Prehrana bogata ribom krije mnoge vrijedne sastojke poput proteina, omega-3 masnih kiselina i vitamina. To je i više nego dovoljan razlog da ribu što češće uvrstimo u svoj jelovnik. Prema nepisanim pravilima i preporukama nutricionista ribu bismo trebali uvrstiti u svoj jelovnik najmanje dva puta tjedno. Ukoliko je moguće bilo bi bolje da ćešće konzumiramo tzv. plavu ribu. Uz omega-3 masne kiseline koje brinu o zdravlju krvožilnog sustava, riba je bogata proteinima.
*
Riba sadrži i D vitamin, prvenstveno sitna plava riba s kostima koje sadrže i kalcij. Vitamin D pomaže apsorpciju kalcija. Osim kalcija, riba sadrži selen, fosfor i cink zbog čega povoljno djeluje na imunitet, ali i na zdravlje štitnjače.
Riba iz pećnice s narančom i češnjakom
Sastojci:
- 4 ribe: orada, brancin, zubatac ili sl. (4 x cca 400)
- 2 bio naranče
- 1 glavica češnjaka + 4 češnja
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 120 ml maslinova ulja
- sol, papar
Priprema:
Ribama ostružite ljuske, odstranite drob i škrge.
*
Naranče dobro operite, prepolovite, narežite na tanke kolute.
*
Glavicu češnjaka prepolovite, 4 češnja češnjaka nožem nagnječite.
*
Sitno nasjeckajte nekoliko listića ružmarina.
*
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Ribe posolite iznutra i izvana, u utrobu stavite nagnječeni češanj češnjaka, malo sjeckanog ružmarina i 2-3 ploške naranče.
*
Stavite ribu u posudu za pečenje, prelijte maslinovim uljem, dodajte polovice glavice češnjaka prerezanom stranom okrenute prema dolje, pecite 30 minuta.
*
Nakon 10 minuta pečenja poslažite na ribe ploške naranče i nastavite peći.
*
Po želji začinite svježe mljevenim paprom, pikantirajte maslinovim uljem, poslužite.
*