerija svjedoče o uskoj povezanosti s umjetnošću, kolekcionarstvom i atmosferom koja Beč čini toliko impresivnim.

No, ne čini samo umjetnost ovaj grad toliko posebnim. Ovdje se diše punim plućima. Grad nema iritantnu hektičnost, već se u njemu život u svoj svojoj punini konzumira na decentan i ugodan način. Stoga je nemoguće ne poželjeti uvijek se iznova vratiti na mjesto kojem su svoj pečat utisnuli Mozzart, Klimt, Freud, Schubert i brojni drugi velikani kojima se i danas divimo.

MJESTO UŽIVANJA I OTMJENOSTI

Kultura ispijanja kava na otmjenim mjestima, nezaobilazne štrudle od jabuka, šnicle i kultna Sacher torta te Demel slastice dio su bečke bonvivantske tradicije koja privlači milijune gostiju, ali i domaćine čini toliko ponosnima. Miješanjem različitih utjecaja, posebno tijekom nekoliko posljednjih desetljeća zbog doseljavanja Turaka, Azijata i stanovnika država nastalih raspadom Jugoslavije, u Beču ćete na svakom kutku uživati u kebabu, falafelu, ćevapčićima i baklavama. No, stari duh Beča i dalje ostaje dominantan i tako živ.

Beč smo posjetili u vrijeme Noći muzeja. Tada se u njega slijevaju posjetitelji iz svih krajeva svijeta, zaljubljenici u bečku kulturu. Potpuno smo se oduševili bečkom ljepotom, organiziranošću i gostoljubivošću. Spoj tradicije i klasike i modernih izazova, političkih analiza, boemstva i relaksiranosti još je jednom potvrdio zašto je Beč toliko obožavana destinacija.

ALBERTINA

Nepravedno se misli kako iza prebogate zbirke eksponata u jednom od najstarijih svjetskih muzeja, bečkoj Albertini, isključivo stoji strast prema umjetnosti princa Alberta. No, prvobitno je crteže i grafike počela skupljati njegova supruga Maria Christina. Potom su zajedno nastavili obogaćivati svoju privatnu zbirku. Nakon Marijine smrti, Albert nije prestao s kolekcionarstvom i tako je nastala impozantna Albertina koja neprestano uveseljava ljubitelje umjetnosti organiziranjem tematskih izložbi.

HUNDERTWASSEROVA KUĆA

Riječ je specifičnom izložbenom prostoru koji je osmislio bečki slikar Friedensreich Hundertwasser i pretvorio ga u jedinstvenu “kuću umjetnosti”. Prepoznatljiva je po šarenoj površini i nepravilnim oblicima na pročelju obraslom zelenilom. Takvim konceptualnim izričajem posebno se ističe povezanost čovjeka s prirodom. U ovoj se popularnoj kući umjetnosti prikazuju i izložbe aktualnih dostignuća suvremene umjetnosti. Može se uživati i u dvorištu ovog zanimljivog mjesta, uz šalicu ukusne kave i razgovor o umjetnosti.

KULTURA ISPIJANJA KAVE

Bečki kafići i otmjene kavane prepoznatljive su u cijelom svijetu. Ambijent u kojem ćete uživati u mirisu i okusu kava iz cijelog svijeta, ali na bečki način i listajući štampu koja također dolazi iz cijelog svijeta, bit ćete na izvoru informacija u prostoru koji potiče najljepše emocije.

SLAVNI KOLAČI, TORTE I SLASTICE

Iako će čak i Austrijanci reći kako je Sacher torta ukusna, ali je teška, suha i u nju je umiješano previše čokolade te se teško konzumira bez slatkog vrhnja, vode i kave, ona je ipak najslavnija torta na svijetu. Na mjestu nastanka ove slavne torte danas se dnevno proda više od 300 ove omiljene slastice . Neke od njih šalju se na različite adrese u Beču i izvan Beča kao pokloni i rođendanska iznenađenja. Neke se distribuiraju u nekoliko bečkih slastičarnica i kafića koji u svojoj ponudi žele imati originalnu Sachericu, a ostale se prodaju u slastičarnici i restoranu Sacher. Ogroman je red ispred Sacher hotela! Ponekad se čeka i po sat vremena da biste se smjestili u autentičan i otmjen ambijent te uživali u zalogajima ove torte. Osjećaj je uistinu božanstven.

