O kestenima i dobrobitima kestena već smo pisali. Ali toliko ih volimo da rado s vama dijelimo još poneki fini recept. Prisjetimo se za početak zašto je dobro kestene uvrstiti u svoju prehranu.
Dobrobiti kestena
Kesten ima dvostruko više škroba nego krumpir, pa nije čudo da je još uvijek jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i Južnoj Europi. Tamo se često koristi u obliku brašna za kruh zbog čega je dobio nadimak “Stablo kruha“.
Poput oraha i badema, kesteni ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan. U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto.
Kesteni ne sadrže gluten.
To je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja inače se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je potrebna za rast stanica, sintezu DNA i normalan rad živčanog sustava. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava izglede za začeće, a tijekom trudnoće osigurava pravilan razvoj fetusa.
Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomažu sniziti razinu kolesterola. Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama.
Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.
Pečeni kesteni s jabukama i batatom – RECEPT
Ako volite kestene, jabuke, ciklu i batat, u današnjem receptu donosimo vam sve ove sastojke u sjajnoj kombinaciji. Osim kao ukusan obiteljski obrok, može vam poslužiti i kao prilika za isprobavanje nečeg novog.
Sastojci: (za šest osoba)
2 velika batata
2 crvena luka
2 cikle
2 velike jabuke (Granny Smith)
20 dkg kestena
1 dcl temeljca od povrća
1 dcl jabučnog octa
2 jušne žlice maslaca
½ dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 jušna žlica listova timijana
začini po želji – sol, papar…
Priprema:
Na početku zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Ciklu, luk i batat ogulite i narežite na manje komadiće, a jabuku na osmine.
U posudu ulijte jabučni ocat, temeljac od povrća i maslac i zagrijte do vrenja. Smanjite vatru i na srednje jakoj temperaturi kuhajte 15-ak minuta.
U međuvremenu u posudu za pečenje stavite batat, luk i kestene, zajedno s maslinovim uljem i listićima timijana. Začinite solju i paprom, izmiješajte te na kraju dodajte ciklu. Pecite 20 minuta u pećnici. Povrće promiješajte, dodajte jabuke i pecite dodatnih 20 minuta, odnosno dok jabuke i povrće ne omekšaju.
Prelijte umakom i lagano promiješajte. Poslužite dok je još toplo.
Želimo vam dobar tek!
To nisam ja – to je moja Štitnjača!
Kesten – ljekovita svojstva simbola jeseni
Neodoljiva torta od kestena i čokolade
Spoj francuske i talijanske kuhinje – namaz od kestena