Zimska juha od rajčice – glavno jelo u hladnim danima

Juhe su odličan odabir u hladnim mjesecima. Očarat će vas svojim finim mirisima i ugrijati tijelo iznutra. Juhe od povrća sadrže puno sastojaka potrebnih organizmu upravo u hladnim danima. Odabrali smo rajčicu, jer je prava riznica zdravstvenih dobrobiti. Bogata je raznovrsnim nutrijentima i može se pripremiti na mnogo načina. Zbog toga je neizostavan dio zdrave prehrane.

Likopen

Rajčica je najpoznatija po visokom sadržaju likopena, antioksidansa neophodnog tijelu, koji rajčicu ujedno daje i raskošnu crvenu boju.  Likopen pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti. Ovaj snažan antioksidans štiti tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja. Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen,stoga potrebno ga je unositi hranom.

Iako i ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena kao rajčica. U znanstvenom svijetu provodi se sve više istraživanja  o ljekovitosti rajčice. Njezino konzumiranje donosi više dobrobiti za zdravlje nego što znanstvenici mogu opisati, bar zasad. Istraživanja su potvrdila kako rajčica može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila. U provedenim eksperimentima, likopen se ubrizgavao u već postojeće kulture raka, što je zaustavilo njihov daljnji rast.  Ovo je snažan dokaz izvanrednih ljekovitih svojstva rajčice.

Rajčica je jedna od najzdravijih namirnica, sposobna zaštiti i od najgorih bolesti.

Samo 540 ml soka rajčice dovoljno je kako bi organizam dobio visoku dozu likopena. To znači da nam jedna čaša soka od rajčice dnevno može pomoći ostati u savršenom zdravlju. Zanimljivo je kako je rajčica zdrava ne samo u sirovom, nego i kuhanom obliku. Kod kuhanja se, naime, iskoristivost likopena ne smanjuje, već raste.  Znanstvenici provode mnoga istraživanja u području djelovanja rajčice na zdravlje čovjeka jer potpuni potencijal ove važne namirnice još nije razotkriven.

Zimska juha od rajčice

Zimska juha od rajčice ugrijat će vas i dobro okrijepiti, a ako joj dodate još i raviole, u trenutku ćete imati glavni obrok.  Pripremite juhu čiji će neodoljivi okus izmamiti vašim ukućanima topao osmijeh u hladnim danima.

Sastojci za 4 osobe (8 tanjura):

  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 šalice mješavine paprike i luka, narezanih na kockice
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckanog
  • ¼ čajne žlice mljevene crvene paprike (po želji)
  • 800 g pelati rajčice (ili narezane svježe rajčice)
  • 5 dcl povrtnog temeljca
  • 3 dcl vruće vode
  • 1 čajna žlica sušenog bosiljka (ili mažurana)
  • 200 g ravioli po vašem izboru (najbolje domaćih, od cjelovitog brašna)
  • 2 šalice bundeve narezane na kockice
  • svježe mljeveni papar po želji

Priprema

Predviđeno vrijeme pripreme je 25 minuta. Zagrijte ulje u velikom loncu za pirjanje na srednjoj ili malo jačoj vatri. Dodajte mješavinu paprike i luka, češnjak i mljevenu crvenu papriku. Uz miješanje popecite sastojke 1 minutu. Dodajte rajčicu, povrtni temeljac, vodu i bosiljak (ili po želji mažuran). Stavite na jaku vatru i pustite da zakuha. Dodajte raviole i kuhajte 3 minute uz miješanje. Dodajte narezanu bundevu i nastavite kuhati još otprilike 3 minute (dok bundeva ne postane svilenkasto mekana). Začinite paprom i servirajte. Ovu juhu možete pohraniti i čuvati u frižideru do 3 dana.

Ako baš i niste ljubitelj juhe nudimo vam još neke ideje kako iskoristiti ovu finu namirnicu.

Umak od sirove rajčice 

U ovom receptu rajčica se ne kuha, nego se ukiseli u svom soku, pomiješana sa svježim začinima, ekstra-djevičanskim maslinovim uljem i jabučnim octom. Svježa mozarella, narezana na kockice upija divan okus ove mješavine.

Sastojci za 4 osobe:

  • 700 g narezane rajčice
  • 1/3 čaše svježe mozarelle, narezane na male kockice
  • 2 jušne žlice narezanih maslina
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 2 jušne žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 čajne žlice friškog bosiljka, sitno nasjeckanog
  • 2 čajne žlice sitno nasjeckanog origana
  • ½ žličice soli
  • svježe mljeveni papar (po želji)

U posudi pomiješajte rajčicu, mozarellu, masline, ocat i ulje. Dodajte bosiljak, origano, sol i papar. Pustite da odstoji desetak minuta, kako bi rajčica pustila svoj sok. Umak poslužite s vrućom ili toplom tjesteninom.

1 porcija prosječno sadrži:

Energetska vrijednost – 141 kcal
Masti – 10 g
Ugljikohidrati – 8g
Bjelančevine – 6g
Dijetalna vlakna – 3g
Vitamin C – 35% preporučene dnevne količine
Vitamin A – 30% preporučene dnevne količine

Zapečena rajčica s parmezanom

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads