Spoj francuske i talijanske kuhinje – namaz od kestena

Majstori kuhinje – Francuzi i Talijani odavno su otkrili čari ove ukusne poslastice – namaza od kestena. Kombinacija prepoznatljivog okusa kestena, aromatične vanilije ili osebujnog mirisa ruma neće vas ostaviti ravnodušnima. Uz krišku integralnog kruha, neka ova poslastica bude hranjivi užitak na početku vašeg novog dana.

Namaz od kestena

Sastojci:
  • 1 kg kestena
  • 2 dcl vode
  • 4 jušne žlice meda
  • 1 mahuna vanilije ili čajna žličica vanilije u prahu
  • aroma ruma
  • korica 1 naranče ili limuna
Priprema:
  1. Kestene zarežite (napravite križ na korici) i kuhajte ih u vodi 20-ak minuta. Procijedite i ogulite im koru.
  2. Usitnite kestene u multipraktiku ili štapnim mikserom, da dobijete pire.
  3. Vodu zakuhajte s medom, dodajte koricu eko naranče ili limuna i kuhajte 10-ak minuta. Ugasite vatru i procijedite sirup.
  4. U većoj posudi pomiješajte kesten pire, vrući sirup, sjemenku i mahune vanilije (ili vaniliju u prahu).
  5. Kuhajte još desetak minuta, dodajte aromu ruma i izvadite mahunu vanilije.
  6. Namaz ulijte u sterilizirane staklenke.

Čuvajte ga u hladnjaku.

U ovaj recept možete dodati i 10 dkg kvalitetne tamne čokolade ili kakaa u prahu ako ste pravi sladokusac i namazu želite priuštiti dodatnu začinsku notu.

 

Kesten – ljekovita svojstva simbola jeseni

Neodoljiva torta od kestena i čokolade

Juha od kestena

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.