U ovom receptu za rižoto od bundeve s karameliziranim lukom, spojili smo bogate okuse i kremastu teksturu koja će vas instantno prenijeti u zlatne boje jeseni. Tajna leži u kombinaciji slatkog pirea od bundeve i slanog parmezana, što čini svaki zalogaj pravim gastronomski putovanjem.
A kada se karamelizirani luk doda u ovu savršeno kuhanu rižu, stvarate savršen sklad između slatkoće i umamija koji jednostavno morate isprobati. Obogatite ovaj neodoljivi obrok daškom dimljene paprike i prstohvatom himalajske soli, a sve to uronite u miris bijelog vina koje će dodatno naglasiti arome.
Bilo da ga poslužujete kao glavno jelo ili kao prilog, ovaj rižoto zasigurno će postati novi omiljeni recept u vašoj kuhinji, donoseći toplinu i užitak pri svakom zalogaju.
Pripremite se za kulinarsko čudo koje slavi sve čari jesenskih plodova!

Rižoto od bundeve s karameliziranim lukom
Sastojci:
- 150 g jasmin riže
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica himalajske soli
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- 1/2 žličice dimljene paprike
- 60 ml jabučnog octa
- 2 veća luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 30 g ribanog parmezana
- 250 g pirea od bundeve

Priprema:
Prvo pripremite luk tako što ćete ga tanko nasjeckati i zažutiti na maslinovom ulju 15-ak minuta uz dodatak soli.
Jabučni ocat razrijedite sa 150 ml vode i njime postepeno podlijevajte luk, trebat će vam oko 45 minuta.
Za to vrijeme krenite s pripremom rižota tako što ćete prvo češnjak zažutiti na maslinovom ulju. Potom mu dodajte rižu, podlijte vinom i kuhajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
Rižu podlijevate vodom ili povrtim temeljcem dok se ne skuha, uz neprestano miješanje, oko 25 minuta.
Pred kraj kuhanja umiješajte pire od bundeve, začine i parmezan.
Polovicu karameliziranog luka također umiješajte u rižoto.
Po želji umiješajte i kockicu maslaca. Poslužite rižoto uz preostali karamelizirani luk.