Koliko ste strastveni u onome što radite?

Nema lošijeg osjećaja nego kada imate dojam kako ste ulovljeni u stupicu, radeći posao koji ne volite i koji vas uopće ne ispunjava. Jer, kako biste postigli uspjeh u svim područjima, bilo bi dobro da volite to što radite.

U svakom poslu ima uspona i padova. Svakodnevno nailazimo na neke prepreke i suočavamo se s problemima i zadacima koje moramo riješiti. Ako ne volite posao koji radite, teško ćete prevladati te poteškoće, iz dana u dan postajat će sve veće i veće. Međutim, ako volite svoj posao, poteškoće na koje nailazite uvijek će biti i ostati manje od osjećaja užitka i strasti koje svakodnevno imate prema tome što radite.

S obzirom na početak godine imate dovoljno vremena razmisliti gdje se vi nalazite u tome. Kakav je vaš stav prema radu?

Izaberite odgovor a, b, c ili d:

a) To je teška muka. Mrzim svoj posao.
b) Ne smeta mi rad, ali bih radije radio/la nešto drugo.
c) Posao je OK. Moram raditi da bih zaradio/la novce.
d) Volim svoj posao. Uzbuđuje me i zabavno je.

Ukoliko je vaš odgovor a, b ili c ozbiljno razmislite želite li i dalje tako raditi, sve do mirovine. Nažalost, život je prekratak da biste ga proveli radeći ono što ne volite ili ono što vas ne ispunjava u potpunosti. Imate li osjećaj da možete dati puno bolje i više od sebe, razmislite što bi to bilo, koji drugi posao? Nemojte dozvoliti da vaš potencijal ostane neiskorišten.

U čemu ste najbolji? Koje stvari radite iz gušta, tako da radeći ih, zaboravite na pojam o vremenu? Koje su vaše najbolje kvalitete i osobine?

Otkrijte strast u tome što radite, tada će novac dolaziti sam po sebi.

Nemojte razmišljati o tome kako zaraditi novac. Radije razmišljajte o tome što možete dati, proizvesti, koju uslugu možete ponuditi što većem broju ljudi. Koji problem možete riješiti ili koje potrebe možete ispuniti drugima? I ono najvažnije – u čemu ćete vi uživati. Naravno da trebate biti plaćeni ili da trebate naplatiti to što radite, no to će doći samo po sebi, ako pružite nešto vrijedno. Otkrijte svoju strast u nečemu korisnom što možete raditi za druge ljude, a tada će novac dolaziti sam po sebi.

Moja klijentica Stela radi u agenciji za nekretnine, a u slobodno vrijeme izrađuje nakit. Kada mi je pričala o svom poslu u agenciji, ton glasa bio joj je jednoličan, ostavljala je dojam potpuno nezainteresirane osobe, a nije bila zadovoljna ni svojim šefom koji ih je sve tlačio (njena riječ!). Upitala sam je koji je razlog što i dalje radi u toj agenciji? Zaprepašteno me je pogledala i rekla: „Pa, moram platiti račune i kredit.“

Radite li samo kako biste plaćali račune i kredite, dobivate to što dobivate. Uglavnom nezadovoljstvo, težak i naporan rad, šefa koji vas maltretira i plaću koja pokriva račune.

Tada sam skrenula razgovor na njen hobi, zbog kojega je i došla k meni. U tom trenutku, cijela njezina fiziologija se promijenila. Oči su joj zasjale, koža lica postala je blistavija i dobila je boju, uspravila se u fotelji i nagnula prema meni, mašući rukama i objašnjavajući mi svaki detalj u izradi narukvice. Ovakve trenutke u svom poslu najviše volim. Potpuna transformacija. Iz nje je prštala energija i strast dok je pričala o svom nakitu!

U počecima moga rada, uvijek mi je bilo žao što nemam ogledalo kako bi se klijenti mogli vidjeti i sama sam sebi obećala kako ću u idućem uredu instalirati veliko ogledalo. Danas ga imam, upravo iz tog razloga. Zamolila sam Stelu da ustane i odvela je do ogledala. „Pogledaj se!“ rekla sam joj i reci mi što vidiš? Bila je potpuno oduševljena.

Taj osjećaj ushita dolazi iz naše nutrine. Rekla sam joj da tako treba izgledati i osjećati se svaki dan kada ide na posao. Samo tako ćemo biti sretni, ispunjeni i zadovoljni sobom i svojim poslom. Nastavila sam i dalje raditi sa Stelom na njenom putu kako bi počela živjeti od svoga hobija i pretvoriti ga u posao. Još uvijek radi paralelno i jedno i drugo, ali je to sada potpuno drugi osjećaj i rad u agenciji ne doživljava kao napor i tlaku nego kao korak do osamostaljenja.

Razmislite o ovome i zapitajte se što osjećate odlazeći na posao i ispunjava li vas onoliko koliko bi trebao? Možda i vi svoj hobi ili dodatni posao možete pretvoriti u primarno zanimanje, ukoliko postojećim niste u potpunosti zadovoljni.

Inga lalić

Poslovne priče

Uživam u svom poslu i u radu s ljudima. Moj životni moto je “mogu sve što poželim” i taj stav prenosim i na svoje klijente. Nemoguće postaje moguće samo ako imate cilj i vjerujete u njega.

WordPress Ads