Ovo je profinjena juha za posebne prigode: slatka i nježna jesenja gozba. Kombinacija sastojaka zajedno s pirjanim povrćem daje juhu koja opušta i potiče društvenost, pa će biti odličan početak svečane večere. Počastite se ovom zanimljivom i ukusnom kombinacijom okusa i mirisa…
Sastojci (za 3-4 tanjura):
- 3-4 batata, oguljena i narezana na kockice od 1 cm
- 2 srednje mrkve, narezane na krupne komade
- 2-3 žličice ulja avokada ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- umak od soje, po ukusu
- 1 crveni luk sitno nasjeckan
- 2 žličice sjeckanog svježeg đumbira
- prstohvat soli
- sitno naribana korica 1 naranče
- 4 šalice izvorske ili filtrirane vode
- 2 1/2 žličice svijetlog misa
- 1 žlica rižinog slada
- 1 šalica svježeg narančinog soka
- oko 1/4 žlice sjeckanog peršinovog lista za ukrašavanje, po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 250 ºC.
- U velikoj zdjeli pomiješajte batat i mrkvu, pa nakapajte s 1-2 žličice ulja i lagano začinite umakom od soje, pazeći da su svi komadi dobro prekriveni. Ujednačeno ih rasporedite na nenamašćeni papir za pečenje. Pecite nepokrivene oko 30 minuta dok posve ne omekšaju i posmeđe po rubovima.
- U loncu za juhu na srednjoj vatri zagrijte preostalu žličicu ulja. Dodajte luk, đumbir i sol i pirjajte dok luk ne postane proziran, oko 2-3 minute. Dodajte narančinu koricu i kuhajte dok se sve ne sjedini. Dodajte pečeni batat i mrkvu i lagano miješajući kuhajte 2 minute. Dodajte vodu, pokrijte i pustite da zavre. Smanjite vatru na najmanje i poklopljeno 20 minuta.
- Juhu izmiksajte u blenderu, sjeckalici s čeličnom oštricom ili štapnim mikserom. Vratite juhu u lonac i kuhajte je na laganoj vatri da ponovno zavre. Odvojite dio tekućine iz juhe i u njoj otopite miso. Dodajte razrijeđeni miso, rižin slad i narančin sok u lonac pa polako zagrijavajte. Netom prije nego zavre, ugasite vatru i poklopite pa pustite da odstoji još nekoliko minuta kako bi se aktivirali enzimi iz misa.
- Poslužite toplo i ukrasite peršinom.
Recept je preuzet iz Planetopijine kuharice Juhe i variva.
Kroketi od heljde i batata – sjajna ideja za ručak
Chowder sa slanutkom i batatom