Bajkoviti duh riječkog adventa

Najveselije i najblještavije doba godine u punom je jeku. Ulicama gradova već odavno svijetle lampice, čuju se božićne melodije, miris fritula i kuhanog vina širi se ulicama. Iako najveći grad na Kvarneru nema dugu adventsku tradiciju, ove je godine Rijeka postala najbajkovitija adventska destinacija.

Riječki Korzo

Centar grada posebno je blještav i bogat raznim sadržajima. Brojne kućice prepune su rukotvorina, slatkiša, voća i kolača, a na svakom štandu dočekat će vas osmjeh prodavača. Svi su dobro raspoloženi i raspjevani – pravi fjumanski duh koji se zarazno širi na sve prolaznike.

Kad se smrači i kada blagdanska rasvjeta postane vidljivija, nad riječkim Korzom kao da se nadvio zvjezdani plašt. Čarolija Božića tada posebno oživi, sa obližnjih pozornica čuju se vesele note, a simpatični Djeda Mraz poziva prolaznike na slikanje u njegovom veselom kutku.

Riječki trgovi

Ulični zabavljači pridonose blagdanskom ugođaju. Neki su domaći, a neki dolaze iz raznih europskih zemalja. Ima akrobata, klaunova, pantomimičara i plesača, i tijekom dana zabavljaju prolaznike koji uživaju u čaroliji Adventa. Njima se ipak najviše raduju djeca.

Riječki su trgovi prekrasno uređeni. Ničeg previše, a svega taman. Odišu pozitivnim blagdanskim duhom i nekim posebnim mirom. Grijane terase obližnjih kafića pozivaju vas da uživate u toplom napitku, a ako ste ogladnili od šetnje tu su i brojni štandovi s domaćim kobasicama, kupusom i ostalim fijumanskim specijalitetima uz kuhano vino ili neki drugi topli napitak ili domaću žesticu.

Nezaobilazno klizalište

Djeca se ipak najviše vesele zabavi na ledu. Odlična atmosfera na klizalištu Morska Pahuljica privlači velike i male klizače i neklizače. Preko puta klizališta nalazi se i mali lunapark za najmlađe posjetitelje.

Kafići i restorani uz klizalište dali su si posebno truda i svoje lokale pretvorili u pravi mali polarni raj. Zaista je bajkovito šetati Rivom.

Advent u tunelima

Poseban dio adventne atrakcije svakako je riječki tunel. U dužini od 330 metara, od Katedrale sv. Vida do ulice Dolac, prvi je riječki tunel vojne namjene otvoren za turističke posjete. U ovo predbožićno vrijeme posebno je osvijetljen . Šetnja tunelom pravi je doživljaj i nikako ju nemojte propustiti. U tunelu se također održavaju koncerti i programi za djecu i mlade.

Trsatska gradina

Najčarobniji dio riječkog adventa svakako je trsatska Gradina. Trsat kao hodočasničko odredište već sam po sebi odiše posebnim mirom i blagoslovom, a čarolija koja se desi kad gradina zabljesne u svjetlima potpuno je očaravajuća. Ne možete ni zamisliti količinu bajkovitosti na jednome mjestu.

Svatko tko kroči kroz glavni ulaz ostane doslovno otvorenih usta od čuđenja. Bez obzira na gužvu, budući da Gradina nije tako velik prostor, ljudi su nasmiješeni i veseli, svi se pozdravljaju kao da se oduvijek znaju i to je ono zbog čega je riječki advent tako poseban. U svom tom tom blještavilu Rijeka je zadržala svoju jednostavnost i veselje, onaj iskreni fijumanski duh koji svima izmami osmijeh na licu i ogrne srce posebnom toplinom.

Danas, kada palimo treću adventsku svijeću, svijeću ljubavi, sjetimo se da nema tog blještavila koje nas može razveseliti i oduševiti ako i mi sami ne blistamo iznutra. Rijeka nosi Božić u srcu, to se vidi i osjeća.

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads