Anita Matić Delić: Canapé od batata

Recept za ukusne i kreativne canapée s mariniranim batatom i osvježavajućom majonezom od indijskih oraščića i kopra danas donosi bio&bio ambasadorica Anita Matić Delić.
*


Canapé od batata

Sastojci:

  • 2 batata
  • sušene rajčice u ulju
  • masline
  • klice rikule (po želji)

Marinada za batat:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica svježeg ružmarina, nasjeckanog (može i suhi ili začinske trave po želji)
  • malo soli
  • papar u zrnu (svježe mljeven)

Domaća veganska majoneza sa svježim koprom:

  • 150 g indijskih oraščića (namočenih barem 1 sat)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice sojinog jogurta
  • 2 žlice cijeđenog limuna
  • 1/2 žličice senfa
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1-2 prstohvata soli (količina po želji)
  • 2 žlice sjeckanog svježeg kopra


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Batat ogulite i narežite na ploške debljine 1cm.
U posudici promiješajte sve sastojke za marinadu. Koristite li svježi ružmarin, listiće nasjeckajte na sitno. Marinadom prelijte narezane ploške batata i dobro promiješajte.

Na lim za pečenje stavite papir i posložite marinirane ploške batata. Pecite 10 minuta. Izvadite iz pećnice, svaki komad okrenite na drugu stranu pa vratite u pećnicu i pecite još 5-7 minuta.

Indijske oraščiće nakon namakanja isperite vodom. Stavite u blender i dodajte ostale sastojke. Sve osim svježeg kopra. Blendajte dok ne dobijete teksturu glatke kreme. Izvadite iz blendera u zdjelu i dodajte sjeckani kopar. Sve dobro promiješajte.

Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja. Ostatak majoneze možete staviti u staklenku i čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

Na pečene batate stavite domaću majonezu, sušene rajčice, masline i klice.

Servirajte na listovima rikole ili neke druge salate.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.