Jeste li se ponekada zapitali zašto skoro sve ljekovite biljke i začini imaju gorki ili gorkasti okus? Aloe vera, neem, češnjak, goldenseal, đumbir, pelin, sikavica, kurkuma, itd… Je li slučajno da je gorki okus prisutan u svima njima?
Naša zapadnjačka prehrana daje prednost slatkom i slanom okusu i skoro je sasvim zanemarila gorki okus, koji je toliko ljekovit za organizam.
Ayurveda objašnjava da ovo nije slučajnost i da je gorki okus najljekovitiji od svih ostalih okusa – slanog, ljutog, slatkog, kiselog i trpkog. U ayurvedi gorki okus koristi se za liječenje mnogih vrsta tjelesnih i duševnih bolesti.
Svojstva gorkog okusa
Gorki okus:
– posjeduje antimikrobna svojstva – djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i parazita
– sprečava nagomilavanje toksina u organizmu
– poboljšava rad probave
– čisti krv
– stimulira apetit
– poboljšava rad jetre
– potiče mršavljenje
– poboljšava izgled kože
– smanjuje mučninu
Prema ayurvedi, uravnoteženi obrok bi trebao sadržati svih 6 okusa. Ako jedan ili nekoliko okusa stalno dominiraju u prehrani, to može dovesti do disbalansa dosha u organizmu što u svoj red uzrokuje bolest.
Uravnotežite prehranu
Nažalost, naša zapadnjačka prehrana daje prednost slatkom i slanom okusu i skoro je sasvim zanemarila gorki okus, koji je toliko ljekovit za organizam.
U istočnim kulturama tradicionalno se koriste namirnice i začini gorkog okusa – naprimjer, gorka dinja i začini poput kurkume, fenugreeka i rimskog kumina.
Uravnotežite vašu prehranu! Promatrajte koji okusi prevladavaju u jelima što svakodnevno konzumirate, a koji nedostaju.
Jako je lako unijeti previše slatkoga u organizam. Većina namirnica i jela sadrži šećer. Voće ima sladak okus. Većina povrća i žitarica imaju blago sladak okus. A da ne govorimo o slatkišima, kavi i gaziranim sokovima, koje mnogi od nas svakodnevno unose.
Zbog toga ayurveda preporučuje svakodnevno korištenje začina, koji daju hrani gorkasti okus, a osim toga, poboljšavaju probavu, sprečavaju nagomilavanje toksina i širenje virusa, parazita i bakterija.
Moramo li stalno jesti gorku hranu?
Naravno, da ne. Govorimo o uravnoteženoj prehrani – o prehrani, koja sadrži svih 6 okusa. Nije dobro da pretjerate niti sa jednim od 6 okusa – čak ni sa gorkim. Pretjerano konzumiranje gorkog može izazvati Vata poremećaj u organizmu.
Namirnice gorkog okusa:
– gorka dinja
– zeleno lisnato povrće (salata, špinat, blitva, kelj itd)
– sezam
– radič
– grejp
– masline
– patlidžan
– gorka čokolada
Ljekovito bilje gorkog okusa:
– sikavica
– maslačak
– aloe vera
– kamilica
– pepermint
– goldenseal
– pelin
– neem
Začini, koji sadrže gorki okus:
– kurkuma
– đumbir
– rimski kumin
– cimet
– fenugreek
– crna gorušica
– klinčić
– asafoetida


















