Ne dobiti odgovor – kristalno je jasan odgovor!

Često pokušavamo analizirati nečije ponašanje, misli ili osjećaje. Toliko duboko da tražimo sve ono što se krije između redaka, a ne vidimo da nam odgovor visi iznad glave. U našim se mislima odvija sto i nešto scenarija, dostojnih hollywoodske produkcije, uvjeravamo sebe kako mora biti jedno od toga, samo ne ono što ne želimo prihvatiti. A činjenica jest da smo nedobivanjem nikakve povratne informacije, ustvari dobili odgovor, da tu osobu ne zanima tko smo, kako smo i što smo.

Ako dovoljno cijenite sebe, znat ćete prepoznati kako je tišina ponekad najjasniji odgovor i znak da ovdje gdje jeste ne trebate više stajati.

Ego naš svagdašnji

I nije to u suštini ni teško za progutati, kad bi čovjek samo maknuo malo ego na stranu. Kad bi shvatio da sve ono što drugi uzimaju od nas stvara njihovu jedinstvenu percepciju. I da velikim djelom ne možemo utjecati na to tko će kako interpretirati ono što mi predstavljamo.

Ne želimo biti netko loš u tuđim očima, netko tko se ne trudi dovoljno, tko ne razumije druge, netko tko ima mane. Toliko nam je teško prihvatiti da smo svi od istog materijala satkani. Da se razlikujemo samo u nijansama. I da svi imamo ono nešto što vrlo rado skrivamo od drugih, željni prezentirati se u ljepšem svjetlu.

Nedobivanje odgovora trebao bi biti blagoslov i smjernica za dalje. Kao da te svemir udari nogom u stražnjicu ne bi li ti pokazao put i usmjerio te prema boljem. Ali, vi i dalje zaklapate oči pred očiglednim, ne želeći ploviti novim smjerom.

Ljutnja, bijes i plakanje

I što možete činiti kada netko ukida i trunku komunikacije među vama, uskraćuje vam odgovore na vaša pitanja i izbjegava vas? Puno toga. Možete mu reći ono što mislite, vođeni egom i nadom da ćete tu osobu malo bocnuti i taknuti, kako bi joj kasnije bilo žao.

Ne želimo biti netko loš u tuđim očima, netko tko se ne trudi dovoljno, tko ne razumije druge, netko tko ima mane.

Možete se ljutiti toliko da ćete vi ostalim bliskim osobama biti trn u oku, odbijati ih svojim mrzovoljnim ponašanjima i ne željeti dijeliti sebe s njima. Možete i neutješno plakati. Pitati se zašto ste opet naletjeli na osobu toliko uskogrudnu i šturu, koja ne želi dijeliti niti jedan komadić svog života s vama. Ili, možete oprostiti toj osobi  jer nije znala kako vas pustiti u svoj svijet. I krenuti dalje mirne glave i srca.

Odlazak i tišina

Najteže, rekli biste, zar ne? Možda baš i ne. Ako dovoljno cijenite sebe, znat ćete prepoznati da je tišina ponekad najjasniji odgovor i znak da ovdje gdje jeste ne trebate više stajati. Treba hrabro koračati dalje, ondje gdje će tišina biti ugodna pauza između lijepih međusobnih nadopunjavanja i dijeljenja sebe s drugima.

Birajte mudro, štedite sebe i svoje vrijeme. Na tišinu odgovorite odlaskom i svojom tišinom. Sve drugo, igra je ega.  

Marija Lombarović
Marija Lombarović

Sanjar i snažna žena. Pišem i plešem. Dijelim s vam svoja iskustva i svoje boli, rane pretvaram u pobjede. Ono sam što se većina boji biti - SVOJA sam. https://marijalombarovic.wordpress.com/ * https://www.facebook.com/MareLombarovic/?modal=admin_todo_tour