Canapé od batata
Sastojci:
- 2 batata
- sušene rajčice u ulju
- masline
- klice rikule (po želji)
Marinada za batat:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica svježeg ružmarina, nasjeckanog (može i suhi ili začinske trave po želji)
- malo soli
- papar u zrnu (svježe mljeven)
Domaća veganska majoneza sa svježim koprom:
- 150 g indijskih oraščića (namočenih barem 1 sat)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice sojinog jogurta
- 2 žlice cijeđenog limuna
- 1/2 žličice senfa
- 1 žličica jabučnog octa
- 1-2 prstohvata soli (količina po želji)
- 2 žlice sjeckanog svježeg kopra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Batat ogulite i narežite na ploške debljine 1cm.
U posudici promiješajte sve sastojke za marinadu. Koristite li svježi ružmarin, listiće nasjeckajte na sitno. Marinadom prelijte narezane ploške batata i dobro promiješajte.
Na lim za pečenje stavite papir i posložite marinirane ploške batata. Pecite 10 minuta. Izvadite iz pećnice, svaki komad okrenite na drugu stranu pa vratite u pećnicu i pecite još 5-7 minuta.
Indijske oraščiće nakon namakanja isperite vodom. Stavite u blender i dodajte ostale sastojke. Sve osim svježeg kopra. Blendajte dok ne dobijete teksturu glatke kreme. Izvadite iz blendera u zdjelu i dodajte sjeckani kopar. Sve dobro promiješajte.
Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja. Ostatak majoneze možete staviti u staklenku i čuvati u hladnjaku nekoliko dana.
Na pečene batate stavite domaću majonezu, sušene rajčice, masline i klice.
Servirajte na listovima rikole ili neke druge salate.