U smoothieju, kao namaz na tostu ili uz jaja za savršeni doručak, avokado se pokazao kao omiljena, popularna i zdrava namirnica. U ove vruće ljetne dane predlažemo da ga pripremite u varijaciji smrznutog deserta odnosno sladoleda. A upravo je za pripremu sladoleda avokado idealan! Prvenstveno se to odnosi na njegovu bogatu kremastu teksturu i primamljivu zelenu boju. A njegov relativno neutralan okus lako se kombinira s raznim drugim sastojcima.
Za pripremu domaćeg sladoleda od avokada nije potrebna posebna oprema niti aparati. Sve što trebate je blender koji će vam pomoći temeljito usitniti meso avokada i povezati sve sastojke u homogenu smjesu. Najvažnije je odabrati optimalno zreo plod. Birajte zeleni avokado koji je srednje mekan, a izbjegavajte plodove sa smeđim dijelovima i one jako mekane.
Sladoled od avokada možete oplemeniti zanimljivim dodacima poput banana, listića mente, komadića čokolade, pistacija ili badema.
Sladoled od avokada
Sastojci:
- avokado
- med
- biljni napitak od kokosa
Priprema:
Očistite plod avokada i stavite meso u blender. Dodajte malo meda, biljnog napitka od kokosa i sve dobro izmiješajte. Prebacite u kalup i stavite u zamrzivač.
Umjesto biljnih napitaka, možete koristiti vrhnje za šlag ili grčki jogurt.
Po želji zasladite vanilin šećerom ili javorovim sirupom. Ovo je receptura koja dozvoljava maštu i male eksperimente.
Dodaci za još ukusniji doživljaj
Osim avokada, koji je poznat po svojim nutritivnim prednostima kao što su vitamin K, C, E i oni B skupine te željezo, domaći sladoled od avokada možete oplemeniti zanimljivim dodacima poput banana, listića mente, komadića čokolade, pistacija ili badema… Šteta bi bilo ne iskoristiti tako jednostavnu i zanimljivu namirnicu za ukusan desert!
Avokado – voće punog okusa bogato nutrijentima
Bezglutenski kremasti špageti s avokadom