Demel slastice s kraljevskim pečatom zakođer su jedan od simbola Beča. Mjesto na kojem se prodaju ostavlja bez daha svojom profinjenošću i otmjenim ugođajem. Ukoliko nekome poklonite makar i samo jednu čokoladicu s Demel znakom, osvojili ste njegovu naklonost zauvijek, budući da se tim slasticama izražava veliko poštovanje.

PALMENHAUSE BURGGARTEN

Na istoku Burggartena smještena je secesijska staklena građevina, impresivna sama po sebi. No, unutrašnjost krije nevjerojatan ambijent s palmama koji malo koga ostavlja ravnodušnim. Nevjerojatno je to fotogeničan prostor, preplavljen umirujućom i pozitivnom energijom. U njemu je i samo mirno ispijanje kave i razmišljanje o dojmovima – neponovljiv doživljaj.

Naići ćete ovdje na Kuću leptira u kojoj ćete se susresti s tisućama različitih primjeraka leptira. A tu je i projekcijska soba u kojoj se prikazuju filmovi o ovim čudesnim malim bićima.

ARHITEKTURA

Teško je nabrojati sve velebne građevine Beča. Gdje god se okrenete pred vama će se stvoriti palače, ulice i zgrade koje nose duboku i inspirativnu priču. I uistinu, čim zakoračite u Beč jasno vam je da je epitet kulturne nacije koji prati Austrijance potpuno opravdan. Osim glazbe, književnosti i slikarstva, arhitektura je ovdje za svako poštovanje. Barok, secesija i bečki klasicizam ovdje su utkani u ambijent kojemu se možete jedino diviti.

PRATER

Prater je mjesto prepoznatljivo po lunaparku koji privlači goste iz cijelog svijeta. Avanturisti i adrenalinski ovisnici ovdje će se odlično zabaviti na brojnim atrakcijama, vrtuljcima i stazama za podizanje raspoloženja. Tu se također održavaju manifestacije zabavnog karaktera, koncerti i druženja pa i bečka verzija Octoberfesta.

PRELIJEPI PARKOVI

U Beču su i parkovi toliko otmjeni da izazivaju divljenje i poštovanje. Jedan od najljepših je Gradski park, odnosno Stadtpark, zelena oaza u samom središtu grada. Izgrađen je u engleskom stilu i prepun spomenika slavnih bečkih umjetnika poput Hansa Canona, Johanna Straussa, Antona Brucknera, Jakoba Schindlera te Franza Scuberta. No, to nije jedini park u središtu grada. Zasigurno ćete uživati i u Narodnom parku, odnosno Volksgartenu koji je u prošlosti bio dvorski park zatvoren za javnost.

Vidjeti ćete i Muzej povijesti i umjetnosti izgrađen po uzoru na Hefestov hram u Ateni. Lokalci kažu kako je ideja bila odati počast grčkoj civilizaciji i kolijevci demokracije. Na svega nekoliko metara od tog lijepog zdanja nalazi se i spomenik carici Elizabeti, od milja zvanoj Sissi.

Također, vrlo je dojmljiv i barokni vrt, ujedno i najstariji park u Beču. Ranije je također bio u vlasništvu Habsburgovaca. U njemu su smješteni dvorac Augarten, Austrijski filmski arhiv, ostaci kule iz Drugog svjetskog rata itd.

Donaupark je specifičan po tornju Donauturm visokom 252 m, pa s njegovog vrha puca predivan pogled na grad. Tu je i jezero Irissee s dvije fontane, a u parku je i križ ispred kojega je Ivan Pavao Drugi za posjeta Beču održao svetu misu. Kroz park vozi i mali turistički vlak, a u njemu se nalazi i Korejska kuća kulture. Za razonodu i rekreaciju tu su i skate park, teniski tereni, staze za trčanje, a ljeti se tu održavaju i koncerti.

Japanski park, odnosno Setagayapark, simbolično prikazuje japanski krajolik i bogat je bambusom i japanskim lovorom.

Švicarski park smješten je između dvorca Belvedere i Landstrass pojasa. U njemu su proljeća i ljeta fascinantna zbog predivne šetnice i cvjetnog perivoja.

Turkenschanzpark sadrži nekoliko manjih jezera, fontane, sportske terene i klupe.

Schonbrunn je predivan park u sklopu istoimenog dvorca i osmišljen je u raskošnom baroknom stilu. Pod zaštitom je UNESCO-a. Sadrži cvjetne vrtove, šumu, fontane, botanički i zoološki vrt, a svake godine u svibnju u njemu možete uživati u izvedbama Bečke filharmonije.

POVIJEST I UMJETNOST

Brojni muzeji i galerije kojih je Beč prepun imaju veliki utjecaj na svjetsku umjetničku scenu. Kulturna je ponuda jednostavno zadivljujuća. Nemoguće je pregledati i obići sve što Beč nudi, a povijesne priče gotovo je nemoguće sažeti. Toga su svjesni i Bečani koji su za svoje goste osmislili zanimljivu atrakciju, a riječ je o “Putovanju kroz vrijeme”. Na tom se putovanju uz 3D i 4D doživljaj prolazi kroz povijesne epohe ovog grada i sudjeluje u povijesnim zbivanjima na stvaran i zanimljiv način.

Osim toga, predivne zimske i ljetne rezidencije Habsburgovaca, velebni primjeri arhitekture i dizajna, toliko su fascinantni da je nemoguće pogledati samo jednu od tih znamenitosti. Uvijek se želi zaviriti u makar još jedan dio svijeta ove slavne dinastije.

Imperijalna raskoš Schonbrunna ili pak baroknog dvorca Belvedere u kojoj je danas smještena zbirka slika Gustava Klimta samo su detalj raskošne bečke prošlosti.

Gotička katedrala sv. Stjepana u samom središtu grada privlači poglede i bez dvojbe je jedna od najfotografiranijih građevina u cijelom svijetu.

Također, Bečka opera i filharmonija pružaju neponovljiv doživljaj posjetiteljima, iako iza gradnje Opere stoji gotovo zastrašujuća priča. Naime, arhitekti ove impozantne građevine pod pritiskom tadašnjih suvremenika izvršili su samoubojstvo jer se javnosti nije svidjela ova građevina. Tada im se učinila previše malom i skromnom, odnosno nije ispunila očekivanja. U nacrtima, naime, nisu predvidjeli da će uz samu zgradu nastati i cesta koja je Operu učinila “skučenom”. Nastala su i različita pogrdna imena za zgradu koja je tek u 20. stoljeću postala cijenjena, kao što to i je danas.

ŠPANJOLSKA ŠKOLA JAHANJA

Pitate li se kako žive bečki lipicaneri, odgovor je – odlično. Smješteni su u baroknoj rezidenciji i prema njima se njihovi treneri, odnosno prijatelji odnose s velikim poštovanjem i ljubavlju. Španjolska škola jahanja upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne baštine. Ovo prelijepo mjesto s divnim životinjama postalo je turistička atrakcija na kojem posjetitelji mogu uživo gledati konjičke izvedbe i treninge.

10 razloga zašto posjetiti Vijetnam

10 razloga zašto posjetiti Sankt Petersburg

10 razloga zašto posjetiti Pariz

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